Κόσμος

02/04/2014 - 14:31

Εξι νεκροί από ισχυρό σεισμό 8,2 Ρίχτερ, που συντάραξε τη Χιλή - τσουνάμι χτύπησε τις ακτές

style="text-align: justify;"> 
Έξι νεκροί και τουλάχιστον τρεις τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρότατο σεισμό των 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τις βόρειες ακτές της Χιλής τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας). 
 
Το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε υποθαλάσσιο χώρο στον Ειρηνικό σε απόσταση 86 χλμ. βορειοδυτικά του λιμανιού Ικουίκουε, το οποίο αποτελεί κέντρο μεταφοράς μεταλλευμάτων, κοντά στα σύνορα του Περού.
 
Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε παράκτιες περιοχές μετά από την ειδοποίηση για τσουνάμι, που εξέδωσαν οι Αρχές σε Χιλή και Περού. Οι Αρχές ήραν την προειδοποίηση το μεσημέρι της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).
 
«Ο συναγερμός για τσουνάμι ήρθη σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ροντρίγκο Πεναϊλίγιο.
 
Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπασελέτ κήρυξε το βόρειο τμήμα της χώρας -τις περιοχές Αρίκα και Ταραπακάν, κοντά στα σύνορα με το Περού- σε κατάσταση φυσικής καταστροφής.
 
Προειδοποίηση για τσουνάμι είχαν εκδώσει και οι Αρχές στη Χαβάη. 
 
Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 6,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
 
Το γεωδυναμικό ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν σχεδόν επιφανειακός με εστιακό βάθος 20,1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας, γεγονός που καθιστά την αίσθηση της δόνησης ακόμη πιο ισχυρή. 
 
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ακτές μας και να προετοιμαστούμε» ανέφερε ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στο λογαριασμό του στο Twitter.
 
Ζημιές και διακοπές στην ηλεκτροδότηση προκάλεσε ο σεισμός και σε πόλεις του Περού, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.
 
 
Το πρώτο κύμα ύστερα από 45 λεπτά
Το ναυτικό της Χιλής, ανακοίνωσε ότι το πρώτο κύμα του τσουνάμι έπληξε τις ακτές εντός 45 λεπτών από τη στιγμή του σεισμού. Οι Αρχές εκκένωσαν μέρος της ακτής καθώς προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για ολόκληρη την ακτή της Λατινικής Αμερικής στον Ειρηνικό Ωκεανό. 
 
Εξ' αιτίας του μεγάλου μεγέθους του σεισμού, το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανακοίνωσε ότι οι ακτές του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Νικαράγουα, βρίσκονται σε κίνδυνο.
 
«Ενας σεισμός αυτού του μεγέθους έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα καταστροφικό τσουνάμι που μπορεί να χτυπήσει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και πιο απομακρυσμένες ακτές μέσα σε λίγες ώρες», ανέφερε η ανακοίνωση του κέντρου προειδοποίησης για τσουνάμι. 
 
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Χαβάη, οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη των τσουνάμι μετά από σεισμικές δονήσεις δημιουργήθηκε παλιρροϊκό κύμα ύψους 2,11 μέτρων.
 
Κατολισθήσεις 
Το κέντρο εκτάκτων αναγκών της Χιλής ανακοίνωσε ότι υπήρξαν κατολισθήσεις σε ορισμένους δρόμους και αυτοκινητόδρομους που δυσκολεύουν την κυκλοφορία αλλά δεν έχει αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς. 
 
Οι αρχές στη Χιλή αλλά και στο Περού ζήτησαν την εκκένωση παράκτιων περιοχών. «Η εκκένωση πραγματοποιήθηκε απολύτως ομαλά» δήλωσε ο δήμαρχος της Αντοφαγκάστα, μιας πόλης 600.000 κατοίκων περίπου 1.850 χιλιόμετρα στα βόρεια του Σαντιάγκο. 
 
Οι αρχές στο Περού προχώρησαν στην εκκένωση των κοινοτήτων στη νότια παράκτια περιοχή της Ικα μετέδωσε το τοπικό ραδιόφωνο. 
 
Το 2010, ένας σεισμός μεγέθους 8,8 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι που κατέστρεψε πολλές παράκτιες πόλεις στην κεντρική και νότια Χιλή, με 526 νεκρούς και πολλές καταστροφές.
 
 
πηγή: tanea.gr
 
 

Μοιράσου το άρθρο!