Κοινωνία

07/02/2023 - 12:21

Τρίτη απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς για να μην συνηθίσουμε το θάνατο...

YP EN

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΣΒΟΥ

Συγκέντρωση σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στην πλ. Σαπφούς

 

ΟΥΤΕ ΝΕΚΡΟΙ – ΟΥΤΕ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ.

ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Η ΖΩΗ! ΔΕ ΘΑ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ!

Άλλο ένα ναυάγιο. Άλλη μία μαύρη σελίδα για την ιστορία και την ιστορία των νησιών μας. Νέα θύματα στις ακτές μας, στη θάλασσα που μετατράπηκε σε υγρό νεκροταφείο. Αυτή η τραγωδία, έχει συνέχεια, και είναι εδώ, παρούσες, οι αιτίες που τη γεννούν και έχουν ονοματεπώνυμο. Δε θα σωπάσουμε μέσα μας, γιατί η φτώχεια, η εκμετάλλευση, ο πόλεμος  γεννούν την προσφυγιά  και το ξέρουμε από πρώτο χέρι. Όπως ξέρουμε από πρώτο χέρι, ποιοι μας εμπλέκουν σε πολεμικούς σχεδιασμούς, ποιοι μιλούν για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, ποιοι δημιουργούν πρόσφυγες, ποιοι μετατρέπουν τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τις ζωές τους σε εργαλείο για  παζάρι.   

ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 18:30 στην πλατεία Σαπφούς.

Για να πούμε ακόμα μια φορά ως εδώ. Γιατί τα δάκρυά μας έχουν οργή και αγανάκτηση. Γιατί ούτε στη Λέσβο, ούτε πουθενά, δε θα συνηθίσουμε το θάνατο, δε θα συμβιβαστούμε με τον ξεριζωμό, δε θα ανεχτούμε την άθλια μεταχείριση των ξεριζωμένων. Δε θα σκύψουμε το κεφάλι στην εγκληματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μετατρέπει τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών, και όλες οι κυβερνήσεις μαζί με τη σημερινή, την υλοποίησαν και την υλοποιούν. Δε θα μείνουμε θεατές, στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού, στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΑ!

  • Να φτιαχτούν τώρα επιτροπές ασύλου, στο έδαφος της Τουρκίας, με ευθύνη της Ε.Ε. και της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ.
  • Να κλείσουν όλα τα hot-spot,  να ματαιωθεί η δημιουργία φυλακής  προσφύγων στη Βάστρια.
  • Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να δοθούν χαρτιά για τους τόπους προορισμού τους.
  • Απεμπλοκή από τους πολεμικούς σχεδιασμούς  και τις νατοϊκές επιδιώξεις.

 

---------

 

Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

Σήμερα το πρωί άλλο ένα τραγικό ναυάγιο συνέβη στην Λέσβο, στην θαλάσσια περιοχή "Προβοσκίδα" της Θερμής. Άλλη μια ανθρώπινη τραγωδία με θύματα ανθρώπους που κοπανήθηκαν πάνω στα βράχια. Άλλο ένα επικίνδυνο ταξίδι τρόμου,  με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, με τραγικό απολογισμό.

Οι γυναίκες της Λέσβου, εργαζόμενες, αγρότισσες, άνεργες, φοιτήτριες εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη διεκδίκηση της ουσιαστικής προστασίας των ξεριζωμένων προσφύγων! Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στην πάλη ενάντια στις πραγματικές αιτίες του ξεριζωμού! Ενάντια στην βάρβαρη πολιτική της ΕΕ που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση και υλοποίησαν όλες οι προηγούμενες!

Δεν ανεχόμαστε να υπάρχουν νεκροί, δεν ανεχόμαστε να υπάρχουν εγκλωβισμένοι! Παλεύουμε για να νικήσει η ζωή, δεν θα συνηθίσουμε τον θάνατο!

Όλες και όλοι στις 18.30 στην πλατεία Σαπφούς!

---

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΟΥΤΕ ΝΕΚΡΟΙ, ΟΥΤΕ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ

Η ΖΩΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΦΟΥΣ ΣΤΙΣ 18:30!

 

Ο θάνατος για άλλη μια φορά επισκέφτηκε τις ακτές μας.

Το δεύτερο πολύνεκρο ναυάγιο μέσα σε λίγους μήνες, καθιστά σαφές, ακόμα και σε αυτούς που δεν θέλουν να το δουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι επιτροπές ασύλου να βρίσκονται στην Τουρκία.

Παράλληλα το πολιτικό πλαίσιο που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, δηλαδή οι συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας και Δουβλίνο πρέπει να καταργηθούν, για να σταματήσουμε να θρηνούμε άλλες ανθρώπινες απώλειες.

Ο λεσβιακός λαός ξέρει από προσφυγιά και μετανάστευση για αυτό και θα σταθεί αλληλέγγυος σε κάθε κατατρεγμένο και ξεριζωμένο, αντίθετος σε όλους αυτούς που ετοιμάζουν «κλειστές φυλακές».

Καλούμε όλο τον Λεσβιακό Λαό, την νεολαία, τις γυναίκες τα σωματεία, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας και αγώνα, στην Πλατεία Σαπφούς στις 18:30.

 

------

 Δήλωση Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπορνού

Να μην συνηθίσουμε την τραγωδία

 

Για άλλη μια φορά στις ακτές της Λέσβου και των άλλων νησιών του Αιγαίου ξεβράζονται πτώματα απελπισμένων. Ελπίζοντας να βρεθούν ζωντανοί στα παγωμένα νερά της θάλασσάς μας όλοι οι μέχρι τώρα αγνοούμενοι, ας το πούμε ξανά: Να μη συνηθίσουμε την τραγωδία, να μη μάθουμε να προσπερνάμε αδιάφοροι το δράμα των συνανθρώπων μας που θαλασσοπνίγονται στις ακτές μας. Το οφείλουμε στην ανθρωπιά μας, στον πολιτισμό μας, στο ήθος που μας κληρονόμησαν οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας.

Οι ροές των μεταναστών και των προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Οι άνθρωποι αυτοί, κατά κανόνα, έχουν προορισμό τις εύπορες χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έναντι πακτωλού εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επιλέξει να μετατρέψει τα νησιά μας σε χώρους μόνιμης κράτησης και εγκλωβισμού, αντί να αγωνιστεί για κοινή, ευρωπαϊκή διαχείριση του προβλήματος, με ασφαλείς διαδρόμους, υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών μελών και δίκαιη ανακατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή ηγεσία οφείλουν να υποχρεώσουν την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αντί να χρησιμοποιεί τους απελπισμένους για συναλλαγή με την Ευρώπη και προσπορισμό ωφελημάτων.

Μοιράσου το άρθρο!