Κοινωνία

22/08/2019 - 13:02

Περιφορά «παστουρωμένων» βοοειδών σε πανηγύρι στην Αγία Παρασκευή Λέσβου

Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης ενημερώθηκε ότι στο πρόσφατο πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, στις 30 Ιουνίου 2019, ο ταύρος ο οποίος προοριζόταν για το παραδοσιακό κισκέτς περιφερόταν μέσα στο χωριό «παστουρωμένος» (δηλαδή με δεμένο το πόδι με το κεφάλι για να περιορίζονται οι κινήσεις του) , όπως αποδεικνύουν οι φωτογραφίες που μας κοινοποιήθηκαν.
Υπενθυμίζουμε ότι το «παστούρωμα» είναι μια βάρβαρη και παράνομη πρακτική και μορφή κακοποίησης που απαγορεύεται από την Ελληνική νομοθεσία (Ν.4039/2012, Αρθ.1 περ. β, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 46 Ν.4235/2014), και στη Λέσβο έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα χιλιάδων ευρώ σε απλούς πολίτες για αντίστοιχες περιπτώσεις (το πιο πρόσφατο μόλις πριν λίγες μέρες στα Λουτρά Λέσβου).

Το αποδεικτικό υλικό προωθήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης ζητώντας την διενέργεια προανάκρισης για την ταυτοποίηση και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών ποινών στους υπεύθυνους.

Αυτό που πραγματικά μας εξοργίζει στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι αυτό καθεαυτό το γεγονός, αλλά δύο άλλες παράμετροι.
Αφενός ότι αυτή η κακοποίηση δεν συμβαίνει από κάποιο μεμονομένο άτομο αλλά από τους υπευθύνους του τοπικού πανηγυριού. Αυτή είναι η πολιτιστική μας παράδοση; Η κακοποίηση των ζώων και η περιφρόνηση των νόμων;

Αφετέρου, η αδιαφορία ή η ανικανότητα των τοπικών αστυνομικών αρχών να εφαρμόσουν το νόμο. Εδώ δεν μιλάμε για ένα ζώο κρυμμένο στο πουθενά, όπου παλεύουμε να εντοπίσουμε τον ιδιοκτήτη-βασανιστή του για να λογοδοτήσει. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ξεκάθαρη παραβίαση της Ελληνικής νομοθεσίας ενώπιον εκατοντάδων θεατών, στη μέση του χωριού, 150 μέτρα από το τοπικό αστυνομικό τμήμα, μπροστά στα μάτια των αστυνομικών που προφανώς ήταν παρόντες για να επιβλέπουν την τάξη. Κανείς δεν είδε τίποτα; Κανείς δεν ήξερε το νόμο; Κανείς δεν αποφάσισε να επέμβει; Και τι πρέπει να γίνει επιτέλους ώστε σε αυτό το νησί ώστε τα αρμόδια όργανα να παρεμβαίνουν ΑΥΤΟΝΟΜΑ σε περιπτώσεις που η παρανομία και η κακοποίηση των ζώων συμβαίνει μπροστά στα μάτια τους;

 

Μοιράσου το άρθρο!