Κοινωνία

12/04/2021 - 16:35

Ο μικρός Παναγιώτης και... "Είμαι η Παναγιά της Ερεσού"

Γράφει ο Νικόλαος Καρύδης

Την πέμπτη Παρασκευή της σαρακοστής στις εκκλησιές μας ψάλλεται ο Ακάθιστος ύμνος, ο οποίος περιλαμβάνει τον κανόνα με επισυναπτόμενες τις τέσσερις στάσεις των Χαιρετισμών προς την Παναγία.

Με την ευκαιρία αυτή ας μου επιτραπεί να σας περιγράψω ένα αληθινό γεγονός που σχετίζεται με την Παναγία της Ερεσού και συνέβη πριν κάποια χρόνια, συγκεκριμένα το 2005.

Ήταν ένα ένα ανοιξιάτικο μεσημέρι όταν κατέφθασε έξω από το σπίτι του πάπα Παναγιώτη, του ιερέα της ενορίας μας, μια οικογένεια απ'τη Μυτιλήνη .  Χτύπησαν την πόρτα του ιερέα και ζήτησαν να προσκυνήσουν την εκκλησία, όπως κι έγινε. Εκείνος τους άνοιξε το ναό και τα μέλη της οικογένειας εισήλθαν ευλαβικά στην εκκλησία μας, ασπάστηκαν τις εικόνες και πραγματοποίησαν το τάμα τους στην Παναγία μας.

Ο παπα-Παναγιώτης τους προσκάλεσε στο σπίτι για να τους προσφέρει ένα κέρασμα, διότι - όπως είχε διηγηθεί κι ο ίδιος - απ'την έκφρασή τους είχε καταλάβει ότι κάτι είχαν να του πουν.

Η οικογένεια αυτή είχε ένα παιδί, το μικρό Παναγιώτη, το οποίο γεννήθηκε παράλυτο. Εκ γενετής αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα και ως τότε δεν είχε μιλήσει καθόλου.

Ο παππούς του παιδιού  διηγήθηκε την όλη περιπέτεια της οικογένειας και ανέφερε μάλιστα ότι ως χριστιανοί παρακαλούσαν τους τοπικούς μας αγίους, τον Ταξιάρχη, τον Άγιο Ραφαήλ για την ίαση του παιδιού. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε στον παππού του παιδιού μια όμορφη, μαυροφορεμένη γυναίκα και του είπε:

- Σ' εμένα γιατί δεν προσεύχεσαι;

Κι εκείνος απάντησε:
- Ποια είσαι; Δε σε γνωρίζω;

- Είμαι η Παναγια της Ερεσού. Το εγγόνι σας που αντιμετωπίζει προβλήματα και δε μιλάει, από σήμερα θα έχει βελτίωση. Θέλω να έρθεις στην Ερεσό, στο Ναό να με προσκυνήσεις.

Έτσι κι έγινε! Όλη η οικογένεια επισκέφθηκε την Παναγία της Ερεσού για να εκπληρώσουν αυτήν την επιθυμία και να προσφέρουν λίγο λάδι στην κανδήλα της και μια λαμπάδα στη χάρη της.

Όλοι ήταν χαρούμενοι, ο δε μικρός Παναγιώτης περπατούσε και μιλούσε γεμάτος χαρά κι ενθουσιασμό. Λίγο πριν την αναχώρησή τους υποσχέθηκαν ότι πάλι θα έρθουν και θα τελέσουν Θ. Λειτουργία για να ευχαριστήσουν την Παναγία Μητέρα του Κυρίου για τη θαυμαστή εμφάνισή Της, πράγμα που έγινε την Κυριακή του Παραλύτου της ίδιας χρονιάς, όταν ξαναήρθαν οικογενειακώς και συμμετείχαν τότε στη θεία λειτουργία εις ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Η Παναγιά της Ερεσού είναι πολύ ένθερμη, όπως ομολογούν πολλοί συγχωριανοί μας. Ευλογημένοι και τιμημένοι οι Ερέσιοι που ζούνε τέτοια θαυμάσια!

Ας προσέλθουμε αυτήν την Παρασκευή στις εκκλησιές μας με πίστη και πόθο λύτρωσης από τις δυσκολίες των ημερών μας και τηρώντας τα επιβεβλημένα μέτρα ας παρακαλέσουμε τη γλυκιά μας Παναγιά να να απελευθερώσει τον τόπο μας από την επικείμενη πανδημία.

Και του χρόνου!

 

Νικόλαος Καρύδης

δδ

Μοιράσου το άρθρο!