Κοινωνία

17/03/2023 - 08:40

"Παιχίδι" με τη Βάστρια και τους αριθμούς.... 2.950 και 5.000 - Σε εξέλιξη ο δικαστικός αγώνας

Ενημέρωση από τον Πληρεξούσιο Δικηγόρο της Περιφέρειας και των Τοπικών Κοινοτήτων

Το κεντρικό και μεγαλύτερο δάσος της Λέσβου απειλείται με ολοσχερή καταστροφή από την κατασκευή νέα δομής φιλοξενίας 5.000 ατόμων στη τοποθεσία «ΒΑΣΤΡΙΑ» του Δήμου Μυτιλήνης.

Η χωροθέτηση της δομής φιλοξενίας βρίσκεται στην καρδιά προστατευόμενης δασικής έκτασης. Συνορεύει με δάσος NATURA και προστατευόμενη περιοχή σπάνιας και μοναδικής ορνιθοπανίδας.

Με δικαστικούς αγώνες η Περιφέρεια και οι Κοινότητες της περιοχής αγωνίζονται να μην κατασκευασθεί η δομή στη θέση “ΒΑΣΤΡΙΑ”. Το έργο αν κατασκευασθεί θα αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στην καρδιά του δάσους. Οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες και σοβαρές στο δασικό, αστικό οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής. Η δομή θα αποτελεί μόνιμη και άμεση απειλή καταστροφής ενός από τα μεγαλύτερα πευκοδάση της χώρας και μοναδικό για το νησί.

Πετύχαμε με αίτηση αναστολής να ανασταλούν προς το παρόν οι εργασίες για τα συνοδά έργα:

Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ έκρινε για τα συνοδά έργα της δομής με την υπ’ αριθμ. 199/2022 απόφαση ότι: «..η επικείμενη εκτέλεση των έργων κατασκευής της οδού θα προκαλέσει σημαντική βλάβη, η οποία δεν μπορεί να αποκατασταθεί σε περίπτωση αποδοχής της ασκηθείσας αιτήσεως ακυρώσεως και συνίσταται, αφενός, στην εκχέρσωση 1.095 δένδρων τραχείας πεύκης – αδιαφόρως αν τα περισσότερα από αυτά είναι νεαρά άτομα πεύκης και αν θα γίνει αναδάσωση σε άλλη περιοχή της νήσου – και, αφετέρου, στη διατάραξη της πανίδας της ευρύτερης προστατευόμενης περιοχής, η οποία δεν αποσοβείται από την πρόβλεψη όρων περί εντοπισμού τυχόν θέσεων φωλεασμού ή διελεύσεων σημαντικών ειδών ορνιθοπανίδας στο γήπεδο των έργων ή, πολύ περισσότερο, περί ειδοποίησης της δασικής υπηρεσίας αν ανευρεθούν τραυματισμένα ή νεκρά ζώα ή πουλιά (πρβλ. ΕΑ 225/2015, 341/2018, 246/2021).

Στις, 15.03.2023, δικάσαμε στο αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ σχετική αίτηση των Κοινοτήτων για να σταματήσει η κατασκευή του έργου διότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις νομιμότητας σύμφωνα με την ισχύουσα δασική και περιβαλλοντική νομοθεσία (ευρωπαϊκή οδηγία, Σύνταγμα και ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις). Για την εξαίρεση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την ένταξη του έργου στην κατηγορία Β, σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση της Ολ. ΣτΕ αριθμ. 1285/2022, πρέπει να υφίστανται οι ακόλουθες βασικές προϋποθέσεις:

- Το μέγεθος της δομής κάτω από 3.000 άτομα.

-Να υπάρχουν οι βασικές υποδομές και τα δίκτυα (νερού, ρεύματος, αποβλήτων, διόδων πρόσβασης κα) στη θέση χωροθέτησης της δομής.

-Να μην υφίσταται ανάγκη να κατασκευασθούν επιπλέον συνοδά έργα για τη λειτουργία της δομής.

Μετά την ανωτέρω απόφαση της Ολ. ΣτΕ, όλως προσχηματικά η Διοίκηση περιόρισε τις θέσεις από 5.000 στις 2.950, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πληροί τα άλλα ποιοτικά στοιχεία τα οποία προσδιορίζουν το μέγεθος των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Στην προκειμένη περίπτωση εκλείπουν παντελώς οι βασικές υποδομές - δίκτυα στη θέση χωροθέτησης της δομής (δίκτυα όπως νερού, ρεύματος, αποβλήτων κα). Επιπλέον είναι απολύτως απαραίτητο να κατασκευασθούν συνοδά έργα, διάνοιξης δρόμου 2,5 χιλιομέτρων με ασφαλτόστρωση, πλάτους 8 με 9 μέτρων και μάλιστα εντός δασικής έκτασης 75 στρεμμάτων καθώς και ρύθμιση χειμάρων και δικτύου ηλεκτροδότησης 2,5 χιλιομέτρων. Η βλάβη στο περιβάλλον θα είναι σημαντική και επικίνδυνη, μη δυνάμενη να αποκατασταθεί.

Το μέγεθος δε της παραβατικής συμπεριφοράς της Διοίκησης δεν έχει προηγούμενο. Με δεκάδες τροπολογίες παραβίασε βασικές διατάξεις της δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Το κωμικό, απαράδεκτο και παράνομο της Διοίκησης είναι το γεγονός ότι ενώ έχει ήδη κατασκευασθεί μέρος της δομής, εκ των υστέρων υπέβαλε στις 10/01/2023 στην Περιφέρεια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Δηλαδή πρώτα κατασκευάζουμε και μετά ζητάμε τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις!!!

Στην μελέτη που υποβλήθηκε εκ των υστέρων: Η αρμόδια Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος με την αριθμ. πρωτ. 27032/24.02.2023 απόφαση, ομοφώνως γνωμοδότησε αρνητικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή της δομής στη θέση «ΒΑΣΤΡΙΑ», διότι υφίσταται άμεση απειλή του δάσους με βαριές και επικίνδυνες επιπτώσεις για το δασικό οικοσύστημα ολόκληρου του νησιού της Λέσβου.

Στην εκδίκαση των αιτήσεων ακύρωσης της Περιφέρειας και Κοινοτήτων αναπτύξαμε με πληρότητα τους νομικούς και πραγματικούς ισχυρισμούς μας και βάσιμα ελπίζουμε να ακυρωθεί το έργο της δομής, καθώς και οι παραβατικές κανονιστικές πράξεις της Διοίκησης.

Προσδοκούμε δε τόσο η Δικαιοσύνη, όσο και η Πολιτεία να λάβουν υπόψη την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς και τις απόψεις των φορέων και της τοπικής κοινωνίας. Και αυτό πριν θρηνήσουμε το δάσος της Λέσβου και αρκεστούμε στη συνέχεια στην προσφιλή συνήθεια του κράτους να ρίχνουμε τις ευθύνες σε «ανθρώπινο λάθος».

Πονάνε τα δάση μας και κινδυνεύουμε από ερημοποίηση του δασικού μας οικοσυστήματος, που επηρεάζει άμεσα το αστικό οικοσύστημα.

Οφείλουν πιστεύω κόμματα και παρατάξεις να τοποθετηθούν δημόσια και να ενεργήσουν για να αποτραπεί η κατασκευή της δομής φιλοξενίας, που θα θυμίζει αν κατασκευασθεί “το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου”, όπως ο Χόρχε επισημαίνει στο εμβληματικό βιβλίο του .

Λουκάς Θ. Αποστολίδης

Πληρεξούσιος Δικηγόρος

της Περιφέρειας και των Τοπικών Κοινοτήτων

Μοιράσου το άρθρο!