Κοινωνία

15/09/2020 - 21:41

Συλλαλητήριο: Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών - Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στο νησί 

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών - Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στο νησί 

Απεγκλωβισμό τώρα όλων των προσφύγων και μεταναστών και κανένα ΚΥΤ, κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης (κλειστό ή ανοικτό) απαίτησαν εργαζόμενοι και πλήθος φορέων στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, στην πλ. Σαπφούς στη Μυτιλήνη με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας.

metra

«Ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά στρατόπεδα συγκέντρωσης δε θέλουν τα νησιά», «Ούτε στη Μόρια, ούτε και πουθενά, απεγκλωβισμό ζητάνε τα νησιά», «Είναι η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά» φώναζαν οι διαδηλωτές οι οποίοι τήρησαν υποδειγματικά όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Θοδωρής Ασλανίδης πρόεδρος του ΕΚ Λέσβου. (δείτε βίντεο επάνω από το stonisi.gr και διαβάστε αναλυτικά παρακάτω)

Χαιρέτησαν ακόμα οι Ζωή Γιαννακά μέλος Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, Στρατής Κόμβος γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Μιχάλης Γροσομανίδης από την Επιτροπή Αγώνα Μανταμάδου, Νίκος Χρυσάφης μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΝΤ Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Νάσος Γαλής μέλος της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη μέλος της ΚΕ του Κόμματος και τη Μαρία Κομνηνάκα βουλευτή. Επίσης παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Μυτιλήνης Νίκη Τσιριγώτη και στο Δήμο Δυτικής Λέσβου Γιάννης Συκάς και η περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου Αγλαΐα Κυρίτση.

Επίσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Δημοτικής παράταξης του Δήμου Μυτιλήνης «Με πυξίδα τον πολίτη, με την επικεφαλή Ε. Χιωτέλλη, αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Παράταξης «Συμπαράταξη Πολιτών» με τον επικεφαλής Γ. Σπιλάνη, καθώς ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπουρνούς

Να σημειωθεί πως στην πλατεία είχαν τοποθετηθεί ειδικές σημάνσεις για την τήρηση των αποστάσεων. 

ape

Η ομιλία του Θ. Ασλανίδη

«Από την περασμένη Τρίτη όπου οι φωτιές κατέκαψαν το ΚΥΤ της Μόριας εκτυλίσσεται μια νέα ανθρώπινη τραγωδία. Μια τραγωδία η οποία φέρει την ανεξίτηλη σφραγίδα και ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΕΕ, αλλά και όλων των άλλων κομμάτων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζουν την πολιτική του διπλού εγκλωβισμού αλλά ταυτόχρονα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα προσφύγων και μεταναστών» τόνισε στην ομιλία του ο Θοδωρής Ασλανίδης πρόεδρος του ΕΚ Λέσβου.

Τόνισε ότι «η εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ είχε σαν αποτέλεσμα να ανάψει το φιτίλι, να πυροδοτήσει την "απάνθρωπη ωρολογιακή βόμβα" του hot spot της Μόριας» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «αντί να δώσει λύση εδώ και τώρα με την ασφαλή μεταφορά όλων των προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε προσωρινές ανθρώπινες εγκαταστάσεις, μέχρι να πάρουν τα έγγραφά τους και να φύγουν για τις χώρες προορισμού τους, έχει μετατρέψει και πάλι το νησί σε εμπόλεμη ζώνη ενισχύοντας την παρουσία των δυνάμεων καταστολής με διμοιρίες και κλούβες των ΜΑΤ. Σκοπός της κυβέρνησης ήταν και είναι εξάλλου η δημιουργία νέου κέντρου φυλακή στο νησί μας».

Ο Θ. Ασλανίδης τόνισε ότι «δε θέλουμε το νησί μας να μετατραπεί σε απέραντη φυλακή είμαστε αποφασισμένοι να μην δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο πάνω στο νησί! Να μην ξαναλειτουργήσει το κολαστήριο της Μόριας!».

Επανέλαβε τα αιτήματα για:

• Απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να στείλει τώρα πλοία για να μεταφέρει τους πρόσφυγες και μετανάστες, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

• Κανένα ΚΥΤ- Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης είτε ανοιχτό είτε κλειστό πάνω στο νησί.

• Έκφραση αλληλεγγύης - συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους δοκιμασμένους πρόσφυγες - μετανάστες.

• Να πραγματοποιηθούν τώρα μαζικά τεστ για τον κορονοϊό τόσο σε πρόσφυγες και μετανάστες όσο και στους κατοίκους του νησιού. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος να μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα και έπειτα να γίνεται επανάληψη του τεστ.

• Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και του «Βοστάνειου» Νοσοκομείου με την πρόσληψη προσωπικού.

• Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.

Μοιράσου το άρθρο!