Κοινωνία

17/10/2021 - 16:44

Σε δόσεις η πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος

Επιπλέον μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών από το κύμα ακρίβειας που πλήττει την αγορά λόγω των διεθνών ανατιμήσεων, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΪ, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι τα μέτρα θα αφορούν τη δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε δόσεις, τον διπλασιασμό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ενώ υπενθύμισε τη δέσμευση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πριν από το 2023 και την περαιτέρω μείωση της προκαταβολής φόρου.

«Από την πρώτη στιγμή είπαμε θα αντιμετωπίσουμε αυτά που έρχονται με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια, σημειώνοντας ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η κάλυψη «του 80% των ανατιμήσεων για όλους. Από τις 300 μέχρι τις 600 κιλοβατώρες, διπλασιάσαμε τα χρήματα που θα δίνουμε, και επειδή οι ανατιμήσεις ενδεχομένως δυσκολέψουν κάποιους, για να μη μείνει ο κόσμος χωρίς ρεύμα, δίνουμε τη δυνατότητα μιας δοσοποίησης, μέτρο το οποίο θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα. Έχουμε πει ότι αυτό θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή μέχρι τους λογαριασμούς του πρώτου διμήνου της επόμενης χρονιάς και μετά όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο των ανατιμήσεων στην ενέργεια, θα παρεμβαίνουμε».

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στον διπλασιασμό του Κοινωνικού Εισοδήματος  Αλληλεγγύης, επισήμανε  ότι «όσο η οικονομία αποδίδει και όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητές μας να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου».

Για το χρόνο χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να δοθεί πιο νωρίς, ωστόσο υπογράμμισε ότι θα πρέπει οι δικαιούχοι να βιαστούν να κάνουν τις  δηλώσεις στη σχετική πλατφόρμα για να πάρουν τις επιδοτήσεις. «Φέτος έχουν διευρυνθεί τόσο πολύ και τα περιουσιακά κριτήρια και τα εισοδηματικά έτσι ώστε να μπορέσει να μπει πάρα πολύς κόσμος στην προστασία του επιδόματος. Υπολογίζουμε ότι θα ενισχυθούν γύρω στα 1,5 εκατ. νοικοκυριά», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης πριν το 2023, καθώς ερωτηθείς σχετικά, απάντησε «θα τα πει ο πρωθυπουργός στην ώρα τους», ενώ για την προκαταβολή του φόρου είπε ότι θα συνεχίσει να είναι στο 50% και όσο τα πράγματα είναι καλά, μπορεί να μειωθεί και περαιτέρω.

Μοιράσου το άρθρο!