Κοινωνία

15/12/2020 - 17:30

Oι τελικές ρυθμίσεις για το ρεβεγιόν - Οπισθοχώρηση Κυβέρνησης για τον αριθμό πιστών στις εκκλησίες

Τι προβλέπει το ΦΕΚ

Τις νέες ρυθμίσεις για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά και τα μέτρα που θα ισχύσουν στις εκκλησίες τις ημέρες των Γιορτών, προβλέπει το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Όσον αφορά στα ρεβεγιόν και ειδικά τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αλλά και την πρώτη ημέρα του χρόνου, το ΦΕΚ σημειώνει ότι επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 άτομα, που μπορούν να προέρχονται από 2 οικογένειες.

 

Ανοιχτές οι εκκλησίες Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Παράλληλα το η ΚΥΑ προβλέπει και το πως και πόσοι θα γιορτάσουμε μαζί Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, αλλά και το πόσα άτομα θα μπορούν να βρίσκονται μέσα στις εκκλησίες. Για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών στις 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών.

 

Σε οπισθοχώρηση προχώρησε η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στα μέτρα λειτουργίας των ναών κατά το εορταστικό δεκαπενθήμερο μετά και τις αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας.

Αλλά στους ναούς προβλέπεται να είναι ένας πιστός ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 πιστών για τους μητροπολιτικούς ναούς. Για τα Θεοφάνεια, απαγορεύεται η τέλεση του αγιασμού υδάτων σε υπαίθριους χώρους και το μυστήριο θα γίνεται μόνο μέσα στις εκκλησίες.

Ειδικότερα για τις εκκλησίες προβλέπονται τα εξής:

  • Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά το άρθρο 2 εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.
  • Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
  • Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής την 25η.12.2020, την 1η.1.2021 και την 6η.1.2021 με την παρουσία φυσικών προσώπων, τηρουμένης πάντως της μέγιστης αναλογίας ενός ατόμου ανά δεκαπέντε (15) τ.μ. και με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα είκοσι πέντε (25) φυσικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των Μητροπολιτικών Ναών, όπου αυτοί υφίστανται, στους οποίους ο μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται στα πενήντα (50) φυσικά πρόσωπα.
  • Στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, έως εννέα (9) ατόμων και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής.
  • Κατά την εορτή των Θεοφανείων (6.1.2021) δεν πραγματοποιείται αγιασμός των υδάτων σε οποιοδήποτε ανοιχτό δημόσιο χώρο, παρά μόνο εντός των Ιερών Ναών.

Μοιράσου το άρθρο!