Κοινωνία

16/04/2020 - 13:51

"Συνύπαρξη" : Ξενοδοχεία για τους νεοισερχόμενους μετανάστες - Επιστολή στο Υπουγρείο Υγείας

Επιστολή - παρέμβαση από την "Συνύπαρξη" για το θέμα με τους νεοεισερχόμενους μετανάστες - πρόσφυγες και τη διαδικασία που έχει ακολουθήσει το Υπουργείο Μετανάστευσης :

Προς την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του 

Υπουργείου Υγείας,

Αθήνα

Αγαπητοί κύριοι,  

Προ ημερών ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ.Ν.Μηταράκης ζήτησε από τους δήμους των νησιών του Αν. Αιγαίου την υπόδειξη χώρων καραντίνας των πιθανών νεοεισερχομένων προσφύγων-μεταναστών.

Ειδικότερα στη Λέσβο υποδείχθηκαν χώροι εντελώς ακατάλληλοι και ατελέσφοροι. Μία πρώην αποθήκη στη Μυτιλήνη και η πρώην πρόχειρη δομή ολιγόωρης παραμονής της Ύπατης Αρμοστείας στη Σκαμνιά. Οι χώροι αυτοί, πέραν του ότι στερούνται υποδομών υγιεινής και καθαριότητας, είναι ΕΝΙΑΙΟΙ. Ως εκ τούτου, μετά από κάθε νέα άφιξη οι νεοεισερχόμενοι θα συστεγάζονται αναγκαστικά με τους προηγούμενους και ούτω καθεξής: Εσαεί καραντίνα για όλους. Προφανώς υπό αυτές τις συνθήκες η απαραίτητη καραντίνα καθίσταται προσχηματική και δυνητικά επικίνδυνη τόσο για τους ενοίκους όσο και συνολικά για την κοινότητα. 

Διερωτόμαστε πώς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προέβη σε αυτήν την παράλογη επιλογή αντί να εφαρμόσει την μόνη ενδεδειγμένη πολιτική, αυτήν της χρήσης κλειστών ξενοδοχείων, που ήδη ορθά ακολουθείται για κάθε νέα άφιξη στη χώρα. Ερωτήθηκε σχετικά η Επιτροπή ή απλώς το υπουργείο αυτοσχεδιάζει;

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε την Επιτροπή να επιληφθεί του θέματος και να κάνει τις αναγκαίες υποδείξεις. Η περιφρόνηση των αξιών και των κανόνων εν μέσω πανδημίας, εκτός από εξοργιστική και ανεύθυνη, μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Μοιράσου το άρθρο!