Κοινωνία

30/04/2023 - 14:58

Πρωτομαγιά στην Πλατεία Σαπφούς - Κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023

Η 1η του Μάη είναι η μέρα που οι εργάτες σε όλη τη γη σηκώνουν ψηλά τις γροθιές τους και ενώνουν τις φωνές τους, για να τιμήσουν τα εκατομμύρια συναδέλφων τους που «έπεσαν» στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, για να διατρανώσουν ότι ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα τους!

Η φετινή εργατική πρωτομαγιά είναι ιδιαίτερη, γιατί αυτήν την περίοδο οι εργάτες σε πολλές χώρες του κόσμου ξεσηκώνονται, απεργούν και κινητοποιούνται. Τα ταξικά μας αδέλφια βγαίνουν στους δρόμους με πρωτοφανή μαζικότητα, γιατί έρχονται αντιμέτωποι με τα ίδια αδιέξοδα που βιώνουμε και εμείς. Με την ακρίβεια, τη φτώχεια, τους χαμηλούς μισθούς, την ανασφάλεια, τις άθλιες εργασιακές συνθήκες και συνολικά την πολιτική που υπηρετεί το κέρδος των λίγων σε βάρος της ζωής των πολλών.

Η φετινή πρωτομαγιά είναι ιδιαίτερη επίσης, γιατί έρχεται μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα αλλά και στο νησί μας κινητοποιηθήκαμε, απεργήσαμε, διαδηλώσαμε στις πιο μεγάλες συγκεντρώσεις  των τελευταίων ετών για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια σε μέσα και υποδομές.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ

Ακόμα και μετά τα Τέμπη, δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για να είναι ασφαλείς οι συγκοινωνίες και για να ενισχυθούν οι δομές υγείας στα νησιά. Τα πλοία συνεχίζουν να κάνουν ταξίδια-«Γολγοθά» με πανάκριβα εισητήρια, ενώ για τα κέντρα υγείας ακούμε μόνο υποσχέσεις με αποτέλεσμα να θρηνούμε τον 30χρονο αγρότη από τον Πολιχνίτο, που δεν υπήρχε ασθενοφόρο στο χωριό για να τον μεταφέρει. 

Το κράτος αποδεικνύεται ανίκανο να προστατεύσει τις ζωές μας, αλλά ικανότατο για να βγάζει τα σπίτια μας σε πλειστηριασμό και για να μας κόβει το ρεύμα ακόμα και για πενιχρά χρέη. Γι’ αυτό την ώρα που η υπουργός παιδείας διαφημίζει διαδραστικούς πίνακες, στα σχολεία μας πέφτουν σοβάδες. Γι’ αυτό την ώρα που οι τράπεζες, οι εφοπλιστές και οι μεγάλες επιχειρήσεις παίρνουν φοροαπαλλαγές, ο λαός μας είναι καταδικασμένος να ζει με ψίχουλα και με τα καλάθια της κοροϊδίας. Γι’ αυτό την ώρα που οι τεχνολογικές δυνατότητες είναι εξωπραγματικές, ο εργάσιμος χρόνος και τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται. Αυτά επιβάλλουν ο νόμος του κέρδους και η πολιτική κόστους-οφέλους που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ «ΣΩΤΗΡΕΣ»! ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!

Ο αγώνας των εργατών στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ και αλλού αποδεικνύει ότι όλες οι κυβερνήσεις, είτε συντηρητικές είτε προοδευτικές, είτε αυτοδύναμες είτε συνεργασίας, δεν πρόκειται να μας προσφέρουν τίποτα. Η «σταθερότητα» που επιδιώκουν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, είναι η δική μας αστάθεια! 

Δεν μας ξεγελάνε οι προεκλογικές υποσχέσεις που μοιράζουν απλόχερα όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τους «σωτήρες» όλων των αποχρώσεων που ξαφνικά θυμούνται τα προβλήματα των κατοίκων, αλλά 4 χρόνια τώρα ψήφιζαν δεκάδες αντιλαϊκούς νόμους μέσα στη Βουλή. 

Ό,τι πέτυχαν οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια, το πέτυχαν μόνο με τον αγώνα τους! Αυτός είναι ο δρόμος που βαδίζουμε και σήμερα, 137 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό των εργατών του Σικάγο που αγωνίστηκαν για το 8ωρο. Σε αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε, ενάντια στην εκμετάλλευση, τους πολέμους, τη φτώχεια και την προσφυγιά μέχρι οι λαοί να νικήσουν!

Τιμάμε αγωνιστικά τη μέρα-σύμβολο για την εργατική τάξη!

 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 1Η ΜΑΗ ΣΤΙΣ 11.00 Π.Μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ

 

Μοιράσου το άρθρο!