Κοινωνία

22/12/2011 - 12:31

ΠΡΟΣΟΧΗ! Και στη Μυτιλήνη, εταιρεία προώθησης «πυραμίδας», με βιτρίνα… φτηνές διακοπές!

yle="text-align:justify;">Γράφει: Στρατής Μπαλάσκας /εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ 

Επίσημη παρουσίαση «εταιρείας» προώθησης ευκαιρίας φτηνών διακοπών, στην ουσία… προώθησης μιας ακόμα πυραμίδας, έγινε πριν από μέρες σε κεντρική καφετέρια της Μυτιλήνης. Σοβαρά οργανωμένη με αμερικανικό τρόπο παρουσίασης, η εταιρεία καλούσε τους παρόντες Μυτιληνιούς να αγοράσουν έναντι, αρχικά ενός ποσού της τάξης των 250 ευρώ και στη συνέχεια μηνιαίας συνδρομής 10 ευρώ, το δικαίωμα να εισπράττουν χρήματα, αλλά και την κατά τα άλλα… ευκαιρία φτηνών διακοπών.

Η όλη ιστορία δεν είναι παρά μια κλασσική «πυραμίδα», ή «αεροπλανάκι», ιστορίες καθ’ όλα παράνομες, που λειτουργούν υπό τους εύσχημους τίτλους της επιχείρησης οργάνωσης δικτύων καταναλωτών, επιχείρησης πολυεπίπεδου μάρκετινγκ ή επιχείρησης δικτυακού μάρκετινγκ. Όπως και να ονομάζεται, πρόκειται για ένα απατηλό σύστημα, που για να βγάζει κανείς χρήματα, χρειάζεται ένα ατελείωτο ρεύμα στρατολογημένων μελών. Κάπως έτσι, η προσπάθεια στρατολόγησης έφτασε και στη Μυτιλήνη. Οπότε και οι συμμετέχοντες, για να τύχουν πακέτου φτηνών διακοπών, κλήθηκαν να δώσουν χρήματα σε εκείνους από τους οποίους στρατολογήθηκαν και να στρατολογήσουν νέα μέλη για να τους πάρουν με τη σειρά τους χρήματα.

Η μαρτυρία
Μυτιληνιός που παρευρέθηκε στη συνάντηση της Μυτιλήνης σε συγκεκριμένη κεντρική καφετέρια, κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας και των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, μας περιγράφει το τι έγινε: «Βρέθηκα ένα απόγευμα σε μια καφετέρια με άλλους 40 - 50 συμπολίτες, προσκεκλημένος εγώ από ένα φίλο. Κάποια στιγμή ξεκίνησε μια παρουσίαση από κάποιον για μια εταιρεία, η οποία έχει έδρα στην Κύπρο και που εξασφαλίζει καλά πακέτα διακοπών εξ αιτίας των χιλιάδων μελών της σε όλο τον κόσμο. Οπότε, αφού όλοι εμείς λατρεύουμε τις διακοπές, πρέπει να συμμετέχουμε.»
Σύμφωνα με τον παρουσιαστή της μεγάλης ευκαιρίας, «όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση δεν κερδίζουν από τη ζωή και την κοινωνία όσα αξίζουν, οπότε η συμμετοχή τους στην εταιρεία αποκαθιστά την “αδικία”».
«Αυτό που ήταν το πιο ανησυχητικό», συνεχίζει ο αυτόπτης μάρτυρας, «ήταν το κλίμα ενθουσιασμού που υπήρχε στο χώρο. Φώναζε ο παρουσιαστής και κάποιοι στο χώρο φώναζαν “μπράβο”, χτυπούσαν παλαμάκια και άλλα παρόμοια. Όταν άλλαζε ο παρουσιαστής, αγκαλιάζονταν και φιλιόνταν με τον επόμενο και αλληλοσυγχαίρονταν. Όλα αυτά δημιουργούσαν και επέτειναν ένα ευφρόσυνο κλίμα.»
Στην παρουσίαση αναφέρθηκαν ενδεικτικά πακέτα διακοπών που προσφέρθηκαν σε μέλη, όπως τέσσερις μέρες στη Ζάκυνθο για 100 ευρώ ή τέσσερις μέρες σε σούπερ ξενοδοχείο στη Βουδαπέστη για 150 ευρώ, και άλλα παρόμοια. Κάποια στιγμή, μάλιστα, παρουσιάστηκαν και κάποιοι γνωστοί κάτοικοι της Μυτιλήνης, αναφέροντας πώς συμμετείχαν στο σχήμα και είναι ενθουσιασμένοι γιατί πήγαν καταπληκτικές διακοπές. Εντέχνως αναφέρθηκε και το όνομα επώνυμου Μυτιληνιού (το όνομά του στη διάθεση της σύνταξης), που όπως ειπώθηκε πήγε Βουδαπέστη. «Φαντάζομαι», λέει ο αυτόπτης μάρτυρας, «στα πλαίσια της προσπάθειάς τους να μας δείξουν ότι είναι σοβαρή εταιρεία και σοβαρά μέλη της κοινωνίας μας συμμετέχουν σε αυτήν.»

… «ρίξτε τα»

«Επισημάνθηκε», αναφέρει πάντα ο αυτόπτης μάρτυρας της συνάντησης, «πως όσοι ήμαστε νέοι στο σκηνικό, εσκεμμένα δε μας είχαν προϊδεάσει οι φίλοι μας για το τι θα συναντούσαμε, ώστε να έχουμε πλήρη πληροφόρηση από την επίσημη παρουσίαση της εταιρείας.»
Κάπου εκεί άρχισε και το ουσιαστικό κομμάτι της συνάντησης. Παρουσιάσθηκε το οικονομικό τμήμα της όλης προσπάθειας, με τη λογική ότι βάζεις αρχικά ένα ποσό της τάξης των 250 ευρώ και μετά καταβάλλεις μηνιαία συνδρομή 10 ευρώ. Αυτό, μέχρι να «στρατολογήσεις» άλλους τέσσερις. Τότε σταματάς να πληρώνεις και αρχίζεις να εισπράττεις. Όσο περισσότερους «στρατολογείς», τόσο περισσότερα χρήματα παίρνεις μηνιαίως. «Παρουσίασαν λαμπερές φωτογραφίες από άλλα στελέχη στην Αθήνα, στην Κύπρο ή την Αμερική, με τη λογική ότι όλοι αυτοί κάθονται και βγάζουν λεφτά, και παρουσίασαν την πυραμιδωτή ιεραρχία με αμερικανικούς τίτλους», καταλήγει ο αυτόπτης μάρτυρας.
Στη συνάντηση ανακοινώθηκε επίσης πως τις επόμενες μέρες, σε μια δεύτερη συνάντηση στη Μυτιλήνη των «θυμάτων» που δέχθηκαν να πληρώσουν τα 250 ευρώ, εντασσόμενοι σε ένα εντελώς παράνομο σύστημα, θα έλθει «και ένας σούπερ Κύπριος», για να τους κάνει σεμινάριο στρατολόγησης.
Το «Ε» ερεύνησε το όλο θέμα, που δεν είναι και το μόνο που αναφύεται ως «ευκαιρία» την εποχή της κρίσης. Νέοι άνθρωποι, όπως στην πλειοψηφία τους ήταν οι συμμετέχοντες, χτυπημένοι άσχημα από την οικονομική κρίση, διψασμένοι για λάμψη και χρήμα, αλλά απελπισμένοι, αφού πλέον έχουν συνειδητοποιήσει πως δε θα έχουν, τα επόμενα τουλάχιστον χρόνια, τίποτα από αυτά. Οπότε, η… ευκαιρία. Πολλά χρήματα και διακοπές, με τρία - τέσσερα 100άρικα!
Από καμμιά 50αριά άτομα όμως, τα χρήματα που οι προωθούντες την ευκαιρία αρπάζουν, είναι πολλές χιλιάδες. Σε όλη την Ελλάδα, μαζί με αυτά από τους Μυτιληνιούς που σε λίγο θα διαπιστώσουν ότι έπεσαν θύματα απάτης, πόσα άραγε χρήματα κατέληξαν στις τσέπες επιτηδείων;

 
Προειδοποίηση από την Κυπριακή Αστυνομία

Στη μεγάλης κυκλοφορίας κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», πέρυσι τον Απρίλιο δημοσιεύθηκε προειδοποίηση της Κυπριακής Αστυνομίας σχετικά με τη λειτουργία τής εν λόγω εταιρείας, που έφτασε προσφάτως και στη Μυτιλήνη. Επειδή από μεριάς της Ελληνικής Αστυνομίας και των αρμόδιων υπηρεσιών δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κάποια ανάλογη ανακοίνωση, δημοσιοποιούμε την κυπριακή, μήπως και κάποιοι καταλάβουν τι συμβαίνει:

«Πληροφορία για πιθανή διάπραξη απάτης τύπου Πυραμίδα
Έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα ότι συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, διοργανώνει συγκεντρώσεις σε όλη την Κύπρο υπό μορφή σεμιναρίων, για δημιουργία θετικής σκέψης μέσω ταξιδιών. Οι συμμετέχοντες καλούνται να εγγραφούν ως μέλη της, καταβάλλοντας χρηματικό ποσό 240 ευρώ περίπου. Στη συνέχεια, καλούνται να προσελκύσουν και άλλους φίλους και συγγενείς, με σκοπό να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια και τελικά να εγγραφούν ως μέλη, καταβάλλοντας και αυτοί το αντίστοιχο ποσό. Σύμφωνα με τους διοργανωτές των σεμιναρίων, το όφελος αυτών που προσελκύουν νέα μέλη, είναι η εξασφάλιση δωρεάν ή φθηνών διακοπών. Τα πρόσωπα της ομάδας αυτής, που συνεχώς διευρύνεται, φαίνεται να ενεργούν ως μεσάζοντες για λογαριασμό τής πιο πάνω εταιρείας, η οποία εδρεύει στο εξωτερικό. Αν και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε οποιαδήποτε καταγγελία για εξαπάτηση, ο τρόπος που δραστηριοποιείται η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, θυμίζει έντονα περίπτωση απάτης τύπου πυραμίδας, που στην περίπτωση αυτή, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να εξαπατηθούν πολίτες. Με αφορμή τη δραστηριότητα της συγκεκριμένης εταιρείας και στην Κύπρο, η Αστυνομία καλεί το κοινό, εφόσον περιέλθουν στην αντίληψή του τέτοιου είδους δραστηριότητες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και επιφυλακτικό.»
Ας σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση της Αστυνομίας απάντησε η ίδια η εταιρεία, σημειώνοντας πως «καμμία έρευνα δεν έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα αναφορικά με την εταιρεία, πως λειτουργεί νόμιμα στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, και τηρεί πιστά όλες τις νομικές απαιτήσεις της κάθε χώρας. Εμπορεύεται με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας της αγοράς και ανταγωνίζεται την αγορά ταξιδιωτικών προϊόντων, πληρώνοντας μόνο προμήθειες για την πώληση προϊόντων λιανικής.».

Μοιράσου το άρθρο!