Κοινωνία

31/03/2023 - 07:29

Πάνω από 5.000 τίτλοι ιδιοκτησίας κινδυνεύουν να χαθούν σε Μυτιλήνη-Γέρα-Κάτω Τρίτος

«Στο σημείο μηδέν» ξανά για τις διορθώσεις κτηματολογίου Μυτιλήνης – Γέρας

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα των λαθών στην κτηματογράφηση των περιοχών Μυτιλήνης – Γερας – Κάτω Τρίτους. Όπως ενημέρωσε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης ο αντιδήμαρχος Δόμησης του δήμου, Γιάννης Βαττός, «οι μελετητές δεν τα βρήκαν με την Κτηματολόγιο Α.Ε, για να αναλάβουν διόρθωση των λαθών, οπότε μέσα στον Απρίλιο η επιτροπή του δήμου Μυτιλήνης θα ξανασυναντηθεί με την εταιρία, για την εξεύρεση άλλης λύσης».

Να θυμίσουμε ότι, αφορά την Ά φάση κτηματογράφησης που ολοκληρώθηκε το 2002, σε Μυτιλήνη, Γέρα και Ευεργέτουλα, όπου παρατηρήθηκαν πολλά λάθη στη σύνταξη, ενώ σε μια προσπάθεια διόρθωσης των λαθών που έγινε με τον ορισμό δύο μελετητών το 2018, έγιναν ελάχιστες διορθώσεις.

Σαν μια ύστατη προσπάθεια να σωθούν περιουσίες, πριν από ένα χρόνο συγκροτήθηκε επιτροπή στο δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης προκειμένου να επιτύχει παράταση της ανάρτησης των οριστικών αποτελεσμάτων κτηγματογράφησης της Ά φάσης και διορθώσεις των λαθών με επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου και του κτηματολογίου.

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και συναντήσεις στα αρμόδια υπουργεία και με την Κτηματολόγιο Α.Ε, αποφασίστηκε να ζητηθεί από τα δύο μελετητικά γραφεία που ανέλαβαν τις διορθώσεις το 2018, να τις ολοκληρώσουν. Οι μελετητές αρνήθηκαν να αναλάβουν αυτόν τον όγκο των διορθώσεων και βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο μηδέν.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 5.000 τίτλοι ιδιοκτησίας από τους ιδιοκτήτες που κατέθεσαν ένσταση κινδυνεύουν να χαθούν, επίσης το 25-28% δικαιωμάτων πολιτών που δεν έχουν υποβάλει καθόλου αίτηση,  αλλά και το 25% των δημοτικών ακινήτων. Ξεχωριστό κομμάτι, η αδικία που έχουν υποστεί ιδιοκτήτες της Γέρας, στο Σκόπελο, αλλά και στον Αφάλωνα που από την ίδια την εταιρία που έκανε την κτηματογράφηση, άλλαξαν γεωγραφική ενότητα κάποιες περιοχές με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες χωρίς δική τους υπαιτιότητα να χάσουν τις προθεσμίες και τη δυνατότητα κτηματογράφησης.

 

πηγη: ertnews.gr

Μοιράσου το άρθρο!