Κοινωνία

30/05/2012 - 23:10

Ομόφωνα ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο έγγραφο της ΑΔΕΔΥ για τα προβλήματα των ασφαλισμένων

Σήμερα  30/05/2012 στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατατέθηκε  προς ψήφιση το έγγραφο  της  ΑΔΕΔΥ Μυτιλήνης  με θέμα τα προβλήματα στο χώρο της υγείας. Το έγγραφο ψηφίστηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Α.Δ.Ε.Δ.Υ Μυτιλήνη: 28/05/2012
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΕΣΒΟΥ Αριθ. Πρωτ: 7 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΠΡΟΣ: Συλλόγους – Σωματεία Ν. Λέσβου ΚΟΙΝ: ΜΜΕ

Η «συνταγή» που ακολουθούν Κυβέρνηση, ΔΝΤ και Ε.Ε., όχι μόνο δεν αποτελούν «φάρμακο» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά οδηγούν σε διαιώνιση και μεγέθυνση των προβλημάτων. Στα πλαίσια αυτών των πολιτικών οι Δημόσιες Υπηρεσίες, τα δημόσια - κοινωνικά αγαθά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αντιμετωπίζουν μια συνεχή, αδιάκοπη και γενικευμένη επίθεση. Έτσι, μετά την εκ βάθρων ξεθεμελίωση της ελληνικής κοινωνίας, με όλα αυτά τα μέτρα που την τελευταία διετία όλοι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν βιώσει, προχώρησαν στην πλήρη υποβάθμιση του σημαντικότερου κοινωνικού αγαθού, της υγείας. Με τον ΕΟΠΥΥ, (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) η κυβέρνηση κάνει πράξη το όραμα και την απαίτηση όλων των ασφαλισμένων: Μία ασφάλεια, ένα ταμείο για όλους τους Έλληνες ασφαλισμένους. Δυστυχώς, όπως και το νέο ενιαίο μισθολόγιο, που κι αυτό ήταν καθολική απαίτηση, έτσι και ο νέος ενιαίος φορέας υγείας, δημιουργήθηκε όχι για να εξυπηρετήσει, αλλά για να εξοικονομηθούν χρήματα, καθ’ υπόδειξη και κατ’ επιταγή των Ευρωπαίων «εταίρων» μας.

Στο νέο φορέα υπάγονται οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ. 9.000.000, δηλαδή περίπου ασφαλισμένοι! Από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας του νέου θεσμού φάνηκαν οι δυσλειτουργίες του συστήματος, αφού οι ιδιώτες γιατροί, πάροχοι υγείας όπως ονομάζονται πλέον, που αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά του ΟΠΑΔ, φάνηκαν απρόθυμοι να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, αφού για κάθε επίσκεψη θα πληρώνονται με 10 ευρώ μεικτά (6 ευρώ καθαρά). Επιπρόσθετα, θα δικαιούνται να δέχονται 10 μόλις ασφαλισμένους την ημέρα (ο 11ος θα πληρώνει), ήτοι 200 το μήνα. Τα χρέη του Οργανισμού στους φαρμακοποιούς έχουν οδηγήσει τους περισσότερους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας να αναστείλουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του οργανισμού. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο όσους από εμάς χρειάζονται ακριβά φάρμακα που η στέρησή τους μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Το βάρος της περίθαλψης πέφτει στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, στις ιατρικές δομές του πρώην ΙΚΑ, που ο καθένας γνωρίζει σε τι κατάσταση βρίσκονται, πλέον, τόσο από πλευράς υποστελέχωσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όσο και από έλλειψη υλικοτεχνικής και εργαστηριακής υποδομής.

Σαν ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΠΑΔ δεν ζητούμε τίποτα παραπάνω από την περίθαλψη που είχαμε έως τώρα. Να επιλέγουμε εμείς το γιατρό μας και να τον επισκεπτόμαστε όποτε τον έχουμε ανάγκη και όχι όταν το σύστημα τον έχει διαθέσιμο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, όπως και οι περισσότεροι άλλοι ασφαλισμένοι, πληρώνουμε αδρά για να έχουμε μια αξιοπρεπή ιατρική περίθαλψη. Στο βωμό της λιτότητας, δεν μπορούν να γίνονται εκπτώσεις και περικοπές στο βασικότερο κοινωνικό αγαθό. Δεν επαιτούμε, αλλά απαιτούμε μια στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη, όπως αρμόζει σε μια ευνομούμενη πολιτεία, σε ένα οργανωμένο κράτος. Απαιτούμε: Άμεση χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού ώστε να μπορέσει να καλύψει το χρέος του στους φαρμακοποιούς και στους συμβεβλημένους γιατρούς. Άμεση χρηματοδότηση του ΕΣΥ ώστε να μπορεί να προσφέρει ποιοτική δωρεάν υγεία σε όλους. Θα συνεχίσουμε δυναμικά, και σε συνεργασία με τον Ιατρικό και Φαρμακευτικό σύλλογο, τον αγώνα για την προάσπιση του μεγαλύτερου κοινωνικού αγαθού, της ΥΓΕΙΑΣ.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Λέσβου Η Πρόεδρος  Ο Γ. Γραμματέας Κανλή Μυρσινη Κατσαβέλλης Παναγιώτης

Μοιράσου το άρθρο!