Μια νύχτα 20 εκατ. ετών στο Σίγρι: Το Απολιθωμένο Δάσος κάτω από το φως του φεγγαριού

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Είναι στιγμές που ένα τοπίο δεν το επισκέπτεσαι απλώς — το ζεις διαφορετικά. Και το βράδυ της Τετάρτης 26 Αυγούστου 2026, το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας στο Σίγρι ετοιμάζεται να προσφέρει μία από αυτές τις σπάνιες εμπειρίες: μια νυχτερινή περιήγηση ανάμεσα σε απολιθωμένα δένδρα εκατομμυρίων ετών, με φόντο το Αιγαίο και συνοδό το φως του φεγγαριού.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε η νυχτερινή περιήγηση κάτω από την Πανσέληνο του Ιουλίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου επαναλαμβάνει τη δράση, ανταποκρινόμενο και στο ενδιαφέρον όσων δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν στην πρώτη διοργάνωση.

Η νέα περιήγηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Αυγούστου στις 19:00, μετατρέποντας ένα από τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία της Λέσβου σε σκηνικό μιας ξεχωριστής βραδινής διαδρομής.

Από τα μονοπάτια των απολιθωμάτων στην ανατολή του φεγγαριού

Η διαδρομή θα κινηθεί μέσα στα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια του Πάρκου, που συνδέουν περίπου 50 απολιθωματοφόρες θέσεις στην περιοχή της Πλάκας Σιγρίου.

Στο τέλος της περιήγησης, οι συμμετέχοντες θα φτάσουν στο πλάτωμα πάνω από τον εντυπωσιακό απολιθωμένο κορμό μήκους 13 μέτρων, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στην ακτογραμμή.

Εκεί θα γίνει στάση για μία από τις κορυφαίες στιγμές της βραδιάς: την ανατολή του γεμάτου φεγγαριού πάνω από το τοπίο του Απολιθωμένου Δάσους και του Αιγαίου.

Ένα φυσικό σκηνικό όπου ο γεωλογικός χρόνος, η θάλασσα και ο νυχτερινός ουρανός συναντιούνται σε μία εικόνα που δύσκολα επαναλαμβάνεται.

Ο γίγαντας των 14,5 μέτρων

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, τα έμπειρα στελέχη του Μουσείου θα παρουσιάσουν τα σημαντικότερα ευρήματα του Πάρκου.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο μεγαλύτερος σε διαστάσεις απολιθωμένος κορμός δένδρου της περιοχής, με περίμετρο 14,5 μέτρων, ένα πραγματικό φυσικό μνημείο που αποκαλύπτει το μέγεθος και τη μορφή της βλάστησης που κυριαρχούσε στην περιοχή πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν επίσης τα πολλά διαφορετικά είδη φυτών και δένδρων που έχουν αποκαλυφθεί μέσα από τις ανασκαφές.

Πευκίδες, κανελόδενδρα, βαλανιδιές, φοίνικες, δάφνες και κυπαρίσσια συνθέτουν την εικόνα ενός αρχαίου οικοσυστήματος που σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα από τα σπουδαιότερα φυσικά αρχεία της γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου.

Ένα ταξίδι στη δημιουργία του Αιγαίου

Η περιήγηση δεν περιορίζεται στην παρατήρηση των απολιθωμάτων.

Μέσα από την ενημέρωση των επιστημόνων του Μουσείου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πώς δημιουργήθηκε το απολιθωμένο οικοσύστημα της δυτικής Λέσβου, αλλά και τις μεγάλες γεωλογικές διεργασίες που διαμόρφωσαν το Αιγαίο.

Τα απολιθωμένα δένδρα λειτουργούν σαν σελίδες ενός τεράστιου βιβλίου της Γης, διατηρώντας πληροφορίες για ένα περιβάλλον που υπήρχε πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, όταν η περιοχή είχε εντελώς διαφορετική μορφή από τη σημερινή.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του Απολιθωμένου Δάσους

Το Πάρκο Πλάκας βρίσκεται περίπου 800 μέτρα νότια του οικισμού Σιγρίου και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες απολιθωματοφόρες θέσεις της Λέσβου.

Αποτελείται από δύο βασικά τμήματα, το παράκτιο και το χερσαίο.

Οι ερευνητικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν φέρει στο φως περισσότερους από 50 ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς, τόσο κωνοφόρων όσο και αγγειόσπερμων δένδρων.

Παράλληλα έχουν αποκαλυφθεί ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες, δημιουργώντας έναν γεώτοπο εξαιρετικής επιστημονικής αξίας αλλά και σπάνιας φυσικής ομορφιάς.

Διαδρομή για μικρούς και μεγάλους

Η μορφολογία του εδάφους είναι ομαλή και η πεζοπορική διαδρομή θεωρείται εύκολη, γεγονός που επιτρέπει τη συμμετοχή τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών.

Τα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια οδηγούν στις σημαντικότερες απολιθωματοφόρες θέσεις, προσφέροντας μια εμπειρία που συνδυάζει περπάτημα, γνώση, φύση και επαφή με ένα μοναδικό μνημείο παγκόσμιας γεωλογικής σημασίας.

Και όλα αυτά, αυτή τη φορά, όχι κάτω από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο, αλλά μέσα στις αποχρώσεις του δειλινού και στο φως του νυχτερινού ουρανού.

Πότε και πού

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί:

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2026
Ώρα έναρξης: 19:00
Σημείο συνάντησης: Πλάτωμα εισόδου Πάρκου Πλάκας Σιγρίου

Για τη συμμετοχή απαιτείται κράτηση θέσης και έκδοση εισιτηρίου αξίας 10 ευρώ.

Τα εισιτήρια διατίθενται από το εκδοτήριο του Μουσείου ή ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας lesvosmuseum.gr.

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22530 54434 και να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες lesvosmuseum.gr και lesvosgeopark.gr.

Μία βραδιά στο δυτικό άκρο της Λέσβου, εκεί όπου τα ίχνη μιας αρχαίας ζωής παραμένουν παγωμένα στον χρόνο και, για λίγες ώρες, το φως του φεγγαριού γίνεται ο φυσικός προβολέας ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της φύσης του Αιγαίου.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις