Κοινωνία

04/11/2013 - 13:26

Τίμησαν τη μνήμη των Προσκόπων

Οι Πρόσκοποι της Λέσβου, η τοπική κοινωνία κι η Πολιτεία τίμησαν χθες Κυριακή 3 Νοεμβρίου τη μνήμη πέντε Προσκόπων που έπεσαν στα βουνά της Αλβανίας στη διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου 1940-1941, εκτελέσθηκαν  ή και πέθαναν από τα βασανιστήρια στη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του απέριττου μνημείου των Προσκόπων «που έπεσαν στη μάχη των λαών ενάντια στον Ιταλικό φασισμό και το γερμανικό Ναζισμό» και σαν βασικό σημείο αναφοράς έχει το δένδρο πάνω στο οποίο δέθηκε ο Πρόσκοπος Πέτρος Γκεργέτσος και εκτελέσθηκε από τα γερμανικά Ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής στις 4 Μαίου 1942. Το μνημείο απέχει μόλις λίγα μέτρα από την Προσκοπική Εστία του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης.

Παρόντες στην εκδήλωση ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής, ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος και οι Αντιδήμαρχοι Αναστασία Αντωνέλλη, Δημήτρης Μουτζούρης, Ηλίας Κουνιαρέλλης, πολλοί εκπρόσωποι άλλων αρχών και εθελοντικών οργανώσεων του νησιού και φυσικά μέλη και φίλοι της Προσκοπικής Κίνησης.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στη μεγάλη φετινή γιορτή την αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Προσκοπισμού στη Λέσβο (1912 – 2013). «Απόδειξη όπως είπε στους συγκεντρωμένους ο Περιφερειακός Έφορος Λέσβου Στρατής Μπαλάσκας, της συμμετοχής μας στη διαμόρφωση της Ελληνικής ιστορίας έναν αιώνα τώρα. Παράσημο στο στήθος όλων των Προσκόπων της Λέσβου.».

Ιδιαίτερα σημαντική η αναφορά με αφορμή το χτες, στα σήμερα. «Σήμερα σχεδόν 75 χρόνια μετά, είπε ο Περιφερειακός Έφορος Λέσβου, η πατρίδα περνά ξανά δύσκολες ώρες. Πρέπει να δουλέψουμε ξανά για την πατρίδα, να κάνουμε το καθήκον μας για αυτήν. Αυτό το καθήκον όμως περνά μέσα από έναν και μόνο δρόμο. Αυτόν του βαθέματος της Δημοκρατίας. Ξέρουμε τους θύτες των αδελφών μας εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Ήταν οι φασίστες του Μουσολίνι. Οι Ναζί του Χίτλερ. Ξέρουμε λοιπόν, θυμόμαστε, είμαστε αντίθετοι στους σύγχρονους διαδόχους τους με το δήθεν πατριωτικό πρόσωπο. Και σιγουρευόμαστε πως η παρέα μας, η παρέα των προσκόπων, έρχεται από πολύ μακριά και σκοπεύει να πάει ακόμα μακρύτερα…».

Μοιράσου το άρθρο!