Κοινωνία

11/07/2018 - 17:33

Στο δικαστήριο ο 78χρονος που πυροβόλησε. Ελάχιστοι άκουσαν το κάλεσμα του Προέδρου Μόριας για συμπαράσταση

Να συγκεντρωθούν στα δικαστήρια προκειμένου «να συμπαρασταθούν «για ανθρωπιστικούς λόγους στο συγχωριανό τους» που πυροβόλησε χθες το απόγευμα το 16χρονο Σύρο πρόσφυγα - αιτούντα άσυλο, κάλεσε σήμερα το πρωί από τα μεγάφωνα του χωριού  τους κατοίκους της Μόριας ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νίκος Τρακέλης. Παρά τούτο όμως ελάχιστοι ήταν τελικά, όσοι προσήλθαν στο δικαστήριοτης Μυτιλήνης σήμερα το πρωί όταν και μεταφέρθηκε ο 78χρονος στον οποίο απαγγέλθηκαν βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Ο κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε 48ωρη προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί.

Σύμφωνα πάντως με το δικηγόρο του 78χρονου τρία άτομα μπήκαν μέσα στην περίφρακτη αυλή του και όταν τους αντιλήφθηκε έριξε με το όπλο το όποιο κατείχε παράνομα προκειμένου να τους εκφοβίσει. «Δεν είχε πρόθεση να πυροβολήσει το 16χρονο» σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ισχυρίζεται ο δράστης.

Εδώ ας σημειωθεί ότι όπως μετέδωσε χθες το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο 78χρονος έχει καταδικασθεί συνολικά σε 37 χρόνια φυλάκισης για δυο φόνους. Αρχικά είχε σκοτώσει έναν φίλο του με κυνηγετικό όπλο επειδή αρνήθηκε το κέρασμα του. Ενώ στη συνέχεια και μετά την αποφυλάκιση του σκότωσε με μαχαίρι τη σύζυγο του μπροστά στο ανήλικο παιδί τους.

Μετά την αποφυλάκιση του και τη δεύτερη φορά και ενώ είχε εκτίσει συνολικά το 1/3 των ποινών που του είχαν επιδικασθεί ξαναπαντρεύτηκα και απέκτησε άλλα τρία παιδιά μικρής ηλικίας σήμερα και τα τρία.
Κατοικούσε πολύ πριν το στρατόπεδο γίνει χώρος υποδοχής προσφύγων στην περιοχή της Μόριας ενώ συχνά από τότε προκαλούσε καυγάδες με συγχωριανούς του. Από την λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης εδώ και τέσσερα χρόνια έχει καταγγελθεί ότι πυροβολούσε στον αέρα συχνά, χωρίς ποτέ όμως να συλληφθεί. Και όλα αυτά στον περιβάλλοντα  χώρο ενός από τα πλέον φρουρούμενα σημεία της Ελλάδας, όπως το ΚΥΤ της Μόριας.
Το 16χρονο παιδί τώρα νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με τραύματα στα πόδια και στο κεφάλι.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ως τα τώρα δέχθηκε τα πυρά του 78χρονου μπροστά στα μάτια των γονιών του και του ανήλικου αδελφού του που όλοι μαζί είχαν περάσει στο νησί από τις απέναντι τουρκικές ακτές το πρωί της Κυριακής 8 Ιουλίου. Η οικογένεια είχε φύγει από τον καταυλισμό κατά τα επεισόδια εκεί, το βράδυ της Δευτέρας 9 Ιουλίου ανάμεσα σε αραβόφωνους και Αφγανούς αιτούντες άσυλο κι αυτό για να προστατευθεί. Περίμεναν δηλαδή να ηρεμήσουν τα πράγματα για να επιστρέψουν στον καταυλισμό και όπως δηλώθηκε από τον πατέρα της οικογένειας στην Αστυνομία, «δεν αποπειράθηκαν να κλέψουν τίποτα και από κανέναν».

Τέλος με δήλωση του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινότητασς Μόρια Νίκος Τρακέλλης και με αφορμή την πρωινή κίνηση του να καλέσει σε συμπαράσταση στο συγχωριανό τους υποστήριξε ότι «η έκκληση έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους, δεν υποστηρίζει την ενέργεια του πυροβολισμού πλην όμως οι αρμόδιοι πρέπει να αντιληφθούν ότι οι κάτοικοι της Μόριας είναι στα όρια τους».

«Υπάρχουν όρια στα οποία μπορεί κάποιος να αντιδράσει… δεν πρέπει να αφήνουμε χώρο σε ακραίες εγκληματικές προθέσεις» υποστήριξε σχολιάζοντας το συμβάν, μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Αιγαίου Μιχάλης Ψημίτης.

Μοιράσου το άρθρο!