Κοινωνία

12/09/2012 - 13:18

Παρέμβαση της «Συνύπαρξης» για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών

Παρέμβαση της «Συνύπαρξης» για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών

yle="text-align: justify; ">Χθες (Τρίτη 11.9.12 ) αντιπροσωπεία μελών της «Συνύπαρξης» επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσο Γιακαλή και του έθεσε το ζήτημα των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών, που κρατούνται στην Αστυνομική Δ/νση Λέσβου και σε άλλα Αστυνομικά Τμήματα του νησιού. Επισημάνθηκε ότι οι εμπόλεμες  ζώνες, νέες και παλαιότερες, ήδη τροφοδοτούν με νέο κύμα μεταναστών την Λέσβο και άλλα νησιά του Αιγαίου.  Ως φαίνεται, η  διαταγή να μην διοχετεύονται οι μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα έχει οδηγήσει την τοπική Αστυνομία σε αδιέξοδο και τους μετανάστες στην εξαθλίωση. Οι αστυνομικοί, όσο καλή διάθεση και να έχουν, είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανάγκες διατροφής, καθαριότητας υγιεινής και στην εξασφάλιση συνθηκών ανθρώπινης στοιχειώδους διαβίωσης των κρατουμένων. Δικαιολογημένα διαμαρτύρονται και αυτοί για το στίβαγμα τόσων συνανθρώπων μας στους ούτως ή άλλως περιορισμένους χώρους της Αστυνομίας.

Η αντιπροσωπεία της «Συνύπαρξης» ζήτησε την άμεση εξεύρεση αξιοπρεπούς χώρου προσωρινής κράτησης των μεταναστών, πριν η κατάσταση γίνει εκρηκτική και οδηγηθούμε σε μία νέα «Παγανή». Την κανονική σίτιση και παροχή ιατρικής φροντίδας σε όσους μετανάστες έχουν ανάγκη. Την φιλοξενία των παιδιών στον  χώρο που ήδη λειτουργεί ως κέντρο ανηλίκων μεταναστών στην Αγιάσο.  Προς τούτο πρότειναν στον Περιφερειάρχη να προκαλέσει  σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και Φορέων για συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος.
Ο κ. Γιακαλής ενημέρωσε ότι γνωρίζει καλά το πρόβλημα, σε ό,τι αφορά στην Λέσβο, αλλά  και στα τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Για τον λόγο αυτό μεταβαίνει στην Αθήνα την Τετάρτη 12.9.12  για να θέσει το όλο ζήτημα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και να μεθοδευτούν οι περαιτέρω ενέργειες.
Τέλος τα μέλη της «Συνύπαρξης» ετοίμασαν να παραδώσουν στην Αστυνομική Δ/νση Λέσβου συμβολικά εφόδια  για τους κρατούμενους μετανάστες, και παρακαλούν και άλλους συλλογικούς φορείς και συμπολίτες μας να εκφράσουν ανάλογα την συμπαράστασή τους, στους δοκιμαζόμενους αυτούς συνανθρώπους μας. 

Μοιράσου το άρθρο!