Κοινωνία

29/01/2014 - 21:27

Πρόβατα στη Μυτιλήνη τρέφονται με σκουπίδια! Κτηνίατροι και Δήμος δεν βλέπουν...

Γ

ράφει ο Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

- Συνεχίζουν να τρέφονται από τα σκουπίδια της χωματερής Μυτιλήνης δεκάδες αιγοπρόβατα καθημερινά και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των καταναλωτών σε απόσταση λίγων μέτρων από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας

 

Μπορεί να σοκάρει η εικόνα ενός μεγάλου κοπαδιού αιγοπροβάτων να βοσκίζουν μέσα στα σκουπίδια της χωματερής στη Μυτιλήνη, προφανώς όμως για τους κτηνοτρόφους που έχουν την ευθύνη αυτών των ζώων, μια τέτοια εικόνα ντροπής αλλά και κινδύνου για τη δημόσια υγεία, αποτελεί ρουτίνα της καθημερινότητας.

Το παραπάνω φαινόμενο δεν είναι ούτε πρόσφατο, ούτε μεμονωμένο, αλλά αποτελεί την εικόνα που αντικρίζουν σχεδόν καθημερινά οι εργαζόμενοι στη χωματερή του Δήμου, αφού κάποιοι κτηνοτρόφοι της γύρω περιοχής συνεχίζουν να αδιαφορούν για τη σίτιση των κοπαδιών τους ή ενδεχομένως "βολεύονται" με το να τρώνε τα ζώα τους από τα σκουπίδια για να μην αγοράζουν ζωοτροφές.

Όλα τα παραπάνω εκτυλίσσονται "μια ανάσα" από τις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, τα στελέχη της οποίας γνωρίζουν αλλά αντί να παρέμβουν επιβάλλοντας παραδειγματική τιμωρία στους κτηνοτρόφους, μάλλον αδιαφορούν. Άλλωστε, η χωματερή της Μυτιλήνης (σταθμός μεταφόρτωσης πλέον) δεν είναι δα και το μόνο σημείο στο οποίο υπάρχει συσσώρευση σκουπιδιών και βοσκίζουν σ’ αυτό αιγοπρόβατα για το νησί μας. Ανάλογα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί κατά το παρελθόν και στο Μανταμάδο, στη Γέρα, αλλά και στον Πολιχνίτο.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι πού καταλήγει το γάλα και το κρέας αυτών των κοπαδιών τα οποία τρέφονται με τοξικές ουσίες και πώς μπορεί να διακρίνει κανείς - ακόμα κι αν δεν έχει ιδιαίτερες κτηνιατρικές γνώσεις - όγκους (καρκινώματα) πάνω στα σώματά τους; Προφανώς σε κάποια κρεοπωλεία και σε κάποια τυροκομεία με τελικούς αποδέκτες τους καταναλωτές, δηλαδή το τραπέζι μας! Το ποιος προστατεύει τους καταναλωτές είναι άλλο ένα ζητούμενο, με το οποίο όμως ουδείς από τους αρμόδιους δεν φαίνεται να ασχολείται.

Σκότωσαν τα σκυλιά

Οι υπεύθυνοι της χωματερής του Δήμου αντιμετωπίζουν - έστω και εν μέρει - το πρόβλημα με τη φιλοξενία αδέσποτων σκυλιών σε συνεργασία με τον Σύλλογο "Κιβωτός", που έχει την ευθύνη της σίτισης των τετράποδων. Τα αδέσποτα σκυλιά που περιφέρονται μέσα στη χωματερή καταδιώκουν τα αιγοπρόβατα όταν αυτά πλησιάζουν στο χώρο και αυτό εξυπηρετεί ώστε να μην τρέφονται από τα σκουπίδια.

