Κοινωνία

28/02/2024 - 11:00

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στην Πλατεία Σαπφούς και στην Καλλονή

Τετάρτη 28 Φλεβάρη απεργούμε . Απεργιακές συγκεντρώσεις στη Μυτιλήνη στις 11 το πρωί στην πλ. Σαπφούς και στην Καλλονή στις 11 το πρωί στο πάρκο

Κάλεσμα από το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο

Ένας χρόνο απ’ το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη το σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» ενώνει και εκφράζει το σύνολο των διεκδικήσεων του λαού μας απέναντι στο βάρβαρο σύστημα του κέρδους! 

Ένα χρόνο μετά κάνουμε την υπόσχεση μας πράξη! Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί! Έχουμε χρέος στις 28 Φλεβάρη να πλημμυρίσουν οι δρόμοι, όπως πριν έναν χρόνο. Δεν πρέπει να περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης της εγκληματικής πολιτικής της Ε.Ε. και όλων των κυβερνήσεων που την υλοποίησαν. 

Της πολιτικής που τα μετράει όλα με το κέρδος των καπιταλιστών θυσιάζοντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Όσο εμείς μετράμε έναν νεκρό εργαζόμενο κάθε δύο μέρες που δεν γυρνά στην οικογένεια του απ’ την εντατικοποίηση και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, οι μεγάλοι όμιλοι μετράνε μόνο κέρδη… κέρδη… κέρδη! 

Εμείς μετράμε πώς θα βγει το δεύτερο δεκαπενθήμερο με την ακρίβεια να σαρώνει το εισόδημα μας, τρέμουμε στην όψη των λογαριασμών που μας βυθίζουν στην ενεργειακή φτώχεια και τα σκοτάδια. Μετράμε τι θα κόψουμε απ’ την διατροφή και τις ανάγκες των παιδιών μας, λιώνουμε απ τα δυσβάσταχτα ενοίκια, τρομοκρατούμαστε μην αρρωστήσουμε μπροστά στο πανάκριβο εμπόρευμα-υγεία, λυγίζουμε στα έξοδα μόρφωσης των παιδιών, μένουμε ανυπεράσπιστοι στις φυσικές καταστροφές, λιγοψυχούμε απέναντι στις δόσεις των δανείων και στα κοράκια που καιροφυλακτούν να μας αρπάξουν το βιός!

Φτάνει πια! Δεν θα ματώνουμε άλλο για τα κέρδη τους, για να πληρώνουμε τα νέα 6 ΔΙΣ υπερπλεόνασμα, δεν θα ματώνουμε για τα 8,6 ΔΙΣ των F-35 για το ματοκύλισμα των λαών, για τα δεκάδες δισεκατομμύρια του ταμείου ανάκαμψης που μοιράζουν απλόχερα στους ομίλους και σε εμάς μοιράζουν την φτώχεια και την ανέχεια. 

Δεν μας ξεγελούν! Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια αποτελούν κοροϊδία -αφού δεν καλύπτουν τις ανάγκες- αναπαράγουν τις αιτίες των ανατιμήσεων καθώς ούτε οι τιμές των προϊόντων μειώνονται, ούτε οι μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται, ούτε καταργούνται οι φόροι για το λαό, που θα ήταν μεγάλη και άμεση ανακούφιση. Αυτή την πολιτική υπερασπίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ. 

Στην ίδια κατεύθυνση, όπως η απάτη με τις τριετίες που θα βλέπαμε αύξηση, η διαδικασία προσαρμογής του κατώτερου μισθού, όπου η όποια μικρή αύξηση δώσει η κυβέρνηση θα εξανεμιστεί λόγω της ακρίβειας.

Ήρθε η ώρα να βγουν οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο! Να απαντήσουμε αγωνιστικά με διεκδικητικό αγώνα στο τείχος που υψώνεται μπροστά μας. Τώρα πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων, την πάλη ενάντια στην ακρίβεια και την αντιλαϊκή πολιτική που μετρά τις ανάγκες μας ως κόστος. 

Είμαστε πιο δυνατοί! Είμαστε οι πολλοί! Οι αγώνες μας είναι δίκαιοι! 

Είμαστε μαζί με τους εκατοντάδες νέους συναδέλφους που τσακίζονται απ’ τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό που λιώνουν στο χτίσιμο του θαύματος του τουρισμού.  Είμαστε μαζί με τους εμποροϋπαλλήλους στα Σούπερ μάρκετ  και τα καταστήματα που τσακίζονται στα ράφια της εντατικοποίησης και ημιαπασχόλησης. 

Είμαστε μαζί με τα παιδιά μας τους φοιτητές που παλεύουν ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και απαιτούν σύγχρονα δημόσια και δωρεάν Πανεπιστήμια, με τους μαθητές που απαιτούν μόρφωση και σχολειό που να μορφώνει και να μην τα εξοντώνει. 

Είμαστε μαζί με του επαγγελματίες που βυθίζονται στα χρέη απ την φορολεηλασία. Είμαστε μαζί με τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες που αγωνίζονται να μείνουν στα χωράφια και τα κοπάδια τους. 

Είμαστε μαζί στο αγώνα για να μη μείνει καμία λαϊκή οικογένεια στο δρόμο απ’ τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Για τους μισθούς και τις συμβάσεις εργασίας: 

 • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.
 • Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό.
 • Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.
 • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.
 • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.

 

Για την στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών: 

 • Ρεύμα φθηνό για το λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.
 • Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.
 • Να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καμία σκέψη για
 • αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, εξασφάλιση δωρεάν σίτισης και στέγασης για τους φοιτητές. 
 • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης. 

 

Για το σταμάτημα του πολέμου και το προσφυγικό-μεταναστευτικό: 

 • Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. 
 • Να μην λειτουργήσει η δομή-φυλακή στη Βάστρια. Κανένα νέο κέντρο, ούτε κλειστό - ούτε ανοιχτό.
 • Να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ.
 • Να μη μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών.
 • Να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες και να μεταφερθούν στην ενδοχώρα και από εκεί στις χώρες προορισμού τους.

Για την Υγεία: 

 • Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια. Να μην κλείσει-συγχωνευτεί καμία δομή υγείας.
 • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς. 
 • Πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου, με όλες τις ειδικότητες γιατρών, με κάλυψη των κενών σε νοσηλευτές και μόνιμου προσωπικού. Να δοθεί έμφαση στην πρόσληψη σε νεφρολόγους και ακτινολόγους.
 • Πλήρης στελέχωση των Κέντρων Υγείας με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και το απαραίτητο προσωπικό, με έμφαση στην πρόσληψη παιδιάτρων και καρδιολόγων. Κάλυψη όλων των κενών των αγροτικών και περιφερειακών ιατρειών.
 • Στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, και επαναφορά της 24ωρης λειτουργίας του. 
 • Επαναλειτουργία ή λειτουργία των Κέντρων Εφημέρευσης σε Μανταμάδο, Πέτρα-Μόλυβο, Αγιάσο, Ερεσό. 
 • Όχι άλλη καθυστέρηση στο φτιάξιμο και την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου.
 • Δημιουργία σταθμών του ΕΚΑΒ, σε καίρια σημεία του νησιού, με οχήματα επανδρωμένα με διασώστες για άμεση παρέμβαση στα απομακρυσμένα χωριά του νησιού. Καμία εμπλοκή του Στρατού. 

 

Όλοι μαζί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, για να επιβάλουμε

το δικό μας δίκιο, τις ζωές μας!

Μοιράσου το άρθρο!