Κοινωνία

08/07/2014 - 19:39

«Περίεργη» απόφαση της δικαιοσύνης – Στα «μαλακά» ο ανταποκριτής του ΟΓΑ στη Λέσβο που κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση

yle="text-align: justify;">Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης  / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ / 2,5 χρόνια με αναστολή στον ανταποκριτή

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης αθώωσε τον ανταποκριτή για το αδίκημα της υπεξαίρεσης λόγω αμφιβολιών

 

2,5 χρόνια φυλάκιση με αναστολή επέβαλε, χθες το μεσημέρι, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης στον πρώην ανταποκριτή του ΟΓΑ από χωριό της Λέσβου για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση, αθωώνοντάς τον για το αδίκημα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση λόγω αμφιβολιών.

Επίσης το δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο πρόστιμο 15.000 ευρώ, υπέρ του ΟΓΑ, για ηθική βλάβη στην αξιοπιστία του Οργανισμού από τις ενέργειές του να ανανεώνει επί 6 και πλέον χρόνια το βιβλιάριο του οικονομικού μετανάστη από την Αλβανία, που τον κατήγγειλε χωρίς αντίκρισμα, καθώς ο αλλοδαπός δεν φαινόταν ως ασφαλισμένος στον ΟΓΑ. Συνάμα το δικαστήριο αποφάσισε τη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για 1 έτος.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης αθώωσε τον αλλοδαπό εργάτη, ο οποίος βρέθηκε και ο ίδιος κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία, όπως όμως αναδείχθηκε από την ακροαματική διαδικασία, ουδεμία εμπλοκή και παρακίνηση έγινε από πλευράς του προς τον ανταποκριτή του ΟΓΑ, πράγμα το οποίο παραδέχθηκε ευθέως και ο πρώτος κατηγορούμενος.

 

Ο ανταποκριτής

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο ανταποκριτής του ΟΓΑ δεν παρουσίασε ούτε ένα στοιχείο ή ένα μάρτυρα υπεράσπισης που να ενισχύει τα επιχειρήματά του, ενώ δεν είχε διορίσει ούτε δικηγόρο για την υπεράσπισή του! Λέγοντας μάλιστα ότι είχε 18 χρόνια υπηρεσίας στη θέση του ανταποκριτή του ΟΓΑ ως δημοτικός υπάλληλος, έδωσε ξεκάθαρη απάντηση και στον προβληματισμό των δικαστών για το εάν προέβαινε στην συγκεκριμένη ενέργεια χωρίς να έχει πλήρη γνώση των υποχρεώσεών του. Απεναντίας φάνηκε έμπειρος στο πόστο που κατείχε και ο ίδιος, αν και ισχυρίστηκε ότι προέβαινε στην ανανέωση του βιβλιαρίου του αλλοδαπού χωρίς λεπτομερή διερεύνηση από πλευράς του για το αν έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή του στον ΟΓΑ, λόγω πληθώρας καθηκόντων, όπως ισχυρίστηκε του είχαν ανατεθεί στον Δήμο που απασχολούνταν.

«Μάρτυς μου ο Θεός δεν έχω πάρει από πουθενά ούτε 1 ευρώ», είπε στην απολογία του ο κατηγορούμενος χωρίς ωστόσο να μπορέσει να εξηγήσει επαρκώς για το πώς ήταν δυνατόν να έχει ανανεώσει επί 6 και πλέον χρόνια το βιβλιάριο ενός οικονομικού μετανάστη, χωρίς να έχει διασταυρώσει αν έχει ολοκληρωθεί ή όχι η εγγραφή του.

 

Κραυγαλέα περίπτωση

Αυτό μάλιστα που προκάλεσε αίσθηση στο δικαστήριο ήταν ότι ενώ ο συγκεκριμένος δημοτικός υπάλληλος πρώην Καποδιστριακού Δήμου της Λέσβου, το 2010 παρέδωσε σε άλλον υπάλληλο τα καθήκοντα του ανταποκριτή του ΟΓΑ και αποσπάστηκε από τον Δήμο που εργαζόταν σε ίδρυμα της κεντρικής Λέσβου, εμφανίζεται το 2012 να ανανεώνει για άλλο ένα εξάμηνο με την υπογραφή του το βιβλιάριο του αλλοδαπού, χωρίς επί της ουσίας να έχει αρμοδιότητα ανταποκριτή του ΟΓΑ! Στην ερώτηση της προέδρου της έδρας για το πώς έγινε αυτό, ο κατηγορούμενος πρώην ανταποκριτής, απάντηση δεν έδωσε!

Επίσης όπως αναφέρθηκε από την εκπρόσωπο του ΟΓΑ που κατέθεσε χθες από την Αθήνα στο δικαστήριο της Μυτιλήνης, το 2009 είχε γίνει έλεγχος από τον Οργανισμό και δεν προέκυπτε ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός ήταν εγγεγραμμένος στα μητρώα του, οι ανανεώσεις όμως του βιβλιαρίου του συνεχίστηκαν με σφραγίδες και υπογραφές του ανταποκριτή!

Ο ανταποκριτής του ΟΓΑ προέβαλε τον ισχυρισμό ότι ανανέωνε επί 7 χρόνια το βιβλιάριο του αλλοδαπού εκτιμώντας ότι καθυστερεί να ολοκληρωθεί η εγγραφή του. Ανέφερε μάλιστα ότι η ενέργειά του αυτή ήταν πλήρως καλυμμένη από εγκύκλιο του ΟΓΑ, σύμφωνα με την οποία οι ανταποκριτές υποχρεούνται να βάζουν σφραγίδες και υπογραφές στα βιβλιάρια των νέων ασφαλισμένων μέχρι την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

Στην ερώτηση της προέδρου της έδρας για το πώς γίνεται επί 7 χρόνια ο ίδιος να μην έχει ενημερωθεί ή να μην έχει ενημερώσει τον ΟΓΑ για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της εγγραφής,      ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάστηκαν και 6 χρόνια για να γίνει αυτό. Σε άλλη ερώτηση για το αν είχε αποστείλει έγγραφο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ίδιος απάντησε ότι μιλούσε μόνο τηλεφωνικά με τα κεντρικά του Οργανισμού, χωρίς ωστόσο να θυμάται με ποια στελέχη μιλούσε για να τα κατονομάσει στο δικαστήριο.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τόσο η εκπρόσωπος του ΟΓΑ στην αρχή και προς το τέλος της δίκης, όσο και η εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που βρισκόταν για το συγκεκριμένο δικαστήριο στη Μυτιλήνη, επεσήμαναν ότι η εγκύκλιος του ΟΓΑ που επικαλέστηκε ο κατηγορούμενος δεν κάλυπτε την κατηγορία ασφαλισμένων, όπως αυτή στην οποία υποτίθεται ότι είχε υπαχθεί ο αλλοδαπός!

Η Εισαγγελέας της έδρας στην εισήγησή της ανέφερε ότι από την ακροαματική διαδικασία δεν πείστηκε ότι ο ανταποκριτής εισέπραττε χρήματα από τον αλλοδαπό. Κατά την αγόρευσή της ωστόσο η εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (η οποία υπέβαλε αίτημα για 3.000 ευρώ αποζημίωση στον ΟΓΑ), διατύπωσε το ερώτημα ως προς τους λόγους που θα είχε ο ανταποκριτής να ανανεώνει το βιβλιάριο του αλλοδαπού κατά παράβαση των καθηκόντων του, αν δεν υπήρχε στη μέση ο οικονομικός παράγοντας.

Την υπεράσπιση του Αλβανού οικονομικού μετανάστη είχε ο δικηγόρος Στρατής Ηλιογραμμένος, ο οποίος με τις ερωτήσεις αλλά και την αγόρευσή του ανέδειξε όλες εκείνες τις πτυχές της υπόθεσης, από τις οποίες φαίνεται ότι ο αλλοδαπός δεν είχε το ρόλο του ηθικού αυτουργού από τη στιγμή που ο ίδιος "άνοιξε τα μάτια του ΟΓΑ", αλλά και ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πλήρωνε κανονικά όπως όλοι οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να έχει βιβλιάριο σε ισχύ ασχέτως αν τα χρήματα αυτά δεν αποδίδονταν στον ΟΓΑ.

«Αποδείξαμε στο δικαστήριο ότι ο πελάτης μου όχι μόνο δεν ήταν ηθικός αυτουργός, αλλά ήταν και το πρόσωπο εκείνο που ανέδειξε όλη αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο κ. Ηλιογραμμένος στα "Νέα της Λέσβου" μετά το τέλος της δίκης.

Να σημειωθεί ότι λόγω παρέλευσης της πενταετίας, παραγράφεται το αδίκημα της υπεξαίρεσης για τα 3 από τα συνολικά 7 χρόνια κατά τα οποία ο αλλοδαπός, σύμφωνα με την κατάθεσή του, κατέβαλε στον ανταποκριτή 500 ευρώ κατ’ έτος. Καθώς όμως το δικαστήριο λόγω αμφιβολιών αθώωσε τον ανταποκριτή για το αδίκημα της υπεξαίρεσης συνολικά, ο οικονομικός μετανάστης από την Αλβανία βρίσκεται μετέωρος ως προς την διεκδίκηση των χρημάτων, που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κατέβαλε στον ανταποκριτή.

Το τελευταίο το ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του ΟΓΑ που βρέθηκε για το δικαστήριο στη Μυτιλήνη κατά την έξοδό της από το δικαστικό Μέγαρο, όταν ρωτήθηκε από τον αλλοδαπό, σημειώνοντας ωστόσο ότι το αρχικό ποσό που είχε καταβάλει (περίπου 2.000 ευρώ) και έφτασε στα ταμεία του Οργανισμού (καθώς κατατέθηκε μέσω Τράπεζας το 2006 για την εγγραφή του), δεν χάνεται. Με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να συνεισφέρει στον ΟΓΑ ως ασφαλισμένος ξεκινώντας από το μηδέν, εφόσον τα 7 χρόνια που ισχυρίζεται ο ίδιος ότι κατέβαλε εισφορές προς τον ΟΓΑ δίνοντας τα χρήματα "στα χέρια" του ανταποκριτή, δεν φαίνονται πουθενά στον Οργανισμό.


 

Διαβάστε από το αρχείο του Lesvosnews.net που είχε φιλοξενήσει τις αποκαλύψεις της εφημερίδα "Τα ΝΕΑ της Λέσβου"

12/09/2012  Οσμή σκανδάλου στη Λέσβο για εισφορές του ΟΓΑ

11/04/2014  Κατήγγειλε το σκάνδαλο υπεξαίρεσης εισφορών ΟΓΑ σε χωριό της Λέσβου, αλλά βρίσκεται κατηγορούμενος!

 

Σχόλιο Lesvosnews.net  Η απόφαση έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις... Ο οικονομικός μετανάστης τελικά έχασε όλα τα χρήματα που είχε πληρώσει και αυτή τη στιγμή έχει βρεθεί χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη . Από την άλλη εντύπωση προκαλεί πως ένας ανταποκριτής του ΟΓΑ  με εμπειρία 18 ετών  ανανεώνει το βιβλιάριο ασφάλισης ΟΓΑ χωρίς να ελέγχει τις ασφαλιστικές εισφορές όπως υποστήριξε....Τέλος η ποινή που του επεβλήθη και ο ανασταλτικός της χαρακτήρας δεν έχουν κανένα νόημα γιατί έχει πάψει να είναι πλέον ανταποκριτής του ΟΓΑ οπότε δεν ξανακάνει τα ίδια "λάθη"...

Μοιράσου το άρθρο!