Το παραπάνω, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι επιθυμητό από κάποιους, καθώς δεν είναι τυχαίο πως αδέσποτα σκυλιά της χωματερής έχουν πυροβοληθεί από "αγνώστους". Ποιοι όμως μπορεί να είναι αυτοί οι "άγνωστοι" στη χωματερή του Δήμου, δηλαδή σε μια περιοχή που δεν κατοικείται περιμετρικά, αλλά αναπτύσσεται μόνο η κτηνοτροφία!

Το αποκορύφωμα ήταν χθες το πρωί όταν 5 σκυλιά από τα αδέσποτα που βρήκαν άσυλο στη χωματερή (και βοηθούν με τον τρόπο τους), βρέθηκαν δηλητηριασμένα.

Και ενώ η δηλητηρίαση των 5 ζώων θα μπορούσε να αποδοθεί σε κατανάλωση τοξικής ουσίας από τα σκουπίδια της χωματερής, το λάθος του επιτήδειου που τα δηλητηρίασε ήταν ότι κρέμασε το ένα από αυτά πάνω σε δέντρο με κορδόνι από στρατιωτικό άρβυλο. Η συγκεκριμένη ενέργεια καταδεικνύει ότι τα σκυλιά δηλητηριάστηκαν από κάποιους που τα θεώρησαν… "ενοχλητικά". Ποιον όμως θα μπορούσαν να ενοχλήσουν τα τετράποδα όταν τα φροντίζουν οι υπάλληλοι της χωματερής και σιτίζονται με μέριμνά μελών του Συλλόγου "Κιβωτός"; Η απάντηση είναι εύκολη.

Τα "Νέα της Λέσβου" βρέθηκαν χθες το πρωί στο χώρο της χωματερής του Δήμου καταγράφοντας καρέ - καρέ τις εικόνες ντροπής με τα αιγοπρόβατα να βοσκίζουν ανάμεσα στα σκουπίδια. Όπως μάλιστα υπέδειξε στην εφημερίδα μας ένας συλλέκτης μεταλλικών αντικειμένων που βρίσκεται κάθε μέρα στη χωματερή, ο κ. Σταύρος, όταν τα απορριμματοφόρα εκφορτώνουν τα σκουπίδια εμφανίζονται τα αιγοπρόβατα ψάχνοντας για τροφή.

Η είσοδος των αιγοπροβάτων στη χωματερή του Δήμου θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν υπήρχε μια μεγάλη περίφραξη που θα τα απέτρεπε. Όπως εξήγησε, ωστόσο, στην εφημερίδα μας ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Ηλίας Κουνιαρέλλης «η χωματερή της Μυτιλήνης λειτουργεί πλέον ο σταθμός μεταφόρτωσης σκουπιδιών, δηλαδή τα απορρίμματα δεν παραμένουν εδώ, αλλά μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως μ’ αυτό το δεδομένο είναι άδικο να σπαταλήσουμε λεφτά των δημοτών για να περιφράξουμε αυτή την τεράστια έκταση σαν τις φυλακές Κορυδαλλού, επειδή κάποιοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα ζώα τους».

Μάλιστα ο κ. Κουνιαρέλλης εξήγησε στην εφημερίδα μας ότι οι προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν από το Δήμο για την εγκατάσταση απλής περίφραξης με συρματόπλεγμα έπεσαν στο κενό, καθώς μέσα σε λίγους μήνες "τα σύρματα έπεσαν" για… "άγνωστους" λόγους!

Στο περιστατικό θανάτωσης των σκυλιών της χωματερής παρενέβη χθες και η "Κιβωτός " και όπως είπε στην εφημερίδα μας το μέρος της Ιωάννα Κατσάρα, το πιθανότερο σήμερα τρίτη θα απευθυνθούν με φωτογραφικό υλικό στην Εισαγγελία Μυτιλήνης ζητώντας παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Το ζήτημα όμως είναι αν θα παρέμβει η Περιφέρεια μέσω της Κτηνιατρικής της υπηρεσίας επιβάλλοντας την απομάκρυνση των αιγοπροβάτων από το χώρο της χωματερής.

 

Μοιράσου το άρθρο!