Κοινωνία

13/08/2015 - 19:53

«Πλοίο τώρα για τους πρόσφυγες» στη Λέσβο

Ως αναγκαία λύση κρίθηκε η άμεση δρομολόγηση πλοίου για τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στον Πειραιά τις ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα για το θέμα στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής. Το πρόβλημα οξύνεται καθημερινά όσο η ροή προσφύγων διατηρείται υψηλή, ενώ ταυτόχρονα εκατοντάδες είναι οι πρόσφυγες στη Λέσβο που αναζητούν ένα εισιτήριο για κάποιο πλοίο προς τον Πειραιά χωρίς τελικά να τα καταφέρουν.

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ επισήμανε πως: «αν δεν υπάρξει άμεσα η δρομολόγηση πλοίου είναι ζήτημα ημερών να βρεθούμε μπροστά σε εικόνες χιλιάδων μεταναστών να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο νησί της Λέσβου. Οι δυνάμεις και ο αγώνας που έχουμε κάνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχει αποτελέσματα αλλά οι δυνατότητες που έχουμε δεν αρκούν για μια τέτοια εξέλιξη».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Γιάννης Σαμιώτης ανέφερε: «Μετά το Δεκαπενταύγουστο οι διαθέσιμες θέσεις στα πλοία για τον Πειραιά είναι ελάχιστες και δεν επαρκούν για να καλύψουν τη μεταφορά των προσφύγων. Έκτακτα δρομολόγια και δρομολόγηση παραπάνω πλοίων είναι κάτι που θεωρείται επιβεβλημένο ως λύση».
Να σημειωθεί πως παρά την διαβεβαίωση εκπροσώπων ακτοπλοϊκών εταιρειών προς την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας για δρομολόγηση νέων πλοίων, δεν έχει ακόμα υπάρξει κάποια ανακοίνωση για μια τέτοια εξέλιξη.
Εν τω μεταξύ τοπικές αρχές και φορείς της Λέσβου έχουν ζητήσει την συνδρομή της Γραμματείας Πολιτικής προστασίας με σκηνές, ενώ ήδη βρίσκονται σε αναζήτηση και νέου χώρου για τη φιλοξενία των προσφύγων.
Στη σύσκεψη για το ζήτημα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου Γιάννης Γιαννέλλης, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Πάλλης και στελέχη του Λιμενικού και της Αστυνομίας.
Τέλος στη σύσκεψη δεν κλήθηκαν και δεν συμμετείχαν μέλη εθελοντικών οργανώσεων τονίζουν εθελοντές, ζητώντας να ενημερώνονται και να συμμετέχουν και αυτοί σε ανάλογες συσκέψεις στο μέλλον.
 
 
Ηλίας Μαραβάς / ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!