Κοινωνία

12/09/2020 - 16:46

Ξεκίνησε η εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στο νέο καταυλισμό του Καρά - Τεπέ

Θα στεγαστούν 3.000 άτομα

Ξεκίνησαν να μπαίνουν στον νέο καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, οι πρώτοι πυρόπληκτοι που διέφυγαν από τον καμένο καταυλισμό της Μόριας.

   Οι πρώτοι 40 - σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ - οδηγήθηκαν στο ιατρείο που δημιουργήθηκε με χορηγία της Unicef, όπου και ελέγχθηκαν ιατρικά από συνεργεία του ΕΟΔΥ και βρέθηκαν αρνητικοί στο σύνολο τους. Ακολούθησε καταγραφή τους και στη συνέχεια οδηγήθηκαν κατά οικογένειες σε σκηνές των έξι ατόμων οριοθετημένες κατά εθνικότητες.

   Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υποστηρίζουν ότι στο νέο καταυλισμό θα στεγαστούν περί τους 3000 ανθρώπους με πρώτη προτεραιότητα αυτοί οικογενειών και μελών ευάλωτων ομάδων. 

   Από νωρίς το μεσημέρι άρχισε, επίσης, η διανομή φαγητού στο σύνολο των προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στον δρόμο.

 

Νωρίτερα σήμερα το πρωί 

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήσαν το πρωί του Σαββάτου πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας. Αρκετά άτομα, μεταξύ τους και μικρά παιδιά, ζητούν να αποχωρήσουν από τη Λέσβο.

Μετά τις 11, τα πνεύματα άναψαν μεταξύ ομάδας μεταναστών και δυνάμεων της Αστυνομίας, με τους πρώτους να ξεκινούν πετροπόλεμο και τους αστυνομικούς να «απαντούν» με χρήση χημικών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, μετανάστες και πρόσφυγες είχαν καταλάβει όλους τους χώρους στο Καρά Τεπέ, ακόμη και ταράτσες και τον προαύλιο χώρο μεγάλο σούπερ μάρκετ. Όπως διαφαίνεται και μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι πρόσφυγες και μετανάστες αντέδρασαν στο να μπουν στον νέο, υπό κατασκευή, καταυλισμό και ζητούν να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί. Σημειώνεται, επίσης, το ανησυχητικό φαινόμενο των εμπρησμών όπως η σημερινή φωτιά, περίπου στις 10.30 το πρωί, σε καλαμιώνα δίπλα σχεδόν στο μπλόκο της Αστυνομίας που δεν επιτρέπει στους διαδηλωτές να κινηθούν προς την πόλη. Η φωτιά σβήστηκε με ρίψεις νερού από δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα, αφού η πρόσβαση δασοπυροσβετικών οχημάτων δεν ήταν δυνατή.

 

Μετανάστες πέρασαν το μπλόκο   
Εκατοντάδες μετανάστες  σύμφωνα με μαρτυρίες ξέφυγαν χτες το βράδυ και σήμερα τα ξημερώματα σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής κάτω από τα μάτια των αστυνομικών αρχών που περιπολούν στον Καρα Τεπέ. Οι μετανάστες χωρίς να τους αντιληφθεί κανένας μέσω τών βουνών του Καρα Τεπέ βγήκαν στον Συνοικισμό και από εκεί κατευθύνθηκαν στην πόλη της Μυτιλήνης.

 

Δεν ανοίγουν τα σχολεία. Διαβάστε εδώ

 

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο - Το πρώτο θετικό κρούσμα κορονοϊού στον Καρά-Τεπέ

Μυτιλήνη: Βρέφος 20 ημερών θετικό στον κορονοϊό - Μεταφορά στην Αθήνα

Συζήτηση για τη Μόρια στη γερμανική βουλή

“Μερίδα παραβατικών αρπάζουν φαγητό και μπαίνουν σε άδεια σπίτια”

"Απαράδεκτο μετά από 40 ημέρες επιφυλακής να χρησιμοποιείτε τις ΕΔ και για τις σκηνές στο Καρά-Τεπέ”!

 

 φωτο: Ηλίας Μάρκου / SOOC

Μοιράσου το άρθρο!