Μedia

20/05/2013 - 21:38

Νέο τεύχος περιοδικού «Ερεσός» και λεύκωμα έκπληξη για το Θεοφράστειο σχολείο

Νέος τεύχος περιοδικού «Ερεσός» και λεύκωμα έκπληξη για το Θεοφράστειο σχολείο

Νέος τεύχος περιοδικού «Ερεσός» και λεύκωμα έκπληξη για το Θεοφράστειο σχολείο

 

 Το εξώφυλλο του υπ αριθμόν τεύχους 208, μας μεταφέρει στα βουνά της Δυτικής Λέσβου, κάπου στο μέλλον, στην περίπτωση που ανεμογεννήτριες εγκαθίσταντο τελικά στην ευρύτερη περιοχή βάσει των εξαγγελιών των τελευταίων μηνών εκ μέρους της Περιφέρειας, του Δήμου, της ενδιαφερόμενης κατασκευάστριας εταιρείας και των λοιπών φορέων.
 
Είναι λογικό το συγκεκριμένο τεύχος να ασχοληθεί ιδιαιτέρως με τις συγκεκριμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρουσιάζοντας μάλιστα διάφορες απόψεις μελών του Συλλόγου, σχετικές με την τελική υλοποίηση του έργου ή όχι.
 
Οι σελίδες του περιοδικού, μας ταξιδεύουν με έγχρωμες εικόνες στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έλαβαν μέρος στη διάρκεια του 1ου τριμήνου του 2013 (τσικνοπέμπτη, 25 Μαρτίου, Αποκριάτικος χορός).
 
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο θάνατο του ιστορικού ιδρυτικού μέλους του Συλλόγου, Σταύρο Γαληνό προς τιμή του οποίου έγινε και ιδιαίτερη εκδήλωση στην αίθουσα του Συλλόγου στην Αθήνα.
 
Επίσης αναφέρεται η επιτυχημένη προσπάθεια της χειμερινής αιμοδοσίας του Συλλόγου στην Ερεσό καθώς και οι εργασίες που συνεχίζονται σχετικά με το νέο Γυμνάσιο Ερεσού.
 
Πρέπει επίσης να σταθούμε στην απίστευτα όμορφη μυρωδιά που μας αφήνει η καταγραφή όλης της διαδικασίας παραγωγής του φημισμένου Κασεριού Ερεσού από τον τοπικό Αγροτικό Συνεταιρισμό. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μας μεταφέρει στους χώρους που υλοποιείται όλη η προσπάθεια.
 
Τέλος , ένα λεύκωμα έκπληξη(έκδοση του Συλλόγου) σχετικά με το Θεοφράστειο σχολείο  , συνοδεύει το πρόσφατο περιοδικό. Πολλά κείμενα και ανακοινώσεις που αφορούν την κατασκευή του σχολείου στολίδι της Δυτικής Λέσβου συμπεριλαμβάνονται εντός του Λευκώματος. Παρακάτω φαίνεται το συγκινητικό εξώφυλλο του.
 
 
Ο σύλλογος μας στα πλαίσια της διατήρησης αλλά και της προαγωγής της ιστορικής μνήμης της Ερεσού, προβαίνει στην επανέκδοση ενός ιστορικού λευκώματος που αρχικά εκδόθηκε από τον ομώνυμο σύλλογο ΘΕΟΦΡΑΣΤΟ των Ερεσίων , που ζούσαν στην Αμερική τη δεκαετία του 1920, με την ευκαιρία των εγκαινίων του νεόδμητου τότε σχολείου στην Ερεσό, «Θεοφράστειου».
 
Πέρα από την ιστορική αξία του αναμνηστικού λευκώματος που θα κοσμεί τη βιβλιοθήκη των Ερεσίων αποτελεί οφειλόμενη τιμή σ'εκείνους , οι οποίοι από το υστέρημά τους έκαναν πράξη το όνειρο πολλών γενεών Ερεσίων να αποκτήσουν ένα σχολείο αντάξιο της πνευματικής παράδοσής τους.
 
Τα ξενιτεμένα παιδιά της Ερεσού, παρότι μακρυά της, διατηρούσαν άσβεστη μέσα τους την αγάπη για τον τόπο όπου είδαν το πρώτο φως και θεώρησαν υποχρέωσή τους να τον κοσμήσουν με ένα λαμπρό κτήριο, προσφορά τιμής προς την πρόσφατα απελευθερωθείσα από τον Οθωμανικό ζυγό, πατρίδα τους.
 
Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων εκείνων που συνέβαλαν από τη σύλληψη της ιδέας έως την ολοκλήρωση του κτιρίου που έκτοτε , κάτω από τη στέγη του, γενεές Ερεσίων έμαθαν τα πρώτα τους γράμματα.

Μοιράσου το άρθρο!