Λήμνος

28/05/2013 - 13:02

Ερώτηση Π.Βογιατζή για την άρση απαλλοτρίωσης στον Άγιο Ευστράτιο

Ερώτηση Π.Βογιατζή για την άρση απαλλοτρίωσης στον Άγιο Ευστράτιο

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ιωάννη Στουρνάρα, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με θέμα την άρση απαλλοτρίωσης συνολικής έκτασης 4.630 τ.μ. στον Άγιο Ευστράτιο.
 
Όπως αναφέρει αναλυτικά στην Ερώτησή του ο Βουλευτής, εξαιτίας του σεισμού που έπληξε το 1968 το νησί του Αγίου Ευστρατίου, ισοπεδώνοντας τα κτίσματα του οικισμού, αποφασίστηκε και συντελέστηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων για τη στεγαστική αποκατάσταση των πληγέντων. Μεγάλο μέρος όμως του οικισμού, συνολικής έκτασης 4.630τ.μ., απαλλοτριώθηκε υπέρ του δημοσίου, με αποτέλεσμα η έκταση αυτή να παραμένει ακόμα ανεκμετάλλευτη και οι πρώην ιδιοκτήτες να μην μπορούν μέχρι σήμερα να αναστηλώσουν τα κτίσματά τους, συμβάλλοντας στην ουσιαστική ανάπτυξη του ακριτικού νησιού, του οποίου ο οικισμός πρέπει να σημειωθεί πως έχει κριθεί παραδοσιακός και διατηρητέος.
 
Επειδή λοιπόν, η συγκεκριμένη έκταση που απαλλοτριώθηκε υπέρ του δημοσίου, παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, και επειδή το Υπουργείο έχει ήδη από το 2005 γνωμοδοτήσει υπέρ της άρσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των οικοπέδων που εντάσσονται σε αυτήν, ο Βουλευτής απευθύνει ερώτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών, του οποίου η σχετική γνωμοδότηση είναι αναγκαία, προκειμένου να εφαρμοστεί η άρση της απαλλοτρίωσης.
 
Πιο συγκεκριμένα, ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, ρωτά τους Υπουργούς, εάν το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να γνωμοδοτήσει υπέρ του σχετικού αιτήματος του Αγίου Ευστρατίου και να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την οριστική άρση απαλλοτρίωσης της έκτασης των 4.630τ.μ. στον Άγιο Ευστράτιο, καθώς και την αποποίηση οποιουδήποτε δικαιώματος εκ μέρους του δημοσίου στην εν λόγω έκταση, προκειμένου αυτή να αξιοποιηθεί από τους πρώην ιδιοκτήτες της και να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί το νησί 45 συνολικά χρόνια, ζημιώνοντας σημαντικά την ανάπτυξή του.

Μοιράσου το άρθρο!