Κοινωνία

01/09/2013 - 09:11

Όταν όλα γίνονται για τα μάτια του Βαρβιτσιώτη.... Μετανάστες, λιμάνι Μυτιλήνης

ΛΙΜΑΝΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 30/08/13
Ξαφνιάστηκα όταν έφτασα στο λιμάνι κατά τις 2μμ, στο χώρο όπου κρατούνται οι μετανάστες και βρήκα την σιδερένια πόρτα ανοιχτή...Ένας λιμενικός στην είσοδο με ρώτησε αν αυτά που κρατάω είναι τρόφιμα και μου είπε να περάσω. Παρακάτω μία άλλη λιμενικός μου χαμογέλασε ευγενικά και μου είπε "περάστε γιατρέ, η οι γιατροί του κόσμου είναι στα βάθος" . . .τι να συνέβαινε σήμερα και τόση ευγένεια ?
Βρισκόμουν στον ίδιο απαίσιο και βρωμερό χώρο. Στην προβλήτα, ακριβώς μπροστά από το σημείο που καθημερινά ξεμπαρκάρουν εκατοντάδες τουρίστες από Τουρκία και απο τα κρουαζιερόπλοια. Οι ίδιες σκηνές στρατιωτικού τύπου με τα καταβρώμικα στρωσίδια, κάτω από 40 και βάλε βαθμούς κελσίου. Κάτω από τις τέντες οι μετανάστες στην ίδια άθλια κατάσταση. Τις προηγούμενες μέρες καμιά 200 άνθρωποι περάσαν από εδώ. Γλίτωσαν από τον πόλεμο, τις βόμβες, τα χημικά, τους διωγμούς, την πείνα και τις κακουχίες. Και βρέθηκαν με το γνωστό σύστημα διακίνησης σε αυτό το φιλόξενο ελληνικό λιμάνι, κάτω από το καύσωνα χωρίς σκέπαστρο, χωρίς τροφή πλην τα λιγοστά τρόφιμα που μαζεύουν οι εθελοντές, χωρίς νερό πλην μία βρύση κάτω από ένα καπάκι στο πάτωμα η οποία ενίοτε κλείνει για να μη ξοδεύουμε και όλη μέρα νερό, γέροι, νέοι, γυναίκες, έγκυες, μικρά παιδιά, βρέφη, όλοι εκεί σε συνθήκες κράτησης στην άσφαλτο του λιμανιού.
Φαντάσου να είσαι πρόσφυγας πολέμου από τη Συρία και να νομίζεις ότι γλίτωσες από τα χημικά και ξαφνικά να βρεθείς στο λιμάνι της Μυτιλήνης !!! Τι έκπληξη θα έπαιρνες όταν χτες βράδυ άδειασαν τα λύματα από τις χημικές τουαλέτες δίπλα στον καταυλισμό και αυτά κύλησαν και μπήκαν μέσα στις σκηνές τους
. . . . . .
ΟΜΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΙ ΕΙΧΕ ΑΛΛΑΞΕΙ ! Εκτός από την ευγένεια στην είσοδο, χαμογελαστοί λιμενικοί πρόσφεραν συσσίτιο στους μετανάστες που είχαν μαγειρέψει καλόγεροι από γειτονικό μοναστήρι ! Οι μετανάστες ήταν όλοι περιποιημένοι κάτω από σκιά, είτε σε τέντες είτε στις σκηνές ! Η αποστολή των γιατρών του κόσμου εξέταζε και κατέγραφε κόσμο και έστελνε τους βαρύτερα αρρώστους στο νοσοκομείο ! Κρίση πολιτισμού και ανθρωπιάς ?! ΌΧΙ ΦΥΣΙΚΑ ! Όλοι περίμεναν την επιθεώρηση του υπουργού ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη !
Κρίμα που δεν είχαμε μαζευτεί κάμποσοι από εμάς να τα λέγαμε μαζί του ένα χεράκι.
 
Κυριάκος Δουλγέρης 
 
(φωτογραφία αρχείο  Στέλιος Κραουνάκης  ... όταν ο Μιλτιδάδης Βαρβιτσιώτης είναι στο γραφείο του...με κλιματισμό υποθέτουμε!)

Μοιράσου το άρθρο!