Κοινωνία

28/05/2015 - 11:15

Sos για τους πρόσφυγες που φθάνουν στη Λέσβο - Άμεση ανάγκη για βοήθεια

Ο

ι καθημερινές αφίξεις μεταναστών – προσφύγων στη Λέσβο συνεχίζονται. Δυστυχώς ο αριθμός αυξάνει και η διαχείριση της όλης κατάστασης είναι εξαιρετικά δύσκολη από τις υπάρχουσες δομές. Ένα από τα σημαντικά προβλήματα είναι οι πρόσφυγες που φθάνουν στο Βόρειο τμήμα του νησιού μας και εξαντλημένοι – βρεγμένοι πρέπει να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις μέχρι τη Μυτιλήνη για να ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία από τις Λιμενικές Αρχές.


Ο Γιώργος Τυρίκος Εργάς (μέλος της ΜΚΟ «Αγκαλιά»)  μας περιγράφει τη δραματική κατάσταση:


 Λέσβος 27/05/2015:
4μηνο βρέφος με υποθερμία. Δυο παιδιά 8 και 12 ετών ασυνόδευτα. Δυο άτομα με κακώσεις στα γόνατα. 4 άτομα σε σχισμένα πέλματα από την φτέρνα έως το μεγάλο δάχτυλο. Πάνω από 100 βρεγμένοι άνθρωποι, πρώτα από θαλασσινό νερό και έπειτα από μπόρα. Σχεδόν όλοι κρυωμένοι με βήχα, πολλοί με πυρετό. Εφτά οικογένειες με γέροντες και παιδιά.Το μόνο που θέλουν είναι να φτάσουν με ασφάλεια σε έναν τόπο όπου θα ξαποστάσουν και θα τους δει ένας γιατρός, θα φάνε κάτι. Τι καταστάσεις να μπαλώσουμε εμείς; Και να θέλουν να πληρώσουν, να έχουν τα χρήματα και να ΜΗΝ τους παίρνει ούτε λεωφορείο ούτε ταξί από φόβο "μην μπλέξουμε". Έχουμε και λέμε : από Αρχαία Άντισσα μέχρι Καλλονή 8 ώρες πορεία κατά μέσο όρο. Από Καλλονή Μυτιλήνη τουλάχιστον 6, για τις οικογένειες αδύνατον κάτω από 10-11 ώρες. Εξόντωση. Συγνώμη, για να λυθεί και αυτό θα περιμένουμε την χρηματοδότηση του Ντράγκι; Ένα πράγμα μόνο θα πω: θα μπορέσω να καταλάβω αν οι "διαπραγματεύσεις" ναυαγήσουν. Δεν θα συγχωρέσω όμως το ότι δεν έγιναν ορισμένα απλά βήματα αναδιοργάνωσης που δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα. Και ένα ακόμα : αν οι ένστολοι το παίζουν δύσκολοι, αν ο τοπικός πρόεδρος/πάρεδρος/σαλτιμπάγκος το παίζει τρελός, υπάρχει ο εισαγγελέας. Βάλτε τους πάντες προ των ευθυνών τους, οργανώστε τα πράγματα. Μεταφέρετε προσωπικό από θέσεις/αραλίκια σε σημεία που θα είναι χρήσιμοι. Τα ήδη υπάρχοντα "πράγματα" και πρόσωπα τα οποία ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ήδη. Καταλαβαίνω πως παίρνει χρόνο σε μια νέα κυβέρνηση να χαλιναγωγήσει δομές εξουσίας που σαπίζουν χρόνια τώρα. Κάντε γρήγορα χρόνος ΔΕΝ υπάρχει. Και ένα τελευταίο : φέρτε τον Βαρβιτσιώτη και τη Σεσίλια να καμαρώσουν τώρα το κέντρο κράτησης των πολλών εκατομμυρίων που έφτιαξαν...

Και η έκκληση για βοήθεια:
Παιδιά πνιγόμαστε, βοηθείστε. Όσοι δεν είστε Λέσβο και δεν μπορείτε να βοηθήσετε σε είδος στείλτε κανένα φράγκο. Υπολογίστε πως με 50 ευρώ έχουμε βρει τον τρόπο να δίνουμε ένα γεύμα σε 100 άτομα. Ειλικρινά δεν έχουμε κάνει ποτέ τόσο επείγουσα έκκληση, αλλά είμαστε στα όριά μας, έχουμε εκατοντάδες κόσμο από Συρία και Αφγανιστάν κατά κύριο λόγο οικογένειες και παιδιά σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Και 5 ευρώ βοηθούν. GR 5401405990599002101026620 Αlpha Bank , ΜΚΟ "Αγκαλιά"....Κοινοποιείστε, είναι πραγματική ανάγκη.

Μέχρι στιγμής σαν "Αγκαλιά" έχουμε να πούμε πως οι αστυνομικοί και οι λιμενοφύλακες στην πλειοψηφία τους παλεύουν με κάτι πάνω από τις δυνάμεις τους και ειλικρινά πολλοί μα πολλοί από αυτούς υπερβαίνουν εαυτόν. Βοηθήστε τους!


Διαβάστε την παρέμβαση της «Συνύπαρξης»:  Ελεύθερη μεταφορά μεταναστών εντός Λέσβου ζητάει η "Συνύπαρξη"

και Επιστολή Δημάρχου για τους μετανάστες: δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση

και Επιστολή Οικολόγων Πράσινων στην Υπουργό: άμεσες και έκτατες λύσεις για τους μετανάστες

Φωτογραφίες by Kabanas Stratis
 

Μοιράσου το άρθρο!