Κοινωνία

23/02/2022 - 08:10

Τελικό κάλεσμα και αλήθειες από την Επιτροπή Αγώνα λίγο πριν το σημερινό συλλαλητήριο

Επειδή πολλά ακούγονται γύρω από το μεταναστευτικό και τις υπερδομές στο νησί μας θεωρήσαμε σκόπιμο να καταγράψουμε μερικές αλήθειες προκειμένου να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία της Λέσβου που σκόπιμα κάποιοι, με προφανή στόχευση, παραπληροφορούν. Οι αλήθειες αυτές είναι που πρέπει να κατεβάσουν μαζικά τους Λέσβιους στην πλατεία Σαπφούς σήμερα 23/02 και ώρα 12:00 και τις παραθέτουμε στην κρίση του Λεσβιακού λαού χωρίς περαιτέρω σχολιασμό:

-Μεταναστευτικές ροές υπήρχαν και πριν το 2012 αλλά αρκούσε ένα μικρό κέντρο καταγραφής τότε. Σήμερα τα σύνορα φυλάσσονται και ο πόλεμος στη Συρία έχει τερματιστεί. Άρα οι συνθήκες είναι ανάλογες με την περίοδο πριν το 2012. Τότε το άσυλο εξεταζόταν στην ενδοχώρα. Όταν η παρούσα κυβέρνηση προσπάθησε να εφαρμόσει κάτι αντίστοιχο το 2019 αντιμετώπισε μεγάλη αντίσταση από την τοπική αυτοδιοίκηση των διαφόρων περιοχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Καρπενήσι και η αντίδραση του Κ. Μπακογιάννη.

-Η κατεύθυνση των μεταναστευτικών ροών σχετίζεται με την ύπαρξη κέντρων. Η Μόρια ήταν από τους λόγους που κατέστησε την Λέσβο κύρια πύλη εισόδου. -

- Δεν υπάρχει και δεν διαφαίνεται καμία προοπτική επιστροφών μεταναστών στην Τουρκία του Ερντογάν, στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν, στο Πακιστάν κύριου συμμάχου των Ταλιμπάν και βασικού υπόπτου υπόθαλψης τρομοκρατικών οργανώσεων και στη Σομαλία που σχεδόν δεν διαθέτει κρατική υπόσταση.

-Μακροχρόνιος εγκλωβισμός μεταναστών στα ακριτικά νησιά μας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ροών καθόσον αυτές σε μεγάλο βαθμό ελέγχονται από την Τουρκία η οποία έχει σοβαρό γεωπολιτικό κίνητρο να αποσταθεροποιήσει τα νησιά.

- Οι αυξημένοι αριθμοί μεταναστών είναι που θα φέρουν επιβάρυνση στην πόλη της Μυτιλήνης και στον αστικό ιστό και όχι η περιοχή χωροθέτησης. Είναι προφανές ότι οι μετανάστες θα βγαίνουν από την υπερδομή και θα μεταφέρονται κυρίως στην πόλη της Μυτιλήνης.

-Η περιοχή στη Βάστρια είναι Καταφύγιο Άγριας Ζωής (σχετική ανάρτηση με χάρτη έκανε και ο κυνηγετικός σύλλογος Μυτιλήνης εχθές), βρίσκεται στο βόρειο άκρο πευκοδάσους300,000 στρέμματα και εφάπτεται με ζώνη Natura. -Υπάρχουν μεγάλα κενά ως προς την περιβαλλοντική αδειοδότηση και γι’ αυτό η περιφέρεια ανακοίνωσε προσφυγή στο Συμβούλιο Της Επικρατείας με παράλληλη κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

-Η χωροθετημένη έκταση είναι 415 στρέμματα (σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερη από την Μόρια). Το χειρότερο όμως είναι ότι με τον τρόπο που κατασκευάζεται, περικυκλώνει μια περιοχή που υπερβαίνει τα 1000 στρέμματα (μέσω ζωνών πλάτους 100 μέτρων που περικλείουν αυτά τα 1000 στρέμματα που προφανώς δεν θα μπορούν να έχουν άλλη χρήση πλην της αξιοποίησής τους για τις ανάγκες της υπερδομής).Όλη αυτή η περιοχή ανήκει στους ίδιους ιδιοκτήτες και έτσι μια πιθανή επέκταση είναι προφανής.

-Η θεωρητική χωρητικότητά της είναι 5,000 άνθρωποι. Όμως υπάρχει πρόβλεψη (καταγεγραμμένη στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που έγινε στις κατασκευαστικές εταιρείες) για τοποθέτηση δεύτερου ορόφου στα ΠΡΟΚΕΚΑ (εκεί που θα εγκλωβίζονται μέχρι να απελαθούν όσοι θα έχουν αρνητική απόφαση ασύλου). Αυτό μπορεί να αυξήσει την θεωρητική χωρητικότητα σε 7,000 τουλάχιστον.

- Η σχεδιαζόμενη υπερδομή θα είναι μόνιμη εγκατάσταση και δεν θα έχει προσωρινά χαρακτηριστικά όπως ο καταυλισμός του Καρά τεπέ. Η προδιαγραφή της είναι εντελώς διαφορετική (έδραση των κτιρίων σε σκυρόδεμα, πολλαπλοί βοηθητικοί χώροι, χώροι διοίκησης και αναψυχής). Είναι αμφίβολο αν ο Καρά τεπές μπορεί να υποστηρίξει αυτού του τύπου την προδιαγραφή και αν τα απαιτούμενα μεγάλης κλίμακας έργα μπορούν να γίνουν αν δεν εκκενωθεί πρώτα. Αν εκκενωθεί ο Καρά τεπές(που τεχνικά είναι εφικτό πλέον) δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί εύκολα μια τέτοια κατασκευή και η διαπραγματευτική ισχύ της τοπικής κοινωνίας μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Το αδιέξοδο θα περάσει στην πλευρά του υπουργείου μετανάστευσης το οποίο εκτιμούμε θα οδηγηθεί στην αναθεώρηση των σχεδιασμών του.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου καλεί όλους τους Λέσβιους, από την Μυτιλήνη και την Δυτική Λέσβο. Που ζουν από την Ερεσό ως τον Μανταμάδο και από τον Μόλυβο ως το Πλωμάρι, ανεξάρτητα κομματικών πεποιθήσεων, να δώσουν δυναμικό παρών στο αυριανό συλλαλητήριο. Το ζήτημα είναι κρίσιμο και δεν έχει να κάνει με κόμματα, τοπικά συμφέροντα και πολιτικές καριέρες όπως μερικοί προσπαθούν να ισχυριστούν για να σκεπάσουν την αγωνία των Λεσβίων. Έχει να κάνει με το παρόν του νησιού μας και με το μέλλον των παιδιών μας.

Μοιράσου το άρθρο!