Skip to main content
|

Θρίαμβος της Μέρκελ χωρίς αυτοδυναμία

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Η Άγκελα Μέρκελ έφτασε μία ανάσα από την αυτοδυναμία, την οποία αν πετύχαινε το συντηρητικό μπλοκ που συγκροτούν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) θα ήταν η πρώτη για την χριστιανοδημοκρατική παράταξη μετά τη νίκη του Κόνρναντ Αντενάουερ, το 1957.
Με τις τέσσερις έδρες που στερούν από το κόμμα της Μέρκελ την απόλυτη πλειοψηφία, οι πιθανότεροι κυβερνητικοί συνασπισμοί που μπορούν να προκύψουν είναι CDU/CSU με τους Σοσιαλδημοκράτες και β) οι CDU/CSU με τους Πράσινους.
Ταπεινωτική ήταν η ήττα για τους Φιλελεύθερους του Φίλιπ Ρέσλερ που για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο μένουν εκτός Βουλής, με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για «Βατερλώ» και «πανωλεθρία».
Οι Σοσιαλδημοκράτες του Πεερ Στάινpμρουκ (SPD) πέτυχαν τη δεύτερη χειρότερη επίδοση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα, αυξάνοντας μεν τις δυνάμεις τους αλλά περιοριζόμενοι στο 26.4 τοις εκατό.

Αντίθετα ενισχυμένο εμφανίζεται το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα, όπως αυτό εκφράζεται στην άνοδο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η επίδοση των οποίων μπορεί τελικά να κλέψει από τη Μέρκελ την αυτοδυναμία, καθώς το Afd απειλεί να σπάσει το εκλογικό κατώφλι του 5% (τα exit poll εκτιμούσαν το κόμμα στο 4,9%)

Τρίτη δύναμη στη Γερμανία αναδεικνύεται το ριζοσπαστικό κόμμα της Αρσιτεράς Die Linke με περίπου 8.4%, ερχόμενο μπροστά από τους Πράσινους που εκτιμάται ότι θα καταλήξουν περίπου στο 8 τοις εκατό.
Τα πρώτα exit poll που δημοσιοποιήθηκαν αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες (στις 7 μμ ώρα Ελλάδας) προεξόφλησαν την έξοδο από τη Βουλή των Φιλελεύθερων του Φίλιπ Ρέσλερ, τον μέχρι σήμερα δεύτερο πόλο του κυβερνητικού συνασπισμού, και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποτελέσματα προδιέγραψαν ως πιθανό έναν «μεγάλο» συνασπισμό της Μέρκελ με τους βαριά ηττηθέντες Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ.


Το 1ο exit poll της κρατικής τηλεόρασης (ARD) έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες): 42%
SPD (Σοσιαλδημοκράτες): 26%
FDP (Ελεύθεροι Δημοκράτες): 4,7%
Grüne (Πράσινοι): 8%
ΑfD (Ευρωσκεπτικιστές): 4,9%
Piraten (Πειρατές): 2,5%
Die linke (Αριστερά): 8,5%
Η αναθεωρημένη ωστόσο εκδοχή των exit poll επιβεβαίωσε μεν την έξοδο από τη Βουλή των Φιλελευθέρων έθεσε όμως σε τροχιά αυτοδυναμίας την Αγκελα Μέρκελ:


Το νεότερο exit poll
CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες) 41,7%
SPD (Σοσιαλδημοκράτες) 25,6%
FDP (Ελεύθεροι Δημοκράτες) 4,8%
Grüne (Πράσινοι) 8,4%
AfD (Ευρωσκεπτικιστές) 4,8%
Piraten (Πειρατές) 2,2%
Die Linke (Αριστερά): 8,5%


Τα οριστικά αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών θα περιμένει η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για την επιλογή κυβέρνητικού εταίρου, όπως δήλωσε στο λεγόμενο «Γύρο των Ελεφάντων», την κοινή συνέντευξη Τύπου των αρχηγών των κομμάτων, τονίζοντας ότι δεν θα αποπειραθεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Ωστόσο, ο αντίπαλός της Πέερ Στάινμπρουκ επανέλαβε ότι η «μπάλα βρίσκεται στο δικό της γήπεδο», ενώ δήλωσε ότι θα συνιστούσε στο κόμμα του να μείνει στην αντιπολίτευση.


Πώς διαμορφώνονται οι έδρες
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) καταλαμβάνουν 296 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες 182, η Αριστερά 60 και οι Πράσινοι 60.
Ο Γερμανός ψηφοφόρος σημειώνει δύο σταυρούς: έναν για τον υποψήφιο της περιοχής του - η Γερμανία έχει 299 περιφέρειες - και έναν για το κόμμα της επιλογής του. Με τον πρώτο σταυρό διασφαλίζεται η αντιπροσώπευση όλων των περιφερειών στο συνολικά 598 εδρών κοινοβούλιο.Τα κόμματα καταρτίζουν λίστες υποψηφίων για κάθε ένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια και οι βουλευτές εκλέγονται από την κορυφή προς το τέλος της λίστας, ανάλογα με την δύναμη των κομμάτων. Το κόμμα λοιπόν με τις περισσότερες ψήφους εξασφαλίζει και τους περισσότερους βουλευτές.


Το σύστημα ασφαλώς περιπλέκεται όταν δεν υπάρχει «ισορροπία» μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ψήφου, όταν δηλαδή οι εκλέκτορες επιλέγουν δύο διαφορετικά κόμματα. Όταν ένα κόμμα εξασφαλίσει περισσότερους βουλευτές στην πρώτη ψήφο από ό,τι στην δεύτερη, αυτοί οι βουλευτές προστίθενται στο σύνολό του, με αποτέλεσμα ο αριθμός 598 για το σύνολο των μελών της Μπούντεσταγκ να αυξάνεται.


Μέρκελ: Σούπερ αποτέλεσμα
Μιλώντας περίπου μία ώρα μετά τη δημοσιοποίηση των προγνώσεων η Αγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «σούπερ αποτέλεσμα» και υποσχέθηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει άλλα τέσσερα επιτυχημένα χρόνια για τη Γερμανία (δείτε εδώ αναλυτικά τις δηλώσεις της)
Οι κάλπες άνοιξαν στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και έκλεισαν στις 7 το απόγευμα. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσία, μεγαλύτερη ήταν η προσέλευση των γερμανών ψηφοφόρων στις φετινές ομοσπονδιακές εκλογές συγκριτικά με τις αντίστοιχες του 2009.
Μέχρι τις 3 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) περίπου το 41,4% των ψηφοφόρων είχε προσέλθει στις κάλπες και συνολικά στο 72-73%, ενώ το 2009 την ίδια ώρα το ποσοστό έφτανε στο 36,1% και το συνολικό στο 70,8.


Στάινμπρουκ: Η μπάλα στο γήπεδο της Καγκελαρίου
«Τώρα η μπάλα βρίσκεται στα χέρια της Καγκελαρίου, εκείνη πρέπει να βρει κυβερνητικό εταίρο», ήταν η πρώτη δήλωση του Πέερ Στάινμπρουκ, μετά την ανακοίνωση του πρώτου exit poll.
«Το CDU απορρόφησε το FDP. Το αποτέλεσμα της κ.Μέρκελ είναι υπέροχο: Ο συνασπισμός μαύρων - κίτρινων δεν υπάρχι πια. Το πολιτικό τοπίο άλλαξε δραματικά απόψε», δήλωσε εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
«Μεγάλο συνασπισμό» θέλει το 52% των ψηφοφόρων
Υπέρ του σχηματισμού «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) τάσσεται το 52% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε παράλληλα με την εκλογική διαδικασία το 2ο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.
Το 36% των ψηφοφόρων προτιμούσε συνεργασία CDU/CSU και Φιλελευθέρων (FDP), ενώ το 33% επιθυμούσε κυβέρνηση SPD-Πρασίνων. Υπέρ του ενδεχομένου συνεργασίας CDU/CSU με τους Πράσινους τάχθηκε το 26%, ενώ έναν συνασπισμό SPD - Πρασίνων - Αριστεράς θα ήθελε να δει το 19%.


Χωρίς πλειοψηφία και στην Έσση
Δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στο κρατιδιακό κοινοβούλιο της Έσσης οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ, στις τοπικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές.
Όπως συνέβη και στο ομοσπονδιακό επίπεδο, το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) δεν συγκέντρωσε ένα ποσοστό ψήφων ικανό να του εξασφαλίσει την είσοδό του στην τοπική βουλή της Έσσης, όπου βρίσκεται το σημαντικό τραπεζικό κέντρο της Φραγκφούρτης. Ως εκ τούτου, το FDP αναμένεται να απολέσει όλες τις έδρες του στη βουλή αυτή.
Αυτό ωθεί τον κρατιδιακό Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό Φόλκερ Μπουφιέ το κόμμα του οποίου έλαβε περίπου το 39% των ψήφων, να αναζητεί νέο κυβερνητικό εταίρο.
Ακολουθώντας το παράδειγμα της καγκελαρίου Μέρκελ, αναμένεται να προσεγγίσει είτε τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι αύξησαν κατά 7 μονάδες το ποσοστό τους, στο 31%, ή τους συμμάχους τους, τους Πράσινους, που αντιθέτως είδαν το ποσοστό τους να μειώνεται κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες, στο 10%.
Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ακόμη μία επιλογή: να σχηματίσουν μια τριμερή κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke), το οποίο συγκέντρωσε περίπου το 6% των ψήφων στις τοπικές εκλογές. Ωστόσο, τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και το Ντι Λίνκε είχαν απορρίψει το ενδεχόμενο αυτό προεκλογικά.

 

πηγη: ΕΘΝΟΣ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία