Λήμνος

15/07/2013 - 20:57

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου στον Άγιο Ευστράτιο

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου, ανταποκρινόμενο σε τιμητική πρόσκληση του Δημάρχου Αγίου Ευστρατίου κ. Χαράλαμπου Μακρή, θα ταξιδέψει στον Άι Στράτη από 26 έως και 28 Ιουλίου 2013 με την Παραδοσιακή Κομπανία και τμήμα του Χορευτικού Ενηλίκων, για να παρουσιάσει μια μουσικοχορευτική εκδήλωση στην πλατεία του χωριού το Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013, στις 9 μ.μ. Τα έξοδα μεταφοράς και φιλοξενίας της αποστολής καλύπτονται από το Δήμο Αγ. Ευστρατίου.

Το Αναγνωστήριο είχε ξαναεπισκεφθεί το νησί την Παρασκευή, 13 Απριλίου 2007, με τη χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, για να παρουσιάσει τη «Μήδεια» του Μποστ στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου. Με την ευκαιρία αυτή η αποστολή ανέβηκε στο λόφο του Αγίου Μηνά και κατέθεσε στεφάνι στο οστεοφυλάκιο των εξόριστων αγωνιστών που άφησαν τη στερνή τους ανασαιμιά στο νησί, το οποίο λειτούργησε μαζικά ως τόπος εκτόπισης κατά την περίοδο 1925 – 1962. Να σημειωθεί ότι οι μόνες θεατρικές παραστάσεις που ανέβηκαν ως τότε στο νησί ήταν αυτές που οργάνωναν οι Ομάδες Συμβίωσης Πολιτικών Εξόριστων (Ο.Σ.Π.Ε.) στα δίσεκτα χρόνια των εκτοπίσεων (και μάλιστα η «Μήδεια» του Ευριπίδη και ο «Οθέλος» του Σαίξπηρ) και μια ακόμα που παρουσίασε τα μεταπολιτευτικά χρόνια η Λεσβιακή Ένωση Σπουδαστών (Λ.Ε.Σ.).

Το Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου ευχαριστεί το Δήμο Αγίου Ευστρατίου και τον κ. Χαράλαμπο Μακρή προσωπικά για την τιμητικότατη πρόσκληση και την κ. Μαρία Κακαλή, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, για την άψογη συνεργασία στην οργάνωση της αποστολής.

Η αποστολή θα επισκεφθεί το λόφο του Αγίου Μηνά, το Μουσείο της Δημοκρατίας (παλιό ιατρείο των εξόριστων αγωνιστών), τη Μαράσλειο Σχολή (που θα λειτουργήσει ως ξενώνας) και θα χαρεί τις φυσικές ομορφιές του νησιού. 

Μοιράσου το άρθρο!