Κοινωνία

26/09/2015 - 20:58

Σημείο υποδοχής προσφύγων μεταξύ Συκαμνιάς και Εφταλούς

Θετικές είναι οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη δημιουργία δομής πρώτης υποδοχής προσφύγων στην περιοχή της Συκαμνιάς και Μολύβου. Λύση φαίνεται να δρομολογείται για ένα ζήτημα που αποτελεί αγκάθι στη διαχείριση της μεταναστευτικής ροής στο βόρειο τμήμα του νησιού, με συνέπεια την ταλαιπωρία χιλιάδων προσφύγων και των κατοίκων της περιοχής.

 
Ειδικότερα, αίσια έκβαση είχε η χθεσινή συνάντηση του Δημάρχου Λέσβου με εκπροσώπους του Φορέα Τουρισμού του Μολύβου, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η εκμίσθωση χώρου ανάμεσα στην Σκάλα Συκαμνιάς και στην Παραλία της Εφταλούς για τη λειτουργία σταθμού πρώτης υποδοχής προσφύγων.
 
Στο χώρο αυτό θα μεταφέρονται οι πρόσφυγες που καταφτάνουν στην περιοχή και θα δέχονται την πρώτη φροντίδα από εθελοντές. Στεγνά ρούχα, ιατρική εξέταση σε όσους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, φαγητό και νερό και φυσικά στέγη για προστασία από τις καιρικές συνθήκες θα παρέχονται στην συγκεκριμένη δομή. Στη συνέχεια θα πραγματοποιείται η μεταφορά τους με μικρά λεωφορεία στο δρόμο Συκαμνιάς – Μυτιλήνης και από εκεί θα επιβιβάζονται σε μεγαλύτερα λεωφορεία, και θα μεταφέρονται στον Καρά-Τεπέ και στη Μόρια για να καταγραφούν. Τη διαχείριση της δομής θα την έχει ο Δήμος Λέσβου σε συνεργασία με ξένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση η οποία δραστηριοποιείται αρκετό καιρό στο νησί.
 
 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη συναφθεί προσύμφωνο για τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου και τη Δευτέρα θα υπάρξει η οριστική συμφωνία. Ο δήμος αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες βελτίωσης του οδικού δικτύου της περιοχής ώστε να μην γίνεται η μετακίνηση των προσφύγων μέσα από τη Σκάλα Συκαμνιάς, και να υπάρξει νερό, ρεύμα και τηλέφωνο στη συγκεκριμένη έκταση, πράγμα που είναι ζήτημα ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες.
 
Ο στόχος της δομής είναι διττός. Οι πρόσφυγες λίγα μέτρα από τα σημεία στα οποία βγαίνουν θα βρίσκουν ένα χώρο όπου θα περιθάλπονται και θα γίνεται η μεταφορά τους οργανωμένα στη Μυτιλήνη χωρίς να χρειάζεται να περπατούν δεκάδες χιλιόμετρα. Το δεύτερο θετικό είναι πως, η διαχείριση της μεταναστευτικής ροής θα γίνεται χωρίς να επιβαρύνονται η Σκάλα Συκαμνιάς και ο Μόλυβος αφού πλέον οι πρόσφυγες δε θα χρειάζονται να περνούν μέσα από τα χωριά για να μεταβαίνουν στη Μυτιλήνη.
 
“Η προσπάθεια μας είναι επίμονη και έχει αποτελέσματα. Η Λέσβος δίνει το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη πως είμαστε τόπος φιλόξενος και άνθρωποι αλληλέγγυοι προς τους συνανθρώπους μας. Με τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών προχωρούμε στην δημιουργία ενός χώρου με στόχο οι συνθήκες υποδοχής των ανθρώπων αυτών να είναι όπως επιβάλλουν οι αξίες και τα ιδανικά της χώρας μας και της Ευρώπης. Την ώρα που βλέπουμε εικόνες ντροπής σε άλλες χώρες από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες, από τη Λέσβο θα φεύγουν εικόνες ανθρωπιάς. Θέλω να ευχαριστήσω τους κατοίκους και όσους συμβάλουν στην προσπάθειά μας για αυτό” δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.
 
Ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού του Μολύβου Νίκος Μόλβαλής δήλωσε: “Είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη και θα πρέπει όλοι να ξέρουν πως η βοήθειά μας στο δήμο θα είναι συνεχής. Η Λέσβος ήταν και παραμένει ένας ιδανικός τόπος διακοπών και θα αποδείξουμε για μία ακόμα φορά ότι το δυνατό μας χαρτί είναι η φιλοξενία μας και η ποιότητα των ανθρώπων του νησιού μας. Ευχαριστούμε το δήμαρχο για την ακούραστη προσπάθεια και συνεχίζουμε με διάλογο και επιμονή να επιλύουμε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν”
 
 
Ηλίας Μαραβάς /ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!