Κοινωνία

10/01/2017 - 17:49

Βούλιαξαν οι δυο ψαρόβαρκες στη Σκάλα Συκαμνιάς που έσωσαν εκατοντάδες πρόσφυγες

L2

Ο

ι ψαρόβαρκες δυο εμβληματικών ψαράδων της Σκάλας Συκαμνιάς στη βόρεια Λέσβο, του Κώστα Πιντέρη και του Θανάση Μαρμαρινού, που μαζί με τους άλλους ψαράδες του χωριού τους έσωσαν εκατοντάδες πρόσφυγες από πνιγμό τα τελευταία χρόνια βούλιαξαν χθες το βράδυ στο λιμανάκι του χωριού τους από τo βάρος του χιονιού, αποτέλεσμα της σφοδρής χιονοθύελλας.

Οι ψαράδες που ρίσκαραν τη ζωή τους για τους συνανθρώπους τους επιδεικνύοντας πρωτόγνωρα συναισθήματα αλληλεγγύης και αυτοθυσίας που αποτέλεσαν αφορμή για να είναι υποψήφιοι με τους συγχωριανούς τους για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης αδυνατούν από χθες το βράδυ να κερδίσουν καν τα προς το ζην. Ακόμα και αν οι βάρκες δεν έχουν υποστεί ζημιές πλήρως έχει καταστραφεί ο μηχανολογικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός τους καθώς και τα εργαλεία της δουλειάς τους. Όπως έγινε γνωστό δεν προβλέπεται στην περίπτωση τους κάποια αποζημίωση ενώ θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι ίδιοι με τα έξοδα ανέλκυσης των βαρκών τους οπότε αυτό γίνει καθώς και με το κόστος της επισκευής τους εάν αυτό γίνεται. Εκτός από τις δυο επαγγελματικές ψαρόβαρκες μήκους έξη μέτρων η κάθε μια στο λιμανάκι της Συκαμνιάς βυθίστηκαν και δυο βάρκες ερασιτεχνών αλιέων.

Ας σημειωθεί ότι ο δρόμος προς Συκαμνιά και Σκάλα Συκαμνιάς είναι κλειστός εδώ και τρεις μέρες ενώ είναι αδύνατη και η τηλεφωνική επικοινωνία. Συχνές είναι και οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση του χωριού.

 

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο!