Κοινωνία

18/02/2020 - 18:07

Στράτος Γεωργούλας: Ήρθε η ώρα να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ

Ήρθε η ώρα να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ
Ανοικτή επιστολή

Προς τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου

Αξιότιμε κε Μουτζούρη,
Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να παρευρεθώ στη σύσκεψη των επικεφαλής, της Πέμπτης 20/2. Ανειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις μου δεν επιτρέπουν τη φυσική μου παρουσία. Το παρόν έγγραφο όμως, που συνοψίζει τις εδώ και μήνες τοποθετήσεις μου στα Περιφερειακά συμβούλια και συσκέψεις που έχουν προηγηθεί, παρακαλώ όπως την αναπληρώσει.
1.      Η κυβέρνηση προχώρησε σε «πολεμική» ενέργεια εναντίον των νησιωτών με τις επιτάξεις, ενώ προσφάτως μας έδωσε και τελεσίγραφο μέχρι τέλος της βδομάδας. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι τελεσίγραφα δεν δεχόμαστε, τα επιστρέφουμε και ότι δεν θα βρει ανάμεσα μας κανέναν πρόθυμο συνεργάτη να δεχθεί να υπογράψει την υποθήκευση της αξιοπρέπειας μας και του μέλλοντος του τόπου.
2.      Στον παράλογο και αντιεπιστημονικό κυβερνητικό λόγο («τα κλειστά κέντρα θα γίνουν οπωσδήποτε»), αντιπαραθέτουμε τη λογική και την επιστήμη. Σας είχα δώσει μελέτες από όλο τον κόσμο που αποδεικνύουν ότι κλειστά κέντρα και «φράκτες στη θάλασσα» όπου έχουν εφαρμοστεί δεν μειώνουν τις ροές αλλά αυξάνουν το «μαύρο» χρήμα των διακινητών.
3.      Το σύνθημα κανένα κλειστό κέντρο πουθενά θα πρέπει να συμπληρωθεί, όπως έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη, από την πρόταση να καταργηθεί ο Ν4540/2018 που, σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας, εγκλωβίζει τους ανθρώπους αυτούς στα νησιά. Ευρύτερη παραίνεση προς την κυβέρνηση να επανασχεδιάσει την μεταναστευτική της πολιτική με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα ανάμεσα σε αυτά και το δικαίωμα ελεύθερης κίνησης (ταξιδιωτικά έγγραφα).
4.      Οι νησιώτες έχουν δείξει στο παρελθόν ότι διακρίνονται από αλληλεγγύη και ανθρωπισμό. Τα χαρακτηριστικά αυτά θα πρέπει να τα αναδείξει και ο επίσημος λόγος των αυτοδιοικητικών αρχών με πράξεις. Όχι σε διχαστικούς λόγους που χωρίζουν τους ανθρώπους, συμμετοχή των εγκλωβισμένων πληθυσμών σε κοινές δράσεις  (πορείες, συγκεντρώσεις κλπ). Είναι η ευκαιρία η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να δώσει ένα μήνυμα που θα προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Δεν είμαστε εμείς και οι άλλοι. Είμαστε όλοι μαζί εναντίον ελαχίστων που αποφασίζουν να κάνουν Νταχάου τα νησιά μας.
Ευελπιστώντας, μια ακόμα φορά, τα παραπάνω να γίνουν κομμάτι μιας ενωτικής στρατηγικής. Μπορεί να έχω αποτύχει μέχρι τώρα να σας πείσω, αλλά οι κρίσιμες στιγμές που ζούμε, επιβάλλουν να προσπαθήσω ξανά. Η πρακτική που ακολουθήσατε μέχρι τώρα έχει κριθεί ως αναποτελεσματική και για αυτό φτάσαμε στο σημείο, που σας είχα αναφέρει στο πρόσφατο συμβούλιο: το ιστορικό σημείο όπου θα πείτε είτε ΝΑΙ στη διαχείριση που σας προτείνουν, είτε το μεγάλο ΟΧΙ. Ο λαός του Βορείου Αιγαίου έχει ήδη αποφασίσει. Εσείς;

Στράτος Γεωργούλας
Επικεφαλής της παράταξης «ο Άλλος Δρόμος»
 

Μοιράσου το άρθρο!