Κοινωνία

10/01/2017 - 06:25

Σε Λέσβο και Λαμπεντούζα το φετινό βραβείο «Ούλοφ Πάλμε»

Τ

ο ετήσιο γνωστό και σημαντικό βραβείο του ιδρύματος «Ούλαφ Πάλμε» αποφάσισε να απονείμει το συμβούλιο της οργάνωσης στο Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό και στην Δήμαρχο Λαμπεντούσα, Τζιούσι Νικολίνι «για την παραδειγματική ηγεσία τους σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας, σώζοντας χιλιάδες ζωές και δίνοντάς σε όλους ελπίδα και πίστη για το μέλλον».

Μαζί με τους συμπολίτες τους, ο κ. Γαληνός και η κ. Νικολίνι, αναφέρεται στην ανακοίνωση, άνοιξαν τις κοινωνίες τους σε συνανθρώπους που προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο από τον πόλεμο και τον τρόμο. Σε έναν όλο και πιο επικίνδυνο και βάναυσο κόσμο, έδειξαν ότι είναι σημαντικότερο να προστατεύουμε ανθρώπους παρά σύνορα, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το ίδρυμα Ούλαφ Πάλμε.

Το ίδρυμα Ούλαφ Πάλμε είναι ένα διεθνές κέντρο και εργάζεται υπέρ των αρχών της δημοκρατίας,  της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρχές τις οποίες στήριξε με πάθος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Ούλαφ Πάλμε. Ιδρύθηκε το 1992 από το Σουηδικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, την Σουηδική Συνομοσπονδία Εμπορίου και την Σουηδική Ένωση Συνεργασίας και τα μέλη του συμβουλίου αποτελούνται από εκπροσώπους των τριών ιδρυμάτων.
«Το βραβείο ανήκει στους χιλιάδες πολίτες της Λέσβου που δε δύσκολες ώρες υπήρξαν πραγματικοί αλληλέγγυοι σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων από τη Μέση Ανατολή. Πολίτες στους οποίους δεν αξίζει ούτε η εγκατάλειψη αλλά ούτε και η μετατροπή τους σε ένα ιδιότυπο Ellis island» είπε ο κ. Γαληνός στο ΑΜΠΕ μιλώντας για το βραβείο.
Η απονομή του βραβείο θα γίνει στις 31 Ιανουαρίου στη Στοκχόλμη επέτειο των γενεθλίων του Σουηδού πρωθυπουργού που δολοφονήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1986. Αν ο Πάλμε ζούσε σήμερα θα ήταν 90 ετών.
 Η αυταπάρνηση και η ευαισθησία που έδειξε στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης το σύνολο της Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού τιμάται στο πρόσωπο του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, στον οποίο απονέμεται φέτος το βραβείο Ούλωφ Πάλμε. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ο οποίος εξέφρασε στον κ. Γαληνό τα θερμά του συγχαρητήρια «για τη σημαντική αυτή διάκριση που έφερε στη χώρα μας».

Ο δήμαρχος Λέσβου, πρόσθεσε, «μας έκανε υπερήφανους. Απέδειξε έμπρακτα πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν και σήκωσε δυσανάλογο βάρος, πέρασε τις εξετάσεις με επιτυχία και κατάφερε να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της κοινωνίας μας, επιδεικνύοντας πλεόνασμα αλληλεγγύης».
 
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε επίσης, ότι για την Αυτοδιοίκηση «παραμένει απόλυτη προτεραιότητα η διασφάλιση συνθηκών ειρήνης, ισότητας και ισονομίας για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την καταγωγή τους».

 

πηγη: ΑΠΕ - ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας
 

Μοιράσου το άρθρο!