Κοινωνία

20/08/2015 - 23:57

Συμπλοκή μεταναστών στη Μόρια για ένα πιάτο φακές (βίντεο)

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Κέντρο Ταυτοποίησης Μεταναστών στη Μόρια, όπου καθημερινά σημειώνονται ξυλοδαρμοί μεταξύ μεταναστών για αφορμές όπως ένα πιάτο φαγητό και μια καλή θέση με ίσκιο για το στήσιμο μιας παράγκας. Εικόνες που κατέγραψε σήμερα ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Γιώργος Παπαδόπουλος με συμπλοκή κατά τη διάρκεια του συσσιτίου είναι χαρακτηριστικές τις καθημερινότητας που επικρατεί εντός του πρώην στρατοπέδου.

 
 
Αστυνομικός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σημερα, παρουσία του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου περιέγραψε την κατάσταση ως «γκέτο», αναφέροντας πως πολλές φορές κινδυνεύει η ασφάλεια και των ίδιων των αστυνομικών που βρίσκονται στο χώρο. Ο ίδιος ανέφερε πως δεν είναι λίγες οι φορές, κατά τις οποίες οι αστυνομικοί εγκλωβίζονται στο στρατόπεδο από εκατοντάδες εξαγριωμένους μετανάστες που ζητούν να πάρουν χαρτιά τους.
 
Καθημερινά είναι πλέον και τα περιστατικά με φωτιές στη γύρω περιοχή. Χθες μάλιστα σημειώθηκαν δύο περιστατικά σε περιοχές κοντά στο Κέντρο Ταυτοποίησης, ενώ προχτές πυρκαγιά που ξέσπασε εντός το χώρου του στρατοπέδου έκαψε τα κατασχεμένα οχήματα και σκάφη από αστυνομία και λιμενικό, τα οποία (σ.σ. υποτίθεται) ότι φυλάσσονταν εκεί. Εντός του στρατοπέδου εξάλλου, είναι καθημερινό το φαινόμενο με μετανάστες να ανάβουν φωτιές για να μαγειρέψουν.
Εντός του πρώην στρατοπέδου λειτουργεί σε περίφρακτο χώρο το Κέντρο Ταυτοποίησης Μεταναστών, την ευθύνη του οποίου έχει η αστυνομία. Στον υπόλοιπο χώρο του πρώην στρατοπέδου μεταφέρονται οι μετανάστες όλων των εθνικοτήτων εκτός Σύρων, που καταφθάνουν στο νησί. Ο αριθμός τους αυτή τη στιγμή ξεπερνά τις 2500. Παντού εντός του στρατόπεδο υπάρχουν πρόχειρα καταλύματα από υλικά που παίρνουν οι μετανάστες από τα γειτονικά κτήματα, όπως είναι τα δίχτυα για το μάζεμα τις ελιάς. Οι κάτοικοι τις περιοχής διαμαρτύρονται για καθημερινές κλοπές και καταστροφές στις ιδιοκτησίες τους. «Όλοι οι ιδιοκτήτες των γειτονικών κτημάτων έχουν υποστεί ζημιές. Ξέρουν όμως πως αυτοί οι άνθρωποι πεινάνε και έρχονται εδώ από πόλεμο και κακουχίες. Ζητάμε από την πολιτεία να πράξει το αυτονόητο και να μην εξωθεί τους ανθρώπους αυτούς σε τέτοιες καταστάσεις. Αισθανόμαστε ντροπή όταν δίπλα μας είναι άνθρωποι που πεινάνε» δηλώνει κάτοικος της περιοχής στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ.
 
Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ακόμα και δράση συμμοριών με αυτοκίνητα να μπαινοβγαίνουν όλες τις ώρες στο χώρο του πρώην στρατοπέδου.
Αδυναμία να επιληφθεί της κατάστασης δηλώνει η αστυνομία. Το προσωπικό μας δεν επαρκεί ούτε για τη λειτουργία του Κέντρου Ταυτοποίησης ανέφερε αστυνομικός σήμερα απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση για ενίσχυση με προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου.
ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /Ηλίας Μαραβάς

Μοιράσου το άρθρο!