Κοινωνία

24/12/2020 - 18:11

Στον Άγγελο Τζωρτζίνη το βραβείο «UNICEF Photo of the Year» για την φωτογραφία από τη Μόρια

Η «Φωτογραφία της χρονιάς» της UNICEF Γερμανίας για το 2020 ανήκει στον Έλληνα φωτογράφο, Άγγελο Τζωρτζίνη, ο οποίος κατάφερε να απεικονίσει την ταλαιπωρία των παιδιών όταν ξέσπασε η φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας, στη Λέσβο, στις 9 Σεπτεμβρίου.

Κάθε χρόνο από το 2000, η UNICEF Γερμανίας απονέμει το βραβείο «UNICEF Photo of the Year» σε φωτογραφίες και σειρές φωτογραφιών που απεικονίζουν καλύτερα τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών παγκοσμίως.

Lesbos, Greece:

The flames of misery

 

© Angelos Tzortzinis, Greece (AFP)
© Angelos Tzortzinis, Greece (AFP) 

«Ήταν μια καταστροφή μέσα στην καταστροφή. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 ο καταυλισμός προσφύγων στη Μόρια στο ελληνικό νησί Λέσβος κάηκε ολοσχερώς αφήνοντας 13.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 4.000 παιδιά, χωρίς στέγη. Είχαν φύγει από τον πόλεμο στη Συρία, τη βία στο Αφγανιστάν, τον φόβο στο Ιράκ», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το κείμενο της Unicef που συνοδεύει τη φωτογραφία.

Ο Άγγελος Τζωρτζίνης, σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι τον τιμά το βραβείο. «Τα παιδιά είναι το μέλλον και εμείς είμαστε υπεύθυνοι γι αυτά», έγραψε.

Άγγελος Τζωρτζίνης

Ο Άγγελος Τζωρτζίνης γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στην Leica Academy of Creative Photography και έκτοτε εργάστηκε κυρίως ως ανεξάρτητος φωτογράφος.

Είχε βρεθεί στη Γεωργία και στον σεισμό της Αϊτής το 2010, την «Αραβική Άνοιξη» στο Κάιρο και τον πόλεμο στη Λιβύη, όμως «η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι η κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες στη χώρα του» αναφέρει ο Οργανισμός στο κείμενο παρουσίασης του φωτογράφου.

Φωτογραφίες του, έχουν δημοσιευθεί στους «New York Times», «Herald Tribune», «Time» και «Newsweek» και έχει λάβει βραβεία στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες. Ωστόσο, λέει, ότι δεν του αρέσει να δίνει συνεντεύξεις. Πιστεύει ότι η προσωπικότητα ενός φωτογράφου εκφράζεται καλύτερα μέσω των φωτογραφιών του.

Μοιράσου το άρθρο!