Κόσμος

27/02/2014 - 12:59

Ηχούν τύμπανα πολέμου

style="text-align: justify;"> 
Κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία, που αποτελεί πλέον πεδίο συγκρούσεων "λαμπρό" μεταξύ των υποστηρικτών της νέας ουκρανικής ηγεσίας και των φιλορώσων θιαστωτών της απόσχισης της περιοχής. 
 
Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, ήδη υπάρχουν δύο νεκροί σε συγκρούσεις κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου της κριμαίας το οποίο έχει καταληφθεί από ενόπλους μαζί με την έδρα του πουργικού συμβουλίου όπου έχει υψωθεί η ρωσική σημαία.
 
Το ρωσικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των "συμπατριωτών του στην περιοχή" ενώ ο σύμφωνα με το πρακτορείο interfax, ο φυγάς Γιανουκόβιτς, διαμηνύει ότι παραμένει πρόεδρος της Ουκρανίας και ζητά από τη Μόσχα να διασφαλίσει την προσωπική του ασφάλεια. 
 
Η Ρωσία όπως μεταδίδει το Dow, ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Γιανουκόβιτς να του παράσχει ασφάλεια, σε ρωσικό έδαφος.
 
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε από πλευράς του τον επιτετραμμένο της Ρωσίας στο Κίεβο και ζήτησε άμεσες διαβουλεύσεις με τη Μόσχα.
 
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, στον επιτετραμμένο Αντρέι Βορομπίοφ επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας με την οποία ζητείται να παραμείνουν στη βάση του οι ρώσοι στρατιώτες που εδρεύουν στο λιμάνι της Κριμαίας, τη Σεβαστούπολη.
 
Το ΝΑΤΟ, δια του Ράσμουνσεν, ανησυχεί για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και ζητά από την Ρωσία να μην προβεί σε εμπρηστικές ενέργειες που θα μπορούσαν να κορυφώσουν την ένταση ή να δημιουργήσουν "παρεξηγήσεις" όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter. 
 
Το χρονικό της σύγκρουσης
Περί τους 50 άνδρες, εξοπλισμένοι με "σύγχρονα όπλα" έφθασαν κατά τη διάρκεια της νύκτας, κατέλαβαν και εμπόδισαν το πρωί την είσοδο των εργαζομένων στα δύο κτίρια, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Ανατόλι Μοχίλιοφ.
 
Οι τοπικές αρχές ετοιμάζονται "να λάβουν μέτρα" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ένοπλη ομάδα που έχει καταλάβει τα δύο κτίρια.
 
Ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε από πλευράς του ότι το σύνολο των δυνάμεων της αστυνομίας έχει τεθεί σε συναγερμό, ανάμεσά τους και οι ειδικές δυνάμεις.
 
Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την περικύκλωση του τετραγώνου του κοινοβουλίου της Συμφερόπολης από τις δυνάμεις ασφαλείας έχει ως στόχο την αποτροπή μιάς "αιματοχυσίας μεταξύ του άμαχου πληθυσμου" και "την εξέλιξη της κατάστασης σε ένοπλες συγκρούσεις", σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εσωτερικών στη σελίδα του στο Facebook.
 
"Οι προβοκάτορες είναι επί το έργον. Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας", γράφει.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, οδόφραγμα έχει στηθεί μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, ενώ περί τους είκοσι άοπλοι αστυνομικοί απώθησαν το πλήθος των περιέργων, κυρίως ρωσόφωνων, που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα δύο κτίρια.
 
"Τώρα ελπίζουμε ότι δεν θα έρθουν εδώ οι (ουκρανοί) εθνικιστές. Η κατάσταση στο Κίεβο είναι αντισυνταγματική και αυτό που συμβαίνει εδώ είναι η απάντηση που αρμόζει στο πραξικόπημα εκεί", είπε ένας κάτοικος.
 
 
 
Προειδοποίηση σε Ρωσία
Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά την κατάληψη των κτιρίων του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου στην Κριμαία από "εγκληματίες με στρατιωτικές στολές", ανακοινώνοντας ότι έδωσε διαταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν "όλα τα αναγκαία μέτρα" για την προστασία των πολιτών.
 
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο για οποιαδήποτε "στρατιωτική επίθεση" λέγοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια.
 
"Απευθύνομαι προς τη διοίκηση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας: όλοι οι στρατιωτικοί οφείλουν να παραμείνουν στη ζώνη που προβλέπεται από τις συμφωνίες. Κάθε κίνηση ένοπλης στρατιωτικής μονάδας θα θεωρηθεί στρατιωτική επίθεση", δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος ενώπιον του κοινοβουλίου.
 
"Το Κρεμλίνο θέλει να διαλύσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η Ρωσία διεξάγει έναν επικοινωνιακό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας παρουσιάζοντας τα γεγονότα κατά αναληθή τρόπο", δήλωσε ενώπιον των βουλευτών ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα Ολεγκ Τιαγκνίμποκ.
 
Για επικίνδυνο παιχνίδι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή απηύθυνε προειδοποίηση ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ραντοσλάβ Σικόρσκι αναφερόμενος στην κατάληψη.
 
"Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα και απευθύνω προειδοποίηση προς αυτούς που το έκαναν και εκείνους που τούς το επέτρεψαν, γιατί κάπως έτσι ξεκινούν οι περιφερειακές συγκρούσεις. Αυτό το παιχνίδι είναι πολύ επικίνδυνο", είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.
 
 
  
Η αρκούδα "βρυχάται"
Η Ρωσία θα συμμετάσχει στις συνομιλίες σχετικά με τη διαμόρφωση πακέτου οικονομικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ουκρανία και δεν θα μείνει στο περιθώριο, δήλωσε από πλευράς του ο επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών Αντρέι Μποκάρεφ.
 
Η μεταβατική ηγεσία της υπερχρεωμένης Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα χρειασθεί ποσόν 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επόμενη διετία για να αποφύγει την χρεοκοπία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να περιληφθεί στις προσπάθειες χορήγησης οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο.
 
"Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα λάβουμε μέρος στις συνομιλίες (στοπ πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε στο περιθώριο", είπε ο ρώσος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων RIA.
 
Δεν κινδυνεύουν οι Έλληνες
όπως μετέδωσε το euronews, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κίεβο εμφανίζεται αρκετά καθησυχαστικός: “Τα επεισόδια είναι περιορισμένα, σε τρεις συγκεκριμένες περιοχές του Κιέβου που είναι διαχωρισμένες με οδοφράγματα καθώς και σε ορισμένα κυβερνητικά κτήρια άλλων πόλεων. Υπάρχουν υπερβολές σε κάποιες αναφορές, όπως αυτές περί διχασμού. Ενισχύσαμε για προληπτικούς λόγους τα μέτρα ασφαλείας στην πρεσβεία, που απέχει από την Μαϊντάν όσο για παράδειγμα το Χίλτον από την Ομόνοια. Ωστόσο δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα ούτε εμείς ούτε έχουμε αναφορές για ‘Έλληνες. Κάποιοι ελάχιστοι Έλληνες μόνο πληροφοριακά και συμβουλευτικά έχουν απευθυνθεί στην πρεσβεία, δεν έχει αναφερθεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Γενικά, όποιος είναι προσεκτικός, δε νομίζω ότι κινδυνεύει”, μας αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.
 
Ο ίδιος, ως ο πρέσβης της χώρας που προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην ΕΕ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους συναδέλφους του των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και όλοι μαζί από κοινού σε συζητήσεις με παράγοντες όλων των πλευρών της ουκρανικής κρίσης. Η ελληνική και ευρωπαϊκή θέση είναι ξεκάθαρη, εναντίον της βίας και υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μέσω του διαλόγου.
 
 
Πηγή:www.capital.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!