Κοινωνία

13/02/2020 - 06:41

Σε ποιον ανήκει η έκταση που επιτάσσεται για την κλειστή δομή μεταναστών στη Λέσβο

Εκδόθηκε όπως σας έχουμε αναφέρει το ΦΕΚ που ορίζει την περιοχή που θα επιταχθεί στη Λέσβο για τη δημιουργία της κλειστής δομής μεταναστών. Το ΦΕΚ  με αρ. φύλλου 405/11-02-2020  καθορίζει τις περιοχές επίταξης στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ στη Λέσβο έχουμε επίταξη 260  στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Καράβας θέση "Καβακλί".  Οι συντεταγμένες που περιέχονται στο ΦΕΚ οριοθετούν μόνο μια πλευρά του αγροτεμαχίου ( από την πλευρά του δρόμου ) ενώ  στην άλλη πλευρά υπάρχει μόνο μια συντεταγμένη.  Αυτό το σημείο βέβαια αρκεί ώστε κλείσει η έχει το Υπουργείο την έκταση που θέλει (260 στρέμματα) αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι συνηθισμένο σε τοπογραφικό που μάλιστα έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. 29 συντεταγμένες για οριοθέτηση 260 στρεμμάτων είναι για γέλια όπως αναφέρουν και οι τοπογράφοι.

 

Σε ποιον όμως ανήκουν αυτά τα 260 στρέμματα;

Πριν απαντήσουμε σ' αυτό το ερώτημα ας δούμε ποιος δηλώνει αυτή την έκταση στο ΟΣΔΕ (Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης - ΟΠΕΚΕΠΕ) τα τελευταία χρόνια.  Και τα 260 στρέμματα δηλώνονται από έναν και μόνο κτηνοτρόφο από την Αγία Παρασκευή. Η έκταση αυτή δηλώνεται για καλυφθούν οι ανάγκες του κτηνοτρόφου σε βοσκότοπο.

Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί ότι στην περιοχή υπάρχουν και άλλοι κτηνοτρόφοι και μπορεί να κάνουν χρήση του βοσκότοπου χωρίς να δηλώνεται στο ΟΣΔΕ. Επίσημα όμως η έκταση αυτή δηλώνεται από έναν και μόνο κτηνοτρόφο.

 

Αυτό  που παρουσιάζει περισσότερο ενδιαφέρον είναι η ιδιοκτησία του αγροτεμαχίου. Το συγκεκριμένα 260 στρέμματα μπορεί να δηλώνονται ως ιδιόκτητα στο ΟΣΔΕ (με χρήση Ε9) αλλά υπάρχει θέμα...  Η έκταση που θα επιταχθεί είναι τμήμα μια τεράστιας έκτασης 6500 στρεμμάτων που ξεκινάει από το ΧΥΤΑ και φθάνει σχεδόν μέχρι τις ανατολικές ακτές του νησιού.  Η έκταση αυτή είναι εξ' αδιαιρέτου και σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες  ανήκει σε 30 ιδιόκτητες. ( Οι ιδιοκτήτες με το πέρασμα του χρόνου αυξάνονται καθώς κάθε ιδιοκτήτης που φεύγει από τη ζωή κληρονομεί το μερίδιό του στα παιδιά του). 

Πριν από μερικά χρόνια υπήρξε μια άτυπη μοιρασιά της έκτασης γεγονός που επέτρεψε τον κτηνοτρόφο από την Αγία Παρασκευή να δηλώνει αυτή την έκταση στο ΟΣΔΕ. 

Για την έκταση αυτή τίτλοι ιδιοκτησίας από το παρελθόν δεν υπάρχουν παρά μόνο χρησικτησία. Είναι άγνωστο τελικά, αν ολοκληρωθούν τα σχέδια του Υπουργείου για επίταξη, ποιοι θα καταφέρουν να αποζημιωθούν... Μπορεί και κανένας! 

Στο συν της περιοχής για τα σχέδια του Υπουργείου είναι η ύπαρξη νερού στην περιοχή από πηγές.

Παραμένει βέβαια το μεγάλο ερώτημα ποιος είχε όλες αυτές τις εξειδικευμένες γνώσεις ώστε να υποδείξει αυτή την περιοχή στο Υπουργείο ή τις προηγούμενες που είχαν υποδειχθεί...

Μοιράσου το άρθρο!