Κοινωνία

03/09/2013 - 10:42

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» τελειώνει και...οι εργαζόμενοι παραμένουν χωρίς πληρωμή!

style="text-align: justify;">Eπιστολή της Αντιδημάρχου κας Αντωνέλλη προς το Δήμαρχο, σχετικά με το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». 
 
 
ΠΡΟΣ: τον κ. Βουνάτσο Φ. Δημήτρη- Δήμαρχο Λέσβου,
 
ΘΕΜΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
 
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
 
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός και η ομηρία των εργαζομένων στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι εκ μέρους της Κυβέρνησης, 28 μέρες ακριβώς πριν την λήξη του Προγράμματος.
Πιο συγκεκριμένα: η παράταση του εν λόγω προγράμματος λήγει στις 30 του τρέχοντος μηνός, χωρίς μέχρι σήμερα ο Οργανισμός μας να έχει εισπράξει έστω και ένα ευρώ που να αφορά το χρονικό διάστημα από 1/1/2013 μέχρι σήμερα!
Ως εκ τούτου, για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι μέχρι σήμερα σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας, απελπισμένοι και ξανά γελασμένοι από τις υποσχέσεις των Κυβερνώντων! 
Κύριε Δήμαρχε,
Ούτε στην Αρχαία Αίγυπτο δεν στερούσαν το φαγητό στους δούλους, και, τουλάχιστον τότε έχτιζαν πυραμίδες….
Οι σημερινοί  άβουλοι, επικίνδυνοι  και ανίκανοι  «Φαραωνίσκοι» χρησιμοποιούν νεόδουλους –εργαζόμενους απλήρωτους για εννιά μήνες, χωρίς να νοιάζονται για το αν έχουν να  φάνε και όχι μόνον δεν  χτίζουν, αλλά αντίθετα γκρεμίζουν: αξίες, συνειδήσεις, ελπίδες, ανθρώπους!
Απλήρωτοι εργαζόμενοι, έλλειψη πιστώσεων για νόμιμες δαπάνες, ακόμα και για τις απαραίτητες  του προγράμματος, δηλαδή  γάντια, γάζες, φάρμακα κ.λ.π. και φυσικά, κίνδυνος του ίδιου του Οργανισμού από την μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών, για γενική κατάρρευση, αφού χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα ούτε να πάρεις μπορείς, αλλά ούτε και να δώσεις!  Ευτυχώς μέχρι σήμερα μας σώζει η ανθρωπιά των διοικούντων το εδώ υποκατάστημα του ΙΚΑ! Αλλά μέχρι πότε;   
Σε ότι αφορά τους ωφελούμενους του Προγράμματος, ηλικιωμένοι και μοναχικά άτομα με αναπηρίες, τι να πούμε;;; Τους έχουν πετάξει από καιρό στον Καιάδα των μνημονίων τους! Αλλά ας μάθουν: δεν πέθαναν, ζούν ακόμα!  
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Σας επισυνάπτω το τελευταίο έγγραφο μου προς το αρμόδιο Υπουργείο, που είμαι σίγουρη ότι κανένας δεν θα διάβασε! Όμως άλλο τρόπο δεν έχω. 
Ως εκ τούτου αιτούμαι και εσείς ΑΜΕΣΑ να κάνετε ότι είναι δυνατόν, μήπως, εσάς τουλάχιστον σας ακούσουν.
Επίσης θεωρώ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ, η λεγόμενη ΚΕΔΕ, να μην δεχθεί καμία παράταση του Προγράμματος εάν προηγουμένως όχι μόνο εξοφληθούν τα χρωστούμενα, αλλά  πρωτίστως  να προκαταβληθούν στα ταμεία των Οργανισμών  οι πιστώσεις και μετά να υπογραφεί η  όποια παράτασή του. 
Εάν δεν γίνει αυτό, είμαι σίγουρη ότι ο εμπαιγμός θα συνεχιστεί και πολύ φοβάμαι κύριε Δήμαρχε ότι τα χειρότερα έρχονται σε μορφή χιονοστιβάδας! 
Σίγουρη ότι θα πράξετε τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να σώσουμε ότι απόμεινε από το πολύπαθο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.   
Μετά Τιμής
 
 
Αναστασία Αντωνέλλη
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας
Πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ &
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
 

 

 
ΠΡΟΣ: Υπουργείο Εσωτερικών,
Δ/νση Οργάνωσης & Λειτουργίας ΟΤΑ,
Σταδίου 27, 10183,
ΑΘΗΝΑ
 
ΘΕΜΑ: Χρηματοδότηση Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για το 2013.-
 
Με το δεύτερο άρθρο του Ν.4087/2012 (ΦΕΚ 196/16-10-2012, τ.Α’) ορίζεται ότι παρατείνεται η διάρκεια του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου στο πρόγραμμα αυτού προσωπικού έως την 31/3/2013. Επιπλέον, στο ίδιο άρθρο ορίζεται ότι με απόφαση του Υπουργού εσωτερικών μπορεί να διατίθεται από τους πόρους του άρθρου 259 του ν. 3852/2010 ποσό για την χρηματοδότηση του προγράμματος για το χρονικό διάστημα από 1/1/2013 έως 31/3/2013.
Παράλληλα με το Ν. 4147/2013 (ΦΕΚ 98/26-4-2013, τ.Α’) παρατείνεται η διάρκεια του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου στο πρόγραμμα αυτού προσωπικού έως την 30/9/2013 και ορίζεται ρητά ότι για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της υλοποίησης του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των απασχολουμένων για το χρονικό διάστημα από 1.4.2013 έως 30.9.2013, μεταφέρονται πόροι από το λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και εφόσον υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο από τη μηνιαία εξόφληση των δομών του ν. 4019/2011, όπως αυτός ισχύει, σε εφαρμογή του προγράμματος «Κατ' οίκον φροντίδα Συνταξιούχων» (ν. 4052/2012, όπως αυτός ισχύει). 
Παρόλαυτα, μέχρι και σήμερα δεν έχουμε λάβει χρηματοδότηση και ως εκ τούτου επί οκτώ (8) μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», που υλοποιείται από το Νομικό μας Πρόσωπο. Οι δε ωφελούμενοι του προγράμματος, ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες που μένουν στο νησί μας, σε μεγάλη απόσταση από την πρωτεύουσα του νησιού, ουσιαστικά αβοήθητοι από άλλες κρατικές δομές, ως συνέπεια της μη έγκαιρης χρηματοδότησης, στερούνται τα οφέλη του προγράμματος, αφού δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε καμία δαπάνη, όπως φάρμακα, υγειονομικό υλικό, καύσιμα για την κίνηση των οχημάτων των δομών, καθώς το νησί μας έχει σύνολο 72 Δημοτικές και τοπικές Κοινότητες, όπου κατοικούν οι ωφελούμενοι. 
Κατόπιν τούτων, παρακαλούμε όπως προβείτε το ταχύτερο δυνατό στις δέουσες ενέργειες για την ΑΜΕΣΗ επιχορήγηση του Νομικού μας Προσώπου για να μπορούμε να εξυπηρετούμε τους ηλικιωμένους συνδημότες μας και να τους παρέχουμε ως κοινωνία ότι τους οφείλουμε.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ν.Π.Δ.Δ.
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ»
 

Μοιράσου το άρθρο!