Κοινωνία

10/11/2013 - 11:06

Ροταριανός Όμιλος Μυτιλήνης

yle="text-align: justify;">ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΟΤΑΡΥ;

Είναι αλήθεια ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Στο θέμα του Ρόταρυ ειδικότερα, συναντά κανείς και την αμάθεια και την ημιμάθεια. Οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα τι είναι το Ρόταρυ, ενώ άλλοι το ταυτίζουν με άλλες οργανώσεις διαφορετικών επιδιώξεων. Κρίνουμε, για τούτο, αναγκαίο να προβούμε σε μερικές γραπτές ανακοινώσεις, με σκοπό να απαλείψουμε την αμάθεια γύρω από το θέμα του Ρόταρυ, αλλά και να διορθώσουμε την ηθελημένα, συχνά, διαστρεβλωμένη ημιμάθεια σχετικά με το Ρόταρυ και τη δράση του.
Κατ’  αρχάς, το όνομα «Ρόταρυ» προέρχεται από τη συνήθεια των ιδρυτών της οργάνωσης να συναντώνται κάθε εβδομάδα στο γραφείου του καθένα εκ περιτροπής, in rotation, στα Αγγλικά. Άρα, η λέξη προέρχεται από το αγγλικό ρήμα rotate που σημαίνει συνάντηση εκ περιτροπής, ένα είδος ρουλεμάν.


Σήμερα τα μέλη των ροταριανών Ομίλων όλου του κόσμου πραγματοποιούν συνεστιάσεις κάθε εβδομάδα σε συγκεκριμένο και γνωστό σε όλους χώρο. Οι συνεστιάσεις είναι ανοιχτές και έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί, έστω και αν δεν είναι μέλος του Ομίλου. Κατά τη διάρκεια των συνεστιάσεων γίνονται ανακοινώσεις ροταριανού περιεχομένου, διεξάγονται συζητήσεις επί ροταριανών θεμάτων και λαβαίνονται αποφάσεις για τις δραστηριότητες του Ομίλου.


Οι δραστηριότητες είναι ευρέος φάσματος και αφορούν θέματα κοινωνικά, εκπαιδευτικά, ανθρωπιστικά, επαγγελματικά, περιβαλλοντικά και οτιδήποτε έχει σχέση με το κεντρικά σύνθημα του Ρόταρυ, SERVICE ABOVE SELF, δηλαδή προσφορά χωρίς προσωπικό όφελος.


Το Ρόταρυ ιδρύθηκε το 1905 στο Σικάγο των ΗΠΑ από πέντε φίλους διαφορετικών επαγγελμάτων, οι οποίοι μια φορά την εβδομάδα συγκεντρώνονταν στο γραφείο του καθενός εκ περιτροπής (in rotation). Μέσα από αυτές τις συγκεντρώσεις γεννήθηκε η ιδέα της προσφοράς βοήθειας σε πάσχοντες συνανθρώπους χωρίς ατομικό όφελος. Έτσι απλά ιδρύθηκε το Ρόταρυ, του οποίου σήμερα η εμβέλεια φτάνει σε 165 χώρες του κόσμου και αριθμεί πάνω από 1.250.000 μέλη!


Το γνωστότερο έργο του Ρόταρυ είναι η καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας σε όλον τον κόσμο με τη διάθεση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που προήλθε από τις ισχνές συνδρομές των ροταριανών και από χορηγίες πολλών φιλάνθρωπων χορηγών. Πέραν αυτού, το έργο του Ρόταρυ και του Ροταριανού Ιδρύματος είναι πολυσχιδές και τεράστιο.


Σε τοπικό επίπεδο, ο Ροταριανός Όμιλος Μυτιλήνης ιδρύθηκε το 1953, το δε έργο του είναι εξαιρετικά πλούσιο, αν λάβει κανείς υπόψη τόσο τις γεωγραφικές συνθήκες, όσο και τις οικονομικές δυνατότητες της περιοχής. Πολλές φορές προσφέρθηκε ιατρική ενημέρωση και περίθαλψη από το ιατρικό επιτελείο του Ομίλου, δόθηκαν δεκάδες οικονομικές ενισχύσεις σε άπορους φοιτητές, έγιναν δενδροφυτεύσεις και άλλες περιβαλλοντικές επεμβάσεις, πραγματοποιήθηκε πλήθος κοινωνικών και πνευματικών εκδηλώσεων

Τουλάχιστον, μάθε την αλήθεια για το Ρόταρυ από υπεύθυνους ανθρώπους!
 

Μοιράσου το άρθρο!