Κοινωνία

27/04/2021 - 10:51

Στρατιώτες από Λέσβο: Να ισομοιραστούν τα γκρουπ των αδειών του Πάσχα

Στο alt.gr έφτασε επιστολή από στρατιώτες που υπηρετούν σε στρατόπεδα της Λέσβου. Οι ίδιοι ζητούν, τα γκρουπ των αδειών του Πάσχα να ισομοιραστούν άμεσα και να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους στρατιώτες.

Ακολουθεί η επιστολή των φαντάρων:

«Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των γκρουπ άδειας από το Υπουργείο Άμυνας για το Πάσχα, οι στρατιώτες του δεύτερου γκρουπ εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για την άνιση κατανομή ημερών σε σχέση με το πρώτο. Συγκεκριμένα, με βάση το “σήμα” που στάλθηκε στις μονάδες, το μισό δυναμικό των μονάδων δικαιούται 9 μέρες άδειας και το άλλο μισό 7. Η απόφαση αυτή πάρθηκε με βάση τις επιπλέον αργίες στο διάστημα μεταξύ Μεγάλης Εβδομάδας και Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Με αυτόν τον τρόπο, όμως, υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ στελεχών και στρατιωτών, μιας και οι στρατιώτες βρίσκονται στα στρατόπεδα ανεξαρτήτως αν πρόκειται για κρατικές αργίες, Σαββατοκύριακα κτλ. Χωρίς να βάζουμε απέναντι το προσωπικό των Ένοπλων Δυνάμεων, που ειδικά στην παραμεθόριο πολλοί εξ αυτών βρίσκονται μακριά απ τα σπίτια τους, αλλά και τους συναδέλφους μας του πρώτου γκρουπ, καλούμε τους αρμόδιους και τη στρατιωτική ηγεσία να μπουν στη δική μας θέση.

Βρισκόμαστε 14 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, της οποίας η διαχείριση με τα μέτρα ακορντεόν και τα συνεχόμενα “άνοιξε – κλείσε” έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογία και την τσέπη μας. Την ίδια στιγμή, η ίδια η στρατιωτική θητεία είναι επιπλέον πλήγμα για τις οικογένειές μας, μιας και τα 8,62€ δεν καλύπτουν με τίποτα τις καθημερινές ανάγκες των στρατιωτών, τη στιγμή που ο στρατός χορηγεί το οτιδήποτε με φειδώ (μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής, ρουχισμός, εξοπλισμός ασκήσεων κτλ). Στο διάστημα της πανδημίας, σε πολλές μονάδες στερούμαστε άδειες, ακόμα κι εξόδους, με αποτέλεσμα, για παράδειγμα, η Α΄ ΕΣΣΟ να έχει να επιστρέψει σπίτι της από τον Ιανουάριο!!! Μάλιστα, το κράτος αναλαμβάνει το κόστος για μία μετακίνηση από και προς τη μονάδα, μεταφέροντας το κόστος στην “ατομική ευθύνη” των στρατιωτών.

Η εορταστική άδεια είναι μια μικρή ανάσα, μια ευκαιρία να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα στο “χακί”, να οργανώσουμε τη σκέψη μας, να δούμε αγαπημένα μας πρόσωπα. Για πολλούς από εμάς, είναι ακόμα και μεροκάματα από δω και από κει για να μπαλώσουμε τα έξοδά μας. Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω, χρειάζεται τα γκρουπ να ισομοιραστούν άμεσα, γιατί ακόμα και οι 2 μέρες για εμάς έχουν αξία. Παράλληλα, να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους στρατιώτες!

Φαντάροι που υπηρετούμε στη Λέσβο»

Μοιράσου το άρθρο!