Κοινωνία

01/10/2013 - 14:15

Ρατσιστικά χτυπήματα στη Λέσβο: Οι Αρχές δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα…

τ

ου Νίκου Μανάβη / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Όταν τον Ιούνιο του 2012 η «Χρυσή Αυγή» έμπαινε στη Βουλή, κανείς δε φανταζόταν τι θα ακολουθούσε. Σε εκείνες τις εκλογές είχε λάβει στα τρία νησιά του Νομού Λέσβου 3.225 ψήφους, ή ποσοστό 5,27%. Στους 15 μήνες που έχουν περάσει από τότε, καταγράφηκαν σειρά ρατσιστικών ενεργειών.
Ορισμένες από αυτές εντάσσονταν στην επίσημη δράση της «Χρυσής Αυγής» και άλλες (οι ποινικώς κολάσιμες) έμειναν «ορφανές». Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε φανερό ότι η εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», σύμφωνα με το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, είχε καταστρώσει ολόκληρο σχέδιο προκειμένου να μη συνδέεται η ίδια με τα ποινικώς κολάσιμα ρατσιστικά χτυπήματα.
Όπως και αν έχουν τα πράγματα, ένα είναι βέβαιο: μετά την εκλογική ενίσχυση της «Χρυσής Αυγής» στη Λέσβο, καταγράφηκαν σειρά ρατσιστικών κρουσμάτων, που στο σύνολό τους οι διωκτικές αρχές είτε δεν ασχολήθηκαν μαζί τους είτε, εάν ασχολήθηκαν, δε διαλεύκαναν.

- Ήταν 19 Ιουλίου 2012 όταν ο συνδικαλιστής δάσκαλος Αριστείδης Σγατζός κατέγραφε στο Facebook το πρώτο ρατσιστικό κρούσμα «... η μικρή μας πόλη.
Αγορά Μυτιλήνης. Τα μαγαζιά έχουν κλείσει αλλά έχει κόσμο ακόμη. Περνώ με το μηχανάκι... ένα άλλο παπάκι είναι σταματημένο. Ένας με ξυρισμένο κεφάλι σταματά έναν Αφρικανό και του ρίχνει ένα χαστούκι. Ο άνθρωπος έκπληκτος ψελλίζει κάτι... Ρωτώ τον καράφλα τι έγινε. “Τίποτα, πήγαινε” απαντά με το μάτι να γυρίζει... φοβήθηκα, κανένας άλλος δεν αντέδρασε... έφυγα.
Βρήκα το μετανάστη παρακάτω, τον ρώτησα τι έγινε... ούτε που είχε καταλάβει γιατί τον χτύπησαν. Απλά τον χτύπησα στην πλάτη... αυτό μπόρεσα να κάνω. Φοβήθηκα...»


- Στις 31 Ιουλίου 2012, ο 23χρονος Πακιστανός Μοχάμεντ Σαχέντ στεκόταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών της Μυτιλήνης, μιλώντας από καρτοτηλέφωνο με τους γονείς του στο Πακιστάν. Εκείνη την ώρα σταμάτησαν μπροστά του τέσσερα ή πέντε μηχανάκια, στα οποία επέβαιναν οκτώ με δέκα κοντοκουρεμένα άτομα. Κατέβηκαν από τα μηχανάκια και άρχισαν να τον χτυπούν στα χέρια και τα πόδια ανηλεώς. Το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει στο Νοσοκομείο. Οι δράστες της επίθεσης δε βρέθηκαν ποτέ.


- Στις 28 Σεπτεμβρίου 2012, σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, ο γυναικολόγος Γιώργος Διακορώνας, φορώντας μαύρα γυαλιά και μαύρη μπλούζα, ανακοινώνει ότι είναι εκπρόσωπος της «Χρυσής Αυγής» στη Λέσβο. Η σχέση του με τη «Χρυσή Αυγή», κατά πληροφορίες, διακόπηκε μερικούς μήνες αργότερα.


- Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012 το «ΕΜΠΡΟΣ» αποκαλύπτει ότι ο βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» Παναγιώτης Ηλιόπουλος μερικές μέρες νωρίτερα είχε στείλει σειρά e-mails στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με τα οποία ζητούσε στοιχεία για τους αλλοδαπούς φοιτητές που φιλοξενούνται στις φοιτητικές εστίες. Το θέμα πήρε πανελλαδικές διαστάσεις. Η πρυτανική αρχή, όπως ήταν φυσικό, δεν έδωσε ποτέ αυτά τα στοιχεία.
Την ίδια ημέρα, το «ΕΜΠΡΟΣ» αποκαλύπτει πως η «Χρυσή Αυγή» είχε νοικιάσει γραφείο στην προκυμαία της Μυτιλήνης, το οποίο βρισκόταν στο ιστορικό κτήριο του πρώην ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια». Λίγους μήνες αργότερα τα γραφεία εγκαταλείπονται. Γίνονται προσπάθειες να ανοίξουν γραφεία στο Εμπορικό Κέντρο δίπλα στο ξενοδοχείο «Blue Sea». Ο ιδιοκτήτης του χώρου αρνείται να τον νοικιάσει!


- Στις 29 Οκτωβρίου 2012, ο βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» Ηλίας Παναγιώταρος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητούσε να αποτραπεί η συμμετοχή Τούρκων ομιλητών σε συνέδριο για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Λέσβου, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο νησί 8 - 10 Νοεμβρίου. To Συνέδριο έγινε κανονικά, χωρίς να υπάρξουν παρατράγουδα.


- Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012, τις βραδινές ώρες, 25 πρόσφυγες βρίσκονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Ανάμεσά τους ήταν και δύο έγκυες.
Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένα αυτοκίνητο σταμάτησε στο συγκεκριμένο σημείο και οι επιβάτες του πέταξαν πέτρες κατά των μεταναστών. Η μία από τις έγκυες τραυματίσθηκε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.

- Το Σαββατοκύριακο 3 - 4 Νοεμβρίου 2012 στη Στύψη, δύο άτομα με τσεκούρια καταστρέφουν ένα μικρό εμπορικό κατάστημα που διατηρεί Αλβανός υπήκοος που ζει χρόνια στο χωριό. Το περιστατικό αποκαλύπτεται από το «ΕΜΠΡΟΣ», όπου στο ρεπορτάζ σημειώναμε πως δράστες ήταν άτομα με χρόνια παραβατική συμπεριφορά. Οι δράστες του περιστατικού, αν και συνελήφθηκαν, αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι!
Η αποκάλυψη δε φοβίζει τους δράστες. Ένας εξ αυτών νιώθει τόσο άνετα, που καλεί το συντάκτη τού ρεπορτάζ από σταθερό τηλέφωνο (με αριθμό κλήσης από τη Στύψη) και τον απειλεί λέγοντας: «τι θες να γίνει, να πας εσύ στο χώμα και εγώ στη φυλακή;». Επίσης κάνει σαφές πως εκείνο που τον ενόχλησε, ήταν η αναφορά στη «Χρυσή Αυγή» που γινόταν στο ρεπορτάζ.


- Στα τέλη του Νοεμβρίου τού 2012, η «Χρυσή Αυγή» κυκλοφόρησε φυλλάδιο με ρατσιστικό περιεχόμενο, με φωτογραφίες παιδιών που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

- Τα ξημερώματα της 26ης Δεκεμβρίου 2012, μέλη της «Χρυσής Αυγής» γράφουν στο σπίτι και το αυτοκίνητο του Χρήστου Κλέλλη και της Μαρίας Γιαβάση, στα Παράκοιλα, «Χρυσή Αυγή» και ζωγραφίζουν ένα μαίανδρο με μπλε μπογιά. Για το περιστατικό βγαίνουν ανακοινώσεις-καταγγελίες από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου, της οποίας είναι μέλος ο κ. Κλέλλης, και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς. Οι παθόντες είχαν καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστων στην Αστυνομία.

- Πριν μερικούς μήνες, η «Χρυσή Αυγή» επανεμφανίστηκε στη Μυτιλήνη. Παρέστη σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έκανε εξόρμηση στη Μόρια και τα Πάμφιλα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, συχνή ήταν η εμφάνιση ομάδας χρυσαυγιτών στην Παναγιούδα. Η δράση της προβαλλόταν στο διαδίκτυο.

Μετά τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του Στρατή Μπαλάσκα στο «ΕΜΠΡΟΣ», πολλές φωτογραφίες κατέβηκαν. Όταν έγιναν οι πρώτες συλλήψεις, κατέβηκαν όλες οι φωτογραφίες από τη δράση της οργάνωσης στη Λέσβο.

Μοιράσου το άρθρο!