Κοινωνία

16/05/2020 - 16:35

Πρόστιμο 950 ευρώ για παθητική κακοποίηση σκυλιού στην Κάπη Λέσβου

Από την πρωτοβουλία: ΣΩΣΤΕ ΤΑ "ΒΑΡΕΛΟΣΚΥΛΑ" ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ- SAVE LESVOS' "BARREL DOGS"

Στις 13 Μαΐου 2020, ενημερωθήκαμε για ένα σκυλί σε άθλια κατάσταση στην Κάπη Λέσβου.

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, το ζώο ήταν λιπόσαρκο, μέσα στα τσιμπούρια, μόνιμα δεμένο και για καταφύγιό του είχε μια.. σπηλιά του βράχου. Μεταβήκαμε στο σημείο στις 14 Μαΐου 2020, συνοδεία αστυνομικών του ΑΤ Αγίας Παρασκευής -τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση.

Εντοπίστηκε ο ιδιοκτήτης του ζώου στον οποίο και επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα από την Ελληνική νομοθεσία διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 950 ευρώ (παθητική κακοποίηση του ζώου λόγω απουσίας κατάλληλου καταλύματος, μόνιμη αλυσσόδεση, απουσία ηλεκτρονικής σήμανσης και εμβολίων), ενώ θα πραγματοποιηθεί και νέος έλεγχος για να διαπιστωθεί αν οι συνθήκες διαβίωσης αυτού του άτυχου πλάσματος έχουν βελτιωθεί.

Σημειώνουμε ότι η Ελληνική νομοθεσία ΑΠΑΙΤΕΙ:

1. Το σκυλί να έχει ένα κατάλληλο κατάλυμα –και να μην είναι εκτεθειμένο στη βροχή, στο κρύο, στον ήλιο ή να σιγοψήνεται σε ένα βαρέλι. 2. Να έχει τροφή και νερό –και να μην τρώει μουχλιασμένα αποφάγια ούτε να πίνει λάσπη. 3. Να είναι εμβολιασμένο και αποπαρασιτωμένο –ώστε να μην το ‘τρώνε’ οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια και για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επιστρέψει ο εφιάλτης της λύσσας στο νησί μας. 4. Να είναι τσιπαρισμένο – δηλαδή να έχει ηλεκτρονική «ταυτότητα» ώστε να μπορεί να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης του αν το ζώο χαθεί και να μην καταλήξει ένα ακόμα αδέσποτο. 5. Να μην είναι μόνιμα δεμένο –λες και πρόκειται για σκλάβο σε γαλέρα!- αλλά να μπορεί, έστω και μια φορά την ημέρα, να κινείται και να τρέχει σαν ένα φυσιολογικό πλάσμα.

Υπενθυμίζουμε ότι το πλήρες ποσό των προστίμων αποδίδεται στον Δήμο Λέσβου για να χρησιμοποιηθεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για την κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων ζώων του νησιού μας.

Μοιράσου το άρθρο!