Λήμνος

08/04/2013 - 17:12

Τριήμερη επίσκεψη του βουλευτή Γ. Ζερδελή στη Λήμνο

Τριήμερη επίσκεψη του βουλευτή Γ. Ζερδελή στη Λήμνο

Τριήμερη επίσκεψη του βουλευτή Γ. Ζερδελή στη Λήμνο - Η κρίση και η κατ' ουσίαν κατάργηση της νησιωτικότητας πλήττουν τους κατοίκους - Συμπαράταξη στον αγώνα κατά των κυβερνητικών πολιτικών η λύση

Το τριήμερο από Παρασκευή 5/4 έως Κυριακή 7/4, ο βουλευτής ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γιάννης Ζερδελής επισκέφτηκε τη Λήμνο. Κατά την παραμονή του, συνοδευόμενος από κλιμάκια της Τοπικής Οργάνωσης, συναντήθηκε με το Δήμαρχο Δήμου Λήμνου κ. Αντώνη Χατζηδιαμαντή, τους γιατρούς και εργαζόμενους του Νοσοκομείου Λήμνου, με τον Εμπορικό Σύλλογο Λήμνου, το Παράρτημα Λήμνου του Εμπορικού Επιμελητηρίου, τον Εμπορικό Σύλλογο Περιφέρειας Μούδρου, με αλιείς από τη Μύρινα και το Μούδρο, καθώς και με αγρότες από το Μούδρο. Ακόμη, παραβρέθηκε σε συγκέντρωση του Συλλόγου Τρίτεκνων Λήμνου.

Σχετικά με τις συναντήσεις:

Ο Δήμαρχος Λήμνου εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του Δήμου, των φορέων και γενικά των πολιτών της Λήμνου για το ακτοπλοϊκό. Ακόμη, ενημέρωσε για τον σχεδιασμό και την ωριμότητα των μελετών από πλευράς Δήμου σχετικά με ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για το νησί, όπως η διαχείριση υδάτινων πόρων και η βελτίωση και συντήρηση του οδικού δικτύου.

Γιατροί και εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Λήμνου: Εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ότι η απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ για αποσύνδεση από το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Ανέφεραν ακόμη ότι η μη λειτουργία Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) στη Λήμνο έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε ασθενείς. Τέλος, εκτιμούν ότι η εφαρμογή του νόμου Μανιτάκη στα νοσοκομεία θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο το προσωπικό του νοσοκομείου της Λήμνου.

Εμπορικός Σύλλογος Λήμνου, Παράρτημα Λήμνου του Εμπορικού Επιμελητηρίου: Οι φορείς αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα της κρίσης για τον εμπορικό κόσμο της Λήμνου, στο ακτοπλοϊκό και στις ανυπέρβλητες δυσκολίες που θα δημιουργήσει στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Λήμνου.

Και από μεριάς του Εμπορικού Συλλόγου Περιφέρειας Μούδρου και των αγροτών Μούδρου έγινε έκδηλη η αγωνία για τα αποτελέσματα που έχει το ισχύον σύστημα ακτοπλοϊκής σύνδεσης στον αγροτο-κτηνοτροφικό κόσμο και στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με το εμπόριο και τον τουρισμό στη Λήμνο. Σαν άμεσης προτεραιότητας θέματα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα (και κατά συνέπεια και των επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίου) τέθηκαν ο αναδασμός της καλλιεργήσιμης γης, τα αρδευτικά έργα, η δημιουργία ισχυρών κινήτρων για επενδύσεις σε μονάδες μεταποίησης με επίκεντρο την καινοτομία και τη διαφοροποίηση των τοπικών προϊόντων. Προτάθηκε ακόμη η αξιοποίηση της Αλυκής Λήμνου, η δημιουργία αγροτο-κτηνοτροφικού τομέα στο ΕΠΑΛ Μούδρου και νομοθέτηση πρόσθετων μορίων ως κίνητρο για τη διαμονή των εκπαιδευτικών στην περιοχή στην οποία υπάγεται το σχολείο στο οποίο υπηρετούν.

Οι αλιείς στη Μύρινα και το Μούδρο ανέφεραν ότι η ισχύουσα τιμή του πετρελαίου καθιστά το κόστος ασφυκτικό. Ακόμη αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα δημιουργίας Μητρώου Αλιέων με τρόπο που να εξασφαλίζει τον επαγγελματία αλιέα και να μειώνει την υπερεκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου.

Τέλος, ο Γ. Ζερδελής παρευρέθηκε στη συνέλευση του Συλλόγου Τριτέκνων Λήμνου, όπου μίλησαν η Πρόεδρος και η Γ.Γ. του Συλλόγου Τριτέκνων Αττικής. Στη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τρίτεκνες οικογένειες, με την κατάργηση φοροαπαλλαγών και επιδομάτων, με την κατάργηση του δικαιώματος μεταγραφής σε φοιτητές/παιδιά τρίτεκνων οικογενειών και μια σειρά άλλα μέτρα που σε συνδυασμό με την καθίζηση των μισθών και των συντάξεων και τη δραματική αύξηση της ανεργίας έχουν αποστραγγίσει οικονομικά και τις τρίτεκνες οικογένειες. Ο βουλευτής εκδήλωσε τη συμπαράστασή του στα προβλήματα αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι τρίτεκνες οικογένειες ώστε να χαρακτηριστούν ως πολύτεκνες, αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου που είχε υποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε αυτή την κατεύθυνση (η οποία δεν έγινε δεκτή από την τρικομματική συγκυβέρνηση) και εξέφρασε την ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει λύση από κυβερνητικές θέσεις στο άμεσο μέλλον.

Ο Γ. Ζερδελής μετά τις συναντήσεις που είχε στη Λήμνο, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Γίνεται πλέον όλο και περισσότερο φανερό ότι οι μνημονιακές αντιλαϊκές πολιτικές της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους της Λήμνου, οι οποίοι βιώνουν όχι μόνο την κρίση σαν αποτέλεσμα της βαθειάς ύφεσης στην οποία έχουν οδηγήσει τα μνημόνια αλλά και την κατάργηση στην πράξη της νησιωτικότητας. Μπρος σε αυτό το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο, οι κάτοικοι της Λήμνου μια και μοναδική διέξοδο έχουν: την άρνηση των πολιτικών αυτών, την αντίσταση στα μέτρα, την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Σε αυτή την αντίσταση, σε αυτό τον αγώνα, σε αυτήν την αναζήτηση, ο καθένας μας οφείλει να συμπαραταχθεί, να είναι συν-αγωνιστής και συμμέτοχος».

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λήμνου

 

Μοιράσου το άρθρο!