Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

19/02/2020 - 13:29

Το Γεωπάρκο Λέσβου στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου

Δράσεις προβολής του Γεωπάρκου Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 8 Μαρτίου 2020.

Σημαντική προβολή της Λέσβου, του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της καθώς και των δυνατοτήτων που προσφέρονται για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων στη φύση, μέσω της συμμετοχής στο περίπτερο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου - ΙΤΒ 2020 που θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 8 Μαρτίου 2020.

Η ITB Βερολίνου είναι η σημαντικότερη ταξιδιωτική έκθεση του κόσμου όπου κάθε χρόνο συναντάται η διεθνής βιομηχανία τουρισμού. Χιλιάδες επιχειρηματίες που εργάζονται στην βιομηχανία ταξιδίου, τουριστικοί πράκτορες, φορείς, επισκέπτες, δημοσιογράφοι, επίσημες αποστολές από όλο τον κόσμο ενημερώνονται κάθε χρόνο για τις τελευταίες εξελίξεις στον ταξιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα η Λέσβος θα προβληθεί στο ειδικό περίπτερο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στο οποίο θα συμμετάσχει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προβάλλοντας το Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Η προβολή της Λέσβου πέρα από την συμμετοχή στο ειδικό περίπτερο των γεωπάρκων θα γίνει και μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις και ειδικές παρουσιάσεις και επαγγελματίες του τουρισμού που οργανώνονται κατά τη διάρκεια της έκθεσης, συνεντεύξεις τύπου και συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα έντυπα φυλλάδια του Γεωπάρκου Λέσβου, τα οποία δημιουργήθηκαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, οπτικοακουστικό υλικό για τη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος καθώς και προϊόντα που παράγουν οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί της Λέσβου και οι παραγωγοί παραδοσιακών προϊόντων της Λέσβου που συμμετέχουν στη Γιορτή Αγροτουρισμού του Μουσείου.

 

ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων συμμετέχει στην Έκθεση με ειδικό σπονδυλωτό περίπτερο και τη συμμετοχή  Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO από την Ευρώπη την Ασία και τη Λατινική Αμερική το οποίο δεσπόζει στο Ειδικό Θεματικό Εκθεσιακό Περίπτερο που είναι αφιερωμένο στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Στόχος της συμμετοχής των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO είναι να προβάλλουν τις περιοχές που έχουν αναγνωρισθεί ως Γεωπάρκα και τις δυνατότητες συμμετοχής σε γεωτουριστικές δραστηριότητες. Το περίπτερο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων θα περιλαμβάνει ειδικό εκθεσιακό σταντ αφιερωμένο στο Γεωπάρκο Λέσβου.

Παράλληλα, θα οργανωθούν επαφές με Γερμανούς και άλλους τουριστικούς πράκτορες και ειδικούς του τουρισμού με στόχο την προβολή του Απολιθωμένου Δάσους, των γεώτοπων και υγρότοπων της Λέσβου, των Μουσείων και των πολιτιστικών μνημείων καθώς και των δυνατοτήτων πραγματοποίησης δραστηριοτήτων όπως πεζοπορία, ιστιοπλοΐα, ποδήλατο βουνού, παρατήρηση φύσης, αναρρίχηση κ.λπ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου στον Κεντρικό Χώρο Εκδηλώσεων της ΙΤΒ ο Καθ. Νίκος Ζούρος θα παρουσιάσει τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη  αειφόρου τουρισμού. Ειδική αναφορά θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο, στις προσπάθειες ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς για την προώθηση τουριστικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

Επίσης, ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα παρουσιάσει τις  δράσεις συνεργασίας για την προώθηση του γεωτουρισμού και τις δυνατότητες επίσκεψης στη Λέσβο. Η παρουσίαση και ενημέρωση θα γίνει στη γερμανική γλώσσα για τους επαγγελματίες του τουρισμού, τουριστικούς πράκτορες αλλά και τους επισκέπτες της έκθεσης.

Μοιράσου το άρθρο!