Κοινωνία

25/11/2013 - 14:04

Συνάντηση «Συνύπαρξης» - Χ.Αθανασίου. Δέσμευση ότι θα επισκεφθεί το Κέντρο στη Μόρια

yle="text-align: justify;">Αντιπροσωπεία μελών της «Συνύπαρξης» επισκέφθηκε το Σάββατο που μας πέρασε  τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Διαφάνειας , κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, στον οποίο ανέπτυξε την άποψη της κίνησης για την λειτουργία του ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, που πρόσφατα σχετικά άνοιξε και ήδη λειτουργεί στην Μόρια. Ειδικότερα τα μέλη της «Συνύπαρξης» χαρακτήρισαν ως  απαράδεκτες για ανθρώπινα όντα  τις  συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια με τους μετανάστες στριμωγμένους κατά δεκάδες στα κοντέινερς, την έλλειψη χώρου αυλισμού, τον απαράδεκτα μακρύ χρόνο κράτησης  κλπ, κάλεσαν δε τον Υπουργό, σε πρώτη ευκαιρία να επισκεφθεί και ο ίδιος το Κέντρο, για να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» τα αναφερόμενα. Περαίνοντας την σύντομη συνομιλία που είχαν με τον Υπουργό, η αντιπροσωπεία της  «Συνύπαρξης» επέμεινε πως η λειτουργία του κέντρου της Μόριας, κάθε άλλο παρά «υποδοχή» και «φιλοξενία» σηματοδοτεί.
 Ο κ. Αθανασίου τους διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμά του δεν του επιτρέπει αυτές τις ημέρες που θα είναι στην Λέσβο να μεταβεί εκεί, θα το πράξει όμως στην πρώτη ευκαιρία. Ακόμη επεσήμανε ότι γνωρίζει το ενδιαφέρον, τις προσπάθειες  και την προσφορά προς τους μετανάστες των  εθελοντών της  «Συνύπαρξης» και του δικτύου  αλληλεγγύης «ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ», προς τους οποίους έκφρασε συγχαρητήρια για την ως τώρα δράση τους.




ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ και Επικοινωνία στο Αιγαίου
Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Διαφάνειας
           κ. Χαράλαμπο Αθανασίου
           ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με την ευκαιρία της παρουσίας σας στη Λέσβο,  ζητήσαμε να συναντηθούμε,  για να σας εκθέσουμε την κατάσταση που επικρατεί στο ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΏΝ, που σχετικά πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία του, σε μη χρησιμοποιούμενο στρατόπεδο, στη Μόρια Μυτιλήνης.
Μολονότι  έχει χαρακτηρισθεί επίσημα ως κέντρο «Υποδοχής» και όχι «Κράτησης», οι υποδομές, που με ευθύνη της Πολιτείας κατασκευάστηκαν, κάθε άλλο παρά φιλοξενία, έστω στοιχειώδη, παρέχουν στους κρατούμενους εκεί συνανθρώπους μας μετανάστες. Μακάρι να είχατε τον χρόνο να περάσετε έστω και για λίγο από εκεί, να διαπιστώσετε «Ιδίοις όμμασι»  την κατάσταση που επικρατεί. Άνθρωποι στοιβαγμένοι και στριμωγμένοι στα παμπάλαια κοντέινερ, που «μπάζουν» από παντού,  αυλίζονται εκ περιτροπής σε χώρο 2χ2!  περιφραγμένο με υψηλά συρματοπλέγματα, ενώ υπάρχουν χιλιάδες  τ.μ. γης στο γήπεδο του στρατοπέδου. Απορίας άξιο πράγματι είναι τίνος ιδέα ήταν οι κατασκευές αυτές και  ποιους ανομολόγητους σήμερα σκοπούς εξυπηρετούν. Πέραν όμως των υποδομών και των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης, που αυτές επιβάλλουν, έχει υπέρμετρα αυξηθεί, για λόγους που δεν κατανοούμε,  ο χρόνος κράτησης των μεταναστών, ο οποίος ως τώρα ήταν λίγες μόνο  ημέρες, όσο δηλαδή απαιτούσε η καταγραφή, οι δακτυλοσκόπησεις, ο  ιατρικός έλεγχος κλπ  που προβλέπει η νομοθεσία μας.
Οι εθελοντές απ την Οργάνωσή μας και το δίκτυο αλληλεγγύης το «ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» που σχεδόν ένα χρόνο τώρα, απαιτούσαμε απ την Πολιτεία την ίδρυση και λειτουργία στη Λέσβο ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, για να μην βρίσκονται στο ύπαιθρο και εκτεθειμένοι σε μύριους όσους κινδύνους οι συνάνθρωποι μας μετανάστες, είμαστε σήμερα απόλυτα απογοητευμένοι. Οι εθελοντές διαχειρίστηκαμε στις κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ Νεάπολης την προσωρινή φιλοξενία χιλιάδων μεταναστών κατά περιόδους (Δεκ 2012 και Μαρτ. – Απρ. 2013), όπου χάρις στην υποστήριξη του λεσβιακού λαού παρείχαμε με αξιοπρέπεια φιλοξενία και τα απαραίτητα εφόδια στους αναγκεμένους αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι στο κάτω- κάτω  δεν είναι εγκληματίες, για να τυγχάνουν σήμερα απ την Ελληνική Πολιτεία, τέτοιας «Υποδοχής»!
Μολονότι γνωρίζουμε ότι δεν είστε ο «καθ ύλην» αρμόδιος Υπουργός, απευθυνόμαστε σε σας ως μέλος της Κυβέρνησης, ως επιστήμονα νομικό και ως ευαίσθητο άνθρωπο, για να ζητήσουμε την παρέμβασή σας, ώστε άμεσα να επέλθει βελτίωση των συνθηκών κράτησης των μεταναστών στο στρατόπεδο της Μόριας. Το να συνεχίζει να λειτουργεί όπως σήμερα, μας προσβάλει ως πολίτες του νησιού και μας εκθέτει τόσο στους μετανάστες όσο και στα διεθνή δίκτυα ενημέρωσης, που ήδη έχουν ασχοληθεί με το θέμα και έχουν κάνει τα ρεπορτάζ τους. Ο τρόπος λειτουργίας της Μόριας κάθε άλλο παρά «ΥΠΟΔΟΧΉ» σημαίνει!
Με τιμή

Η Πρόεδρος                                                               ο Γ. Γραμματέας
Νέλλυ Χατζιδάκη                                                     Στρατής Πόθας

Μοιράσου το άρθρο!