Κοινωνία

02/12/2012 - 20:36

Βιβλική καταστροφή σε σημαντικούς χώρους πολιτισμού της Αγιάσου - Έκκληση για βοήθεια

Βιβλική καταστροφή σε σημαντικούς χώρους πολιτισμού της Αγιάσου - Έκκληση για βοήθεια

Βιβλική καταστροφή σε σημαντικούς χώρους πολιτισμού της Αγιάσου

Βιβλική καταστροφή σε σημαντικούς χώρους πολιτισμού της Αγιάσου

Βιβλική καταστροφή σε σημαντικούς χώρους πολιτισμού της Αγιάσου

&n

bsp;

Η χθεσινή πρωτομηνιάτικη (1-12-2012) θεομηνία που έπληξε τη νότια και νοτιοανατολική Λέσβο προκάλεσε πρωτοφανείς  καταστροφές στην Αγιάσο και μάλιστα σε ιστορικούς χώρους πολιτισμού που αποτελούσαν πόλο έλξης των ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Ανυπολόγιστες ζημιές έγιναν στην Αγιά Σωτήρα (παρεκκλήσια Ζωοδόχου Πηγής - Αγάθωνος Εφεσίου και αύλειος χώρος), που βυθίστηκε μέχρι το ύψος της κεραμοσκεπής στο νερό, καθώς και στο Κινηματοθέατρο και το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου.

Ο τεράστιος και ορμητικότατος όγκος νερού που κατέβηκε από τον Άγιο Γιάννη συμπαρέσυρε ό,τι έβρισκε στο διάβα του. Ακολουθώντας την επικάλυψη του χειμάρρου Απέσου και μη βρίσκοντας άλλη οδό διαφυγής κατέκλυσε το χώρο της Αγιάς Σωτήρας και σπάζοντας την αριστερή έξοδο κινδύνου του κινηματοθεάτρου του Αναγνωστηρίου το διέσχισε με ορμή και βγήκε από την άλλη έξοδο κινδύνου εκβάλλοντας στην Πλατεία Δημαρχείου. Ταυτόχρονα το ασταμάτητο αυτό ποτάμι σάρωσε και τη Σκηνή του θεάτρου και πλημμύρισε το υπόγειο. Λόγω της καταρρακτώδους και παρατεταμένης νεροποντής τα όμβρια νερά όρμησαν και από τη στέγη στα βεστιάρια του ορόφου προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε είδη ένδυσης και υπόδησης, παραδοσιακές στολές, θεατρικά κοστούμια κλπ. Παράλληλα το νερό έσπασε την πίσω πόρτα του Λαογραφικού Μουσείου και αφού σάρωσε κυριολεκτικά τα πάντα σε ύψος ενός ανθρώπινου αναστήματος διέλυσε την κύρια είσοδο του Μουσείου και βγήκε στον κήπο του. Θυμίζουμε ότι το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου είχε ανακαινισθεί τα τελευταία χρόνια και είχε εμπλουτισθεί με νέα εκθέματα, ιδιαίτερα με τη σπάνια Ιδιωτική Λαογραφική Συλλογή του Στρατή Τζίνη, που διέσωζε εξαίρετα δείγματα της ντόπιας οικοτεχνίας και βιοτεχνίας, και όχι άδικα εθεωρείτο ένα από τα πληρέστερα και ωραιότερα μουσεία του είδους του σ’ όλο το Αιγαίο Αρχιπέλαγος. Δυστυχώς πάρα πολλά εκθέματα, που είχαν μαζευτεί με έξοδα, κόπους και θυσίες μιας ζωής, καταστράφηκαν.

Σήμερα, Κυριακή, 2 Δεκέμβρη 2012, καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες από το Διοικητικό Συμβούλιο, μέλη και φίλους του σωματείου αλλά και αρκετά παιδιά, προκειμένου να απομακρυνθούν οι τόνοι λάσπης που κάλυψαν τη Σκηνή, το Θέατρο, το ισόγειο του Μουσείου και τα εκθέματά του. Η Δημοτική Ενότητα Αγιάσου επιστράτευσε το μικρό φορτωτή (bobcat) και ένα φορτηγάκι της υπηρεσίας καθαριότητας για να αποσυμφορήσει τους προσβεβλημένους από την πλημμύρα χώρους από τη λάσπη και τα λογής φερτά υλικά που εγκατέλειψε στο πέρασμά του το νερό. Κοντά μας ήταν και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αγιάσου που διέθεσε ένα όχημά του για το ξέπλυμα των χώρων του Μουσείου από τη λάσπη. Επίσης παραβρέθηκαν κοντά μας και εξέφρασαν την ηθική τους υποστήριξη ο βουλευτής Λέσβου Παύλος Βογιατζής, ο περιφερειακός σύμβουλος Θόδωρος Βαλσαμίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Στρατής Κόρακας και ο Γραμματέας της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ Παρασκευάς Γεωργούλας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου απευθύνει έκκληση σε κάθε Αγιασώτη, όπου κι αν βρίσκεται, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο Δήμο Λέσβου και σε κάθε κρατικό φορέα να συμβάλει ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του για την αποκατάσταση των ζημιών, γιατί ιδιαίτερα ο πλούτος που αποθησαυρίζει το Λαογραφικό του Μουσείο είναι ανεκτίμητος και αποτελεί κοινή κληρονομιά.

Μοιράσου το άρθρο!