Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

29/08/2013 - 18:06

Ομιλία από τον Αναπλ. Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο : Η ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO

yle="text-align: justify;">Ομιλία από τον Αναπλ. Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο

«Η ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO :

Αξιοποίηση και Προοπτικές»

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που οργάνωσε στη Μυτιλήνη η «Λεσβιακή Παροικία»

 

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013 η ειδική εκδήλωση που οργάνωσε η «Λεσβιακή Παροικία» στη Μυτιλήνη με αφορμή την ένταξη ολόκληρης της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO με ομιλητή τον Αναπλ. Καθ. Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Λεσβιακού Καλοκαιριού 2013.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος, οι Αντιδήμαρχοι Λέσβου κ. Ν. Κατράνης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Λέσβου και κ. Κ. Αστυρακάκης, το ΔΣ και τα μέλη του Συλλόγου της «Λεσβιακής Παροικίας», πολλοί Μυτιληνιοί και φίλοι του Συλλόγου. Μηνύματα απέστειλαν ο Περιφερειάρχης κ. Ν. Γιακαλής, ο Βουλευτής Λέσβου κ. Ν. Σηφουνάκης, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα. Χ. Καλογήρου.

Στην έναρξη της εκδήλωσης η Πρόεδρος της «Λεσβιακής Παροικίας» κα. Καίτη Μεσσηνέζη – Πλατσή αναφέρθηκε στη σημασία της ένταξης ολόκληρης της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO καθώς αναγνωρίστηκε η ομορφιά και η ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά του νησιού, με τη Λέσβο να είναι παγκοσμίως το μοναδικό νησί  στο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Παράλληλα αναφέρθηκε στη στήριξη της προσπάθειας αυτής από τη «Λεσβιακή Παροικία» στα πλαίσια της οποίας εντάσσεται και η οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων στην Αθήνα και στη Μυτιλήνη και παρουσίασε το βιογραφικό του ομιλητή της εκδήλωσης Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρου στους παρευρισκόμενους.

Ο Αναπ. Καθ. Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ξεκίνησε τη διάλεξη αναφερόμενος στις «Μνήμες Γαίας» και τη σημασία κατανόησης της άρρηκτης σχέσης της γης, των πετρωμάτων, των εδαφών, των φυτών και των ζώων με τον πολιτισμό που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος. Αυτή τη μοναδική σχέση έχει ως στόχο να αναδείξει και να προβάλει το Γεωπάρκο Λέσβου, αξιοποιώντας τη σημαντική αυτή διάκριση για το νησί της Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της διάλεξης και παρουσιάζοντας παράλληλα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη Λέσβο, αναφέρθηκε στο γεωλογικό, φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της και γνώρισε στο κοινό άγνωστες ιστορίες του Γεωπάρκου Λέσβου. Αναφέρθηκε σε θέσεις ενδιαφέροντος σε όλο το νησί που μπορούν να γίνουν πόλοι έλξης ειδικών ομάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο και την παγκόσμια προβολή της Λέσβου που ήδη πραγματοποιείται σε περιοχές όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, προβάλλοντας τη Λέσβο στα εκατομμύρια επισκεπτών τους, προβολή που πραγματοποιείται μέσα από την ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Ολοκληρώνοντας τη διάλεξή του ο Αναπ. Καθ. Νικόλαος Ζούρος τόνισε ότι είναι υπόθεση όλων των κατοίκων και φορέων της Λέσβου ώστε να αξιοποιήσουν αυτή τη σημαντική διάκριση καθώς και τις δυνατότητες τουριστικής προβολής σε παγκόσμιο επίπεδο δίνοντας σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία μέσα από την ανάδειξη της μοναδικής σχέσης ανθρώπου και γης.

Μοιράσου το άρθρο!