Κοινωνία

29/04/2023 - 11:57

Όλοι στον Ταξιάρχη Μανταμάδου - Εκτίμηση για πάνω από 70.000 επισκέπτες

Το πανηγύρι του Ταξιάρχη γίνεται την Κυριακή των Μυροφόρων (14 μέρες μετά το Πάσχα) και η μεγάλη θρησκευτική λαμπρότητα προσελκύει πλήθος πιστών.

Χιλιάδες πιστοί από τη Λέσβο αλλά και από όλη την Ελλάδα θα  εκπληρώσουν και φέτος το  τάμα τους στον Ταξιάρχη.

Είναι η τοπική πανήγυρις που εορτάζεται η επέτειος από τα εγκαίνια του Ναού και ο επαρχιακός δρόμος Μυτιλήνης - Μανταμαδου θα γεμίσει κόσμο που θα περπατήσει πολλές ώρες για να σταθεί έστω για λίγο μπροστά στην ανάγλυφη εικόνα του, για να τον ασπαστεί, να παρακαλέσει, να δοξάσει.

Φέτος αναμένεται πραγματική κοσμοσυρροή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων οι επισκέπτες φέτος υπολογίζεται ότι το 4ημερο  από Παρασκευή έως Δευτέρα θα ξεπεράσουν τους 70.000! ! ! Ο  Μανταμάδος βάζει τα γιορτινά του και κόσμος από κάθε σημείο της Ορθοδοξίας καταφθάνει στη Χάρη του!  Προσκυνητές από όλα τα μέρη  φθάνουν στο νησί μας με πληρότητα σε πλοία και αεροπλάνα που ξεπερνάει το 90%

 

Το πρόγραμμα της Εκκλησίας είναι το εξής:

• Σάββατο, 29/4: Προεόρτιος Θεία Λειτουργία (07:45 -10:00)

Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός (19:00 - 21:30)

• Κυριακή, 30/4: Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο (07:45 - 11:30) Θα χοροστατήσουν ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος, ο Μητροπολίτης Ελευθεροπόλεως Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος και ο Μητροπολίτης Μηθύμνης Χρυσόστομος.

11.30 π.μ. Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας, τρισάγιο επί του τάφου αειμνήστου Μητροπολίτου Πορφυρίου

• Δευτέρα, 1/5: Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο (07:45 - 11:00)

 

Δρομολόγια του ΚΤΕΛ:

Να τονίσουμε ότι η προσέλευση στον Μανταμάδο μπορεί να γίνει και με Λεωφορεία του ΚΤΕΛ που απο το Σάββατο και την Κυριακή θα υπάρχουν ειδικά δρομολόγια όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του υπεραστικού ΚΤΕΛ

✅ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΤΑΞIΑΡΧΗ ΣΤΟ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟ❗️??⛪️⛪️❗️❗️

✅Σας πληροφορούμε ότι το Σάββατο 29/04/20223 θα υπάρχει δρομολόγιο από Μανταμάδο για Μυτιλήνη τα ξημερώματα για την εξυπηρέτηση των περπατητών.

✅Από Μυτιλήνη για Μανταμάδο θα έχει λεωφορείο στις 9:30, 11:00, 13:00 και από τι ς17:00 το απόγευμα θα εκτελεσθούν επιπλέον δρομολόγια από και προς Μανταμάδο, ανάλογα με την επιβατική κίνηση.

✅Την Κυριακή 30/04/2023 θα εκτελεστούν τα εξής δρομολόγια: Από Μυτιλήνη προς Μανταμάδο θα έχει στις 07:45, 09:00, 11:00 και το τελευταίο στις 13:00 το μεσημέρι.

✅Από Μανταμάδο προς Μυτιλήνη το πρωί θα εκτελούνται δρομολόγια σύμφωνα με την επιβατική κίνηση και από το μεσημέρι θα εκτελεστούν τα δρομολόγια στις 12:00 , 13:30 και το τελευταίο θα είναι στις 15:30 το μεσημέρι.

 

Και μια έκκληση από τον πατήρ Χρήστος Τσιτμηδέλλης:

Μην εγκαταλείπετε σκυλιά στο ΤΑΞΙΑΡΧΗ, είναι αμαρτία! Να τα επιστρέφεται από εκεί που σας ακολούθησαν!

 

 Πεζοπορία στον Ταξιάρχη Μανταμάδου διοργανώνει ο  "Ορειάς"

 

 Oδηγίες από την τροχαία:

Συμβουλές - οδηγίες για την ασφαλή κίνηση των οδηγών οχημάτων και των πεζών προσκυνητών, ενόψει θρησκευτικών εκδηλώσεων στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στον Μανταμάδο της Λέσβου

Ενόψει θρησκευτικών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα το επόμενο διήμερο στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στον Μανταμάδο της Λέσβου και δεδομένου ότι η κίνηση των οχημάτων και των πεζών προσκυνητών θα είναι  αυξημένη, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου συνιστά σε οδηγούς και πεζούς, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή, προς αποφυγή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

 

Για τον λόγο αυτό συνιστάται στους οδηγούς οχημάτων:

  • Να οδηγούν με σύνεση και προσοχή.
  • Να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, ιδιαίτερα όταν συναντούν πεζούς.
  • Να μην κάνουν αντικανονικά προσπεράσματα.
  • Να μην παραβιάζουν την προτεραιότητα.
  • Να μην οδηγούν τα οχήματά τους έχοντας κάνει χρήση αλκοόλ.
  • Να μην κάνουν χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.
  • Να φορούν τη ζώνη ασφαλείας ή το προστατευτικό κράνος, όταν οδηγούν αυτοκίνητα ή δίκυκλα, αντίστοιχα.
  • Να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων και να σταθμεύουν τα οχήματά τους σε χώρους, όπου επιτρέπεται η στάθμευση και δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων.

 

Επίσης συνιστάται στους πεζούς προσκυνητές:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κινούνται αντίθετα προς την κατεύθυνση των οχημάτων.
  • Κατά τις μετακινήσεις τους τις νυχτερινές ώρες, να έχουν μαζί τους φακό και να φέρουν ανοιχτόχρωμα ρούχα.

 

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου ζητά τη συνεργασία και την κατανόηση όλων, για προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν και ενημερώνει τους πολίτες ότι η παρουσία των αστυνομικών θα είναι εμφανής και συνεχής.

 

Δείτε βίντεο  από την Προεόρτιο Θεία Λειτουργία τῆς ἑορτῆς τῶν Μυροφόρων, 29-04-2023:

Μοιράσου το άρθρο!