Κοινωνία

16/01/2016 - 13:03

Τα μέλη της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ» κοντά στους 5 ναυαγοσώστες

Τα μέλη της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ» απ το περασμένο καλοκαίρι, που πύκνωσαν οι ροές προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας, σχεδόν καθημερινά, πρόσφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους συνανθρώπους μας αυτούς, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους  στον παραλιακό δρόμο Μυτιλήνης – Κρατήγου.

 Ιδιαίτερα απ τον Νοέμβριο  ’15 και μετά, που πολλαπλασιάστηκαν οι  αφίξεις  στην περιοχή, ενώ μειώθηκαν σε άλλα σημεία , όπως Μόλυβος, Εφταλού και Σκαμνιά, μαζί  μας πρόσφεραν υπηρεσίες και εφόδια και  πολλοί  ξένοι και έλληνες εθελοντές, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που  ως τότε δρούσαν στο βόρειο τμήμα της Λέσβου.  Ανάμεσα τους υπήρχαν και  ομάδες διασωστών,  που επιχειρούσαν  κοντά στις ακτές για την ασφαλή αποβίβαση προσφύγων  - μεταναστών ή   και μέσα στην θάλασσα, όταν λόγω  βλάβης ή απειρίας πλοήγησης  ή καιρού οι υπερφορτωμένες βάρκες (συνήθως φουσκωτά) αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Ασφαλώς και οι υπηρεσίες, που πρόσφεραν – προσφέρουν οι διασώστες αυτοί, είναι πολύτιμες , αφού προλάμβαναν δυσάρεστες και επώδυνες καταστάσεις, ακόμη και ναυάγια. Η παρουσία τους  μάλιστα σε ώρες, που δεν ήταν δυνατόν να βρίσκονται κοντά στις βάρκες με τους πρόσφυγες σκάφη του Λιμενικού ή της FRONDEX, ήταν ακόμη  πιο ουσιαστική και σημαντική.

Με τους ανθρώπους αυτούς (διασώστες) πολλά μέλη μας, που πρόσφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην ακτή, έρχονταν σε καθημερινή επαφή, κάποιους  μάλιστα τους γνωρίζαμε και τους χαιρετούσαμε. Η  είδηση ότι συνελήφθησαν ξένοι διασώστες και τους απαγγέλθηκε κατηγορία για απόπειρα διακίνησης προσφύγων – μεταναστών, πραγματικά  μας εξέπληξε, δεδομένου ότι γνωρίζαμε, θα έλεγε κανείς βλέπαμε «με τα μάτια μας»  καθημερινά πως εκδηλωνόταν η  ανθρωπιστική τους δράση. 

Ασφαλώς και δεν έχουμε λόγο ούτε πρόθεση να παρεμβαίνουμε στο έργο και στις αρμοδιότητες των διωκτικών και ανακριτικών αρχών, αλλά μας ξενίζει το γεγονός, πως  οι διασώστες αυτοί ενώ δρούσαν εδώ και μήνες στο  νησί , ήταν πιστοποιημένη καθώς πληροφορούμαστε η παρουσία τους στις Αρχές, ήταν γνωστοί στους Λιμενικούς και στα στελέχη των κλιμακίων της FRONDEX, πως ξαφνικά συνελήφθησαν!  

Τα μέλη της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ» ενώνοντας την φωνή τους με χιλιάδες άλλους ανθρώπους , σ όλο τον κόσμο, εθελοντές, στο σύγχρονο κοινωνικό ζήτημα  το  προσφυγικό – μεταναστευτικό, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των συλληφθέντων και περιμένουμε απ την Ελληνική Πολιτεία και Δικαιοσύνη αξιολογώντας τη συμβολή τους στην διάσωση της ανθρώπινης ζωής, να τους απαλλάξει  των κατηγοριών, για να αφεθούν ελεύθεροι να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!