Κοινωνία

29/01/2015 - 15:46

Περιφερειακός Σχεδιασμός για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά

yle="text-align: justify;">Μετά από πρόσκληση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Οργανισμού “Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου”, συμμετείχε χθες Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015, στην συνάντηση εργασίας, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τηλεδιάσκεψη, για όλους τους Δήμους της Περιφέρειας, με σκοπό τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στην συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της αρμόδιας Αντιπεριφερειάχη κ. Πρωτογεράκη- Γόμου και στην οποία συμμετείχαν οι κ.Πλακωτάρης, Βλαστάρης, Κυριάκου από την Διαχειριστική Αρχή Βορείου Αιγαίου, με την συνδρομή και ενημέρωση για το υπό εκπόνηση πρόγραμμα, των στελεχών κ. Μπάρδα και Ψαλλίδα, της Μονάδας Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η κα Αντωνέλλη, εκ μέρους του Δήμου Λέσβου εισηγήθηκε τα εξής:

Κατ' αρχήν αφού παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση διαβίωσης των Ρομά που ζουν στο Δήμο Λέσβου, πρότεινε τρείς θεματικούς άξονες οι οποίοι χρήζουν άμεσης παρέμβασης, μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα: Α) επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των Ρομά, Β) πρόσβαση τους στις υπηρεσίες υγειονομικής και φαρμακευτικής κάλυψης και Γ) Πρόσβαση των παιδιών τους στο Εκπαιδευτικό σύστημα.

Τόνισε όμως ότι, όλες οι ανωτέρω παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν με στόχο όχι την γκετοποίηση τους, αλλά την ένταξη τους μακρόχρονα στις τοπικές κοινωνίες, αφού έχει αποδειχθεί από την παγκόσμια πραγματικότητα της γκετοποίησης ότι αυτή οδηγεί σε περιθωριοποιημένες συμπεριφορές και παραβατικές πράξεις.

Πιο συγκεκριμένα πρότεινε να ληφθούν υπ' όψιν στο σχεδιασμό του νέου αυτού προγράμματος οι εξής προτάσεις: Αντί της μέχρι τώρα πρακτικής, δημιουργίας καταυλισμών, επιδότηση ενοικίου και εξέταση της πιθανότητας φοροελαφρύνσεων, με δικαιούχο τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών ρομά και πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες υγείας και φαρμακευτικής κάλυψης, αφού είναι γνωστό ότι τα λοιμώδη νοσήματα θερίζουν σ' αυτήν την ευάλωτη ομάδα. Πρόσβαση των παιδιών τους στην εκπαίδευση, με την κατάλληλη ενημέρωση και παραίνεση απο ειδικευμένους επιστήμονες. Εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, σε αντικείμενα που διαθέτουν εμπειρία π.χ ανακύκλωση.

Σήμερα Πέμπτη, με όχημα που διέθεσε ο Δήμος Λέσβου, η κα Αντωνέλλη συνόδεψε και ξενάγησε την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη κα Πρωτογεράκη- Γόμου, τα στελέχη της ΜΟΔ, της Διαχειριστικής Αρχής και κοινωνικούς επιστήμονες της Περιφέρειας, στους υπάρχοντες καταυλισμούς Ρομά του Δήμου Λέσβου, προκειμένου με αυτοψία να έχουν γνώση της υπάρχουσας κατάστασης, καθώς επίσης και να ζητήσουν από όσους κατοικούν στους καταυλισμούς να συμμετέχουν στην κατάρτιση των ερωτηματολογίων, τα οποία θα καταρτισθούν από αρμόδιους επιστήμονες εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να αποσταλεί στο αρμόδιο Υπουργείο η πρόταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά, για το ΕΣΠΑ 2014-2020. Η ανταπόκριση των Ρομά ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακή. Μίλησαν για τα προβλήματα τους, έκαναν προτάσεις και δήλωσαν την διάθεση τους να συνεργαστούν για την κατάρτιση των ερωτηματολογίων.

 

Μοιράσου το άρθρο